Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Kalibrovaná ofsajdová čára zůstává v nedohlednu, mění se pravidla pro B-týmy

Profesionální fotbalové kluby schválily změny v rozpisu soutěží, které upravují prostupnost mezi první a druhou ligou. Pokud se na prvních třech příčkách druhé nejvyšší soutěže umístí B-týmy, do konečného pořadí pro postup mezi elitu nebo účast v baráži se nebudou počítat. Kluby zároveň odsouhlasily zpřísnění přístupu funkcionářů do prostoru hřiště během zápasů a také zvýšení počtu náhradníků při utkáních první ligy ze stávajících sedmi na jedenáct. Kalibrovaná ofsajdová čára nebude ani v příští sezoně.

zdroj: DPA

K úpravě prostupnosti mezi soutěžemi sáhla Ligová fotbalová asociace po zkušenostech z uplynulé sezony, v níž sparťanské "béčko" do poslední chvíle hrálo v druhé lize o umístění na prvních třech místech tabulky. Vítěz postupuje přímo mezi elitu, druhý a třetí celek čeká baráž. Jelikož se podle pravidel nemohou v jedné soutěži setkat A-tým s rezervou jednoho klubu, hrozilo, že by se nehrál jeden z barážových dvojzápasů. V nadcházejícím ročníku druhé ligy navíc přibyla další dvě "béčka", nováčky druhé ligy budou Slavia a Olomouc B.

"Pokud by zůstala ta pravidla stejná, za jistých okolností by třeba nemohl nikdo postoupit nebo hrát baráž. Minimálně v příští sezoně se B-mužstva nebudou pro účely postupu a účasti v baráži započítávat do tabulky, jinak samozřejmě tabulka bude mít 16 týmů," výkonný ředitel LFA Tomáš Bárta.

"Prostupnost mezi první a druhou ligou bude vyšší než letos. Pokud by skončila první například Olomouc B, bude přímo postupovat druhý a třetí a čtvrtý v pořadí bude hrát baráž," doplnil.

Postoupit do první ligy nebo se zúčastnit baráže mohou pouze týmy do šestého místa druhé nejvyšší soutěže. LFA podrobně rozpracovala všechny varianty, které mohou nastat. Pokud by například rezerva vyhrála druhou ligu a A-tým skončil v nejvyšší soutěži na posledních třech místech, zůstal by mezi elitou.

Ligové grémium schválilo zpřísnění pravidel pro přístup do prostoru hřiště. Od nové sezony budou muset členové vedení klubů a další osoby bez povolení pro vstup odejít nejpozději 10 minut před výkopem a vrátit se budou moci až pět minut po závěrečném hvizdu. Opatření, na které bude dohlížet delegát utkání, se nevztahuje na slavnostní ceremoniály. LFA úpravou zareagovala na nevhodné chování některých funkcionářů.

Podle vzoru některých zahraničních soutěží budou moci prvoligové kluby nově nominovat k zápasům až 22 hráčů místo stávajících 18. Tři týmy Bohemians 1905, Liberec a Zlín s ohledem na změnu upraví lavičky. Od nadcházející sezony se také po skončení základní části nebudou mazat žluté karty a hráči se za čtyři napomínání nebudou moci před nadstavbou "vykoupit".

Kalibrovaná ofsajdová čára stále na obzoru

Ani od nové sezony nebude k dispozici takzvaná kalibrovaná čára pro snadnější posuzování ofsajdových situací. "Na obzoru je, ale jak daleko je ten obzor, to teď nedovedu říct. Problém kalibrované čáry není v tom, že dokoupíme nějaký upgrade, jak když si dokupujete nějaký program v televizi. Pro nás to znamená kompletně nový software, kompletní změnu technologie. A to se dostáváme do částek, na které nevidím. Na druhou stranu i technologie zlevňují, co stálo před dvěma lety tři miliony eur, nyní stojí třeba jen dva," uvedl předseda LFA Dušan Svoboda.

Na ligovém grémiu byl také zvolen nový místopředseda ligového výboru LFA za druhou ligu, jímž se stal František Jura z Prostějova. Po sestupu ústeckého klubu do třetí nejvyšší soutěže opustil post Petr Heidenreich. V kontrolním výboru nahradil Petra Horta z Karviné královéhradecký Richard Jukl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články