Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Někteří upřednostnili vlastní zájmy než zájmy fotbalu, mrzelo Fouska

Předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Petr Fousek nepovažuje neschválení nových stanov na valné hromadě za tragédii, změna legislativy je ale podle něj v budoucnu nevyhnutelná. Fouska však potěšilo, že na následné mimořádné valné hromadě se příznivcům hnutí F-evoluce nepodařilo vyvolat hlasování o odvolání druhého místopředsedy Jana Richtera a předsedy Řídící komise pro Čechy Martina Drobného a výkonný výbor dostal důvěru ve stávajícím složení.

Je nám líto, video expirovalo.
Stanovy FAČR zůstávají neměnné, stejně jako výkonný výbor

Změna stanov byla jednou z priorit vedení, které nastoupilo do čela asociace před rokem. "Chci zdůraznit, že návrh nových stanov byl v počátku přáním fotbalového hnutí. Když jsem navštěvoval kraje, tak téměř všude hnutí signalizovalo, že stávající stanovy jsou příliš komplikované, složité a nevyhovují běžnému užívání funkcionářů," uvedl Fousek po konci řádné i mimořádné valné hromady v pražském hotelu Pyramida.

Hlasování ale dopadlo pro Fouska a jeho spolupracovníky zklamáním. Zatímco moravská komora byla pro přijetí poměrem 54:0, v Čechách se pro něj vyslovilo jen 27 delegátů. Proti bylo 77 a 11 se zdrželo.

"Dnešní hlasování bylo vyvrcholením jakési diskuze. Nechci nikomu sahat do svědomí, ale někdo se řídil heslem, že bližší košile než kabát. Někteří lidé v české komoře mysleli spíš na své zájmy než na zájmy fotbalu," zkritizoval šéf asociace.

Nové znění stanov mělo být výrazně zjednodušené a mimo jiné řešilo i možný střet zájmů. Úprava počítala i s tím, že by zůstalo 202 delegátů a takzvané provolby, v nichž si třetiligové a divizní kluby vybírají delegáty, které s hlasovacím právem vyšlou na valnou hromadu. F-evoluce chtěla provolby zrušit, s pozměňovacími návrhy ale ani ona neuspěla.

"Jsem přesvědčen, že nový návrh stanov byl výrazně lepší než stávající a že potřebujeme nové. Legislativní rada na návrhu pracovala 10 měsíců a splňují vysokou právní i obecnou úroveň. Musíme si ale po dnešku vyhodnotit, zda budeme prosazování nových stanov nadále držet mezi prioritami, nebo tenhle cíl odložíme," připustil Fousek.

"Ale výrazy jako zklamání nebo porážka nejsou na místě. Není to tragédie, svět tím nekončí. Jistě můžeme dál používat stávající stanovy, i když bychom byli radši, kdyby byly schváleny nové. Protože český fotbal by byl mnohem dál," podotkl devětapadesátiletý funkcionář.

Zbylé standardní body programu prošly a Fouska potěšilo i to, že mimořádná valná hromada nedošla až k hlasování o odvolání druhého místopředsedy Richtera a předsedy Řídící komise pro Čechy Drobného z výkonného výboru.

Hlasování chtěly vyvolat kluby českých divizí. Právě na základě jejich žádosti musel výkonný výbor svolat mimořádnou hromadu, jejíž program ale delegáti neodsouhlasili a po několika minutách skončila. Za pokusem o odvolání funkcionářů stála F-evoluce, která tvrdí, že se český fotbal od loňských voleb nového vedení dostatečně neposunul a změny jdou pomalu.

"Hnutí dalo signál, že si přeje udržet výkonný výbor ve složení, v jakém byl zvolený. Musíme si ale říct, zda bude probíhat válka studená, nebo otevřená. Já si přeju mír. Máme celou řadu plánů a cílů, které jsou při nejednotě mnohem těžší uskutečnit," uvedl Fousek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články