Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Jihlava si vyšlápla na rozjetý Liberec, dvakrát skóroval Záviška

Vítězná série Liberce skončila. Fotbalisté ze severu Čech totiž po cenných skalpech mistrovské Slavie či Jablonce nečekaně prohráli na půdě o záchranu bojující Jihlavy 1:3. V dresu domácích zazářil středopolař Jan Záviška, který se prosadil dvakrát, a výraznou měrou pomohl Vysočině k posunu ze sestupového pásma. Slovan může naopak přijít o čtvrté místo v tabulce.   

Jan Záviška (u míče) v utkání proti Slovanu Liberec
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Jihlava proti favoritovi výborně začala. Po pěti minutách rozehrál Nový přetažený rohový kop, který do vápna vrátil Keresteš a zakončující Krejčí prostřelil hostujícího brankáře.

Vysočina nadále tlačila, z levé strany šel vzápětí sám na gólmana Liberce rychlonohý Popovič, ale zamířil nad branku. O jedenáct minut později mohl stávající sbírku pěti podzimních ligových gólů rozšířit Ikaunieks, jenže Koláře nepřekonal.

Liberec následně opticky vyrovnal hru a ve 24. minutě dotáhl jednobrankovou ztrátu. Potočný našel centrem na zadní tyči nepokrytého Graiciara, který se hlavou nemýlil.

Poté ovšem přišly velké chvíle domácího záložníka Závišky. Bývalý hráč Sparty prožil snový ligový debut v základní sestavě. Po půlhodině hry ještě jeho hlavičku dokázal Kolář vyrazit, ale deset minut před přestávkou si v samostatném úniku obhodil strážce hostující svatyně a do odkryté sítě vstřelil svůj první gól v nejvyšší soutěži.

O tři minuty později navíc přidal druhou trefu. Na hranici vápna mu nahrál Ikaunieks a dvaadvacetiletý středopolař přesnou ranou k tyči zajistil Jihlavě nečekané dvoubrankové poločasové vedení.

V 69. minutě mohl snížit Graiciar, ale jeho gól pro ofsajd neplatil. V závěru byl po druhé žluté vyloučen hostující Roman Potočný a tlak Liberce tím otupil. Vysočina tak se Slovanem bodovala potřetí za sebou a potvrdila, že doma hraje mnohem lépe než venku. Na svém stadionu získala všech deset dosavadních bodů.

13. kolo první fotbalové ligy:

Vysočina Jihlava - Slovan Liberec 3:1 (3:1)

Branky: 35. a 38. Záviška, 5. Krejčí - 24. Graiciar. Rozhodčí: Marek - Pochylý, Dobrovolný. ŽK: Keresteš, Krejčí, Vaculík - Potočný. ČK: 85. Potočný. Diváci: 2063.

Jihlava: Hanuš - Nový, Tlustý, Krejčí, Keresteš - Vaculík (80. Zoubele), Záviška - Fulnek, Dvořák, Popovič (86. Daníček)- Ikaunieks (90.+2 Urblík). Trenér: Kopecký.

Liberec: Kolář - Coufal, Kúdela, Karafiát, Kerbr (84. Voltr) - Bosančič, Kulhánek, Potočný - Ševčík (72. Folprecht), Graiciar, Hybš (59. Pulkrab). Trenér: Trpišovský.

Ivan Kopecký (trenér Jihlavy): "Jsme všichni šťastní, že jsme utkání zvládli. Věděli jsme, jaká je situace v tabulce. V prvním poločase jsme chytli začátek, měli jsme tam tři dobré příležitosti a využili jsme rohový kop, který byl fantasticky sehraný. Soupeř nám to ze standardky ovšem vrátil. Hráči i ve druhé půli splnili to, co jsme si řekli. Abychom byli aktivní a nezalezli jsme. Soupeř se do nás tlačil, vznikaly tam díry na brejky a tři čtyři situace jsme mohli vyřešit gólem. Přesto jsme to dotáhli do vítězného konce. Dali jsme vítězstvím dárek našemu sportovnímu řediteli Jinochovi k padesátinám. On v Liberci působil a myslím, že z výhry má stejně velkou radost jako my. Záviška v základní sestavě nebyla z nouze ctnost, kvůli velké marodce, kterou máme. Honza si své místo zasloužil. Každopádně zápas mu vyšel fantasticky a přeji mu to, protože to je poctivý kluk."

Jindřich Trpišovský (trenér Liberce): "Byl to otevřený zápas se spoustou šancí na obou stranách. My jsme do utkání nevstoupili dobře, už od páté minuty jsme prohrávali. Chtěli jsme tady vyhrát, ale museli jsme dotahovat. Jihlava celé utkání vedla, pak svým způsobem výsledek bránila a chodila do brejkových situací. Těch gólů v některých fázích utkání jsme mohli dostat i více, ale mohli jsme i zkorigovat. Asi by to vypadalo jinak, kdyby Ševčík svou velkou šanci proměnil. V momentě, kdy jsme ztratili balon, jsme byli daleko od hráčů a rychlí hráči domácích nás pak trestali. Jihlava zaslouženě vyhrála, protože byla produktivnější v šancích a měla jich i více než my. Musím porážku vzít na sebe, protože byť jsme nastoupili v nejsilnějším možném složení, tak na těch hráčích, kteří hráli ve středu 120 minut pohár, to bylo pohybově vidět. Jihlava byla v prvních 60 minutách živější a nás to stálo výsledek."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články