Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Hložek, Hancko a Karabec řídili obrat proti Plzni a poslali Spartu před Jablonec

Sparta je zpět na druhém místě v ligové tabulce. V očekávané dohrávce 23. kola se fotbalistům z Letné podařil comeback proti Plzni, vyhráli 3:1 a zásluhou lepšího skóre poskočili před aktuálně třetí Jablonec. Na brzkou trefu hostujícího kapitána Jakuba Brabce totiž odpověděli po změně stran Adam Hložek, z pokutového kopu Dávid Hancko a v závěru také střídající Adam Karabec. Premiéra trenéra Michala Bílka na lavičce Viktorie skončila porážkou.

Fotbalisté Sparty se radují z gólu ve šlágru s Plzní
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Pražané, které poprvé proti Plzni vedl její někdejší kouč Pavel Vrba, neprohráli šest kol v řadě. V nejvyšší soutěži zdolali Viktorii, jež čeká na ligové vítězství tři kola, po pěti porážkách za sebou.

Duel se v původním březnovém termínu nehrál kvůli koronaviru v týmu Západočechů. Na straně Sparty chyběl podruhé za sebou v zápasové nominaci záložník Plavšič, který v klubu po vypršení smlouvy nebude pokračovat.

Staronový trenér Viktorie Bílek, jenž v minulosti ve Spartě působil jako hráč i kouč, vsadil na rozestavení 3-5-2. Poprvé od ledna a po dlouhodobém zranění nastoupil v základní sestavě na pozici stopera Hejda, na hrotu útoku pak Ondrášek s Mihálikem. Kromě dlouhodobě zraněného Buchy chyběli Viktorii také Limberský, Kopic nebo Beauguel.

Úvodní šanci měla v 9. minutě Sparta. Hanousek, který na kraji obrany nahradil zraněného Polidara, však vystřelil zpoza vápna vedle. Naopak Plzeň se o dvě minuty později z první příležitosti prosadila. Po rohu se míč dostal k Brabcovi, jenž sice napoprvé nastřelil Ondráška, ale na druhý pokus už hradbu hráčů včetně brankáře Nity prostřelil.

"Většinou když dávám góly, tak přesně takhle, že mi to tam nějak spadne, nemám čas přemýšlet. Teď jsem na to měl dokonce dva pokusy," komentoval Brabec.

Letenské inkasovaný gól paradoxně nakopl a okamžitě se hnali za vyrovnáním, jejich snaha ovšem navzdory výraznému držení míče a několika šancím vyšla v prvním poločase naprázdno. Na Wiesnerův centr si naskočil Hložek, ale gólman Staněk jeho hlavičku vytáhl. Mimo tři tyče zamířili ve vápně Sáček a Juliš.

Rovněž po změně stran začali domácí náporem a odměnou jim byl v 61. minutě gól na 1:1. Wiesner přihrál Hložkovi, který si ve vzduchu zády otočený k brance při otočce efektně zpracoval míč a překonal Staňka. Osmnáctiletý ofenzivní univerzál se zapsal mezi střelce ve čtvrtém kole po sobě.

"Balon byl ve výšce, šel mi na pravou nohu. Na levé ruce jsem měl Kašu, kterého jsem si dobře podržel a zvládl jsem ten první dotek dobře," popsal Hložek.

S následnou Karabcovou přízemní střelou si plzeňský gólman poradil. Další střídající sparťan Souček se zase snažil z úhlu využít Staňkova podklouznutí, ale neuspěl.

V 83. minutě Havel ve vápně fauloval Karabce, rozhodčí Pechanec se po přerušení hry šel podívat na opakované záběry, na jejichž základě nařídil pokutový kop. Ten s přehledem proměnil slovenský stoper Hancko.

Západočeši se nevzdali a málem vyrovnali, Hejdovu střelu z šestnáctky ale Nita vyrazil na roh. Uklidnění přinesl Spartě v utkaní hraném ve skvělé atmosféře Karabec, kterému do samostatného úniku předložil míč Wiesner.

Sparta Praha - Viktoria Plzeň 3:1 (0:1)

Branky: 61. Hložek, 86. Hancko z pen., 90.+3 Karabec - 11. Brabec. Rozhodčí: Pechanec - Kříž, Hock - Franěk (video). ŽK: Mihálik, Brabec, Káčer (všichni Plzeň).

Sparta: Nita - Wiesner, Čelůstka, Hancko, Hanousek (76. Souček) - Karlsson (60. Karabec), Pavelka, Sáček, Dočkal, Hložek - Juliš (90.+1 Minčev). Trenér: Vrba.

Plzeň: Staněk - Kaša, Hejda, Brabec - Havel, Káčer (71. Hořava), Čermák (72. Šulc), Kalvach, Falta - Mihálik (84. Kayamba), Ondrášek. Trenér: Bílek.

Pavel Vrba (trenér Sparty): "S Plzní to jsou pro mě zápasy jako s Baníkem. Jsou to zápasy, které jsou pro mě trošku víc a je to dobře. Jsem rád, že jsem Plzeň porazil. V prvním poločase jsme ve finální fázi nebyli tak důslední a přesní jako ve druhém, což výsledek ovlivnilo. Plzeň z jediné střely v prvním poločase dala gól. Po standardní situaci byla důraznější než my a využila toho. Ve druhém jsme hráli stejný fotbal jako v prvním, akorát jsme byli odměnění góly a možná větším prostorem, protože jsme Plzeň uběhali a uhráli, to nám potom přineslo vítězství. Měli jsme hodně těžkého soupeře a jsem rád, že jsme to v závěru nakonec zvládli."

Michal Bílek (trenér Plzně): "Jsem zklamaný z výsledku. V první půli jsme hráli pozorně dozadu, defenzivní činnost byla zodpovědná, dali jsme gól. Pak logicky Sparta trošku přidala, líp držela míč a ve druhé půli jsme se do hry tolik nedostali. První půle byla ještě v pořádku, byť Sparta měla držení míče lepší. Chtěli jsme víc hrát ze zabezpečené obrany, nicméně nebylo úkolem hrát takhle v hlubokém bloku. Sparta pak dobře kombinovala a do toho nás dostala. Ale věřím, že se zvedneme. Tenhle zápas mi ukázal, že mužstvo pracuje dobře."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články