Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

GLOSA: Za 20 let jen jednou nestačil na titul náskok 7 bodů a Plzeň vede o 14

Fotbalisté Plzně mají už titul jistý. To se před zimní pauzou bere všeobecně jako fakt. Jen v týmu vedoucího celku ligy se těmto řečem všichni rozumně brání. "Nemyslím na to zatím. Nebavíme se o tom. Jedeme dál a uvidíme," tak nějak odpovídají hráči a zdá se, že to tak i berou.

Radost fotbalistů Plzně
zdroj: ČTK autor: Glück Dalibor

Je vůbec možné, že by někdo v podobném postavení po podzimu prodělal na jaře kolaps, po němž by o jasné vedení přišel? Nikdo neměl tak velký náskok, jako nyní Viktoria, a patnáct z dvaceti podzimních lídrů soutěže už vedení nepustilo.

Největší náskok lídra tabulky po podzimní části, který nakonec na titul nestačil, byl sedm bodů. O ty vedla Sparta (39 bodů) v ročníku 2001/2 před Libercem (32). Ten se také stal jediným celkem za tu dobu, jenž se prodral k titulu z jiného než z prvního či druhého místa po 16. kole. Byl čtvrtý. Tam je nyní také, ale na Viktorii ztrácí už 16 bodů. To jen pro úplnost.

Takže pokud by Viktoria se 46 body na kontě nezužitkovala čtrnáctibodovou oázu klidu, kterou si vybudovala před svými nejbližšími soupeři Slavií a Olomoucí, o "parník" by vybočila z příběhu posledních dvou dekád.

Před Plzní si nejvyšší náskok v této fázi ligy dokázala vybudovat Sparta, která vedla o deset bodů v sezonách 2000/1 a 1997/8 a v obou případech nakonec slavila titul.

Ovšem naposledy se podzimní lídr nedočkal hned v minulé sezoně, kdy Plzni nestačily čtyři body na Slavii, která ji v cíli ještě o dva body předstihla.

Už z tohoto výčtu je jasné, že pro celek kouče Pavla Vrby hovoří všechno. A jediné, co by jej mohlo zastavit, je jen on sám. Tedy ztráta pokory a koncentrace. To v Plzni podle všeho dobře vědí a zdá se, že s tím už umějí pracovat.

Takže o co teď v lize jde? Už jenom o druhé místo.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články