Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Druhý muž Sparty a FAČR Svoboda: Český fotbal neovládají sázkařské gangy

Praha - Podstata rodícího se skandálu v českém fotbale, který odstartoval schůzkou šéfa Sparty Daniela Křetínského s předsedou FAČR Miroslavem Peltou, od začátku týdne stále není známa. Nejzmiňovanější spekulaci – že v české kopané figuruje albánská sázkařská mafie – však v nedělních v Otázkách Václava Moravce vyloučil místopředseda představenstva Sparty a zároveň místopředseda Fotbalové asociace ČR Dušan Svoboda. "Samozřejmě se ten problém nedá od sázení úplně oddělit, ale podle informací, kterými disponuji, české nejvyšší soutěže nejsou zapojeny do organizovaného sázkařského gangu," prohlásil hned na úvod diskuse Svoboda. Druhý muž Sparty a českého fotbalu naopak pojal podezření, že by "jisté kluby" mohly manipulovat s výsledky.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Právě tím by se český fotbal vrátil na místo, na kterém již jednou byl – do časů úplatkářské kauzy v roce 2004. Po ní se přitom měl očistit tak, aby k podobné aféře již nedošlo. Místopředseda fotbalové asociace si však myslí, že se fotbalové prostředí z osm let staré události nepoučilo. "Nebyla přijata žádná opatření, která by potlačila riziko, jež zde existuje," říká Svoboda a dodává: "Není to ani o tom, že by zde byli částečně ti samí lidé, jde opravdu o systémovou záležitost."

Druhý muž Sparty a FAČR se rovněž domnívá, že pouhé odpočty bodů a finanční tresty nejsou pro kluby dostatečným strašákem. "Ve fotbale se točí hodně peněz, v extrémních případech, kdy se klubu hodně daří v Evropě a prodá své nejlepší hráče, jde i o půl miliardy korun. A to je opravdu velké lákadlo pro všechny. Je tak třeba vytvořit mechanismy, při nichž se majitelé klubů budou bát se do něčeho takového pustit."

Jako první krok k očistě českého fotbalu vidí Svoboda v tom, že by se profesionální soutěže měly oddělit od asociace. Takový systém funguje například v Anglii, kde jsou součástí rozhodovacích procesů zástupci všech klubů. Ty pak fungují jako akcionáři v korporaci, jíž je Premier League. Na ostrovech sice k tomuto kroku došlo z jiného důvodu – a to co nejvíce agregovat finance – Svoboda však věří, že odluka soutěží od asociace dokáže pomoct i v dosti odlišné situaci.

"Jestli někoho tato aféra nejvíce poškodila, tak jsou to právě majitelé klubů, kteří jsou poté pod extrémním tlakem sponzorů, partnerů či radnic. A proto budou mít primární zájem na změně," vysvětluje Svoboda. "Podle mé zkušenosti se většina procesů zkvalitní v okamžiku, kdy se dostaneme do ryze soukromého podnikání. Korupce vychází z provázanosti s institucemi a u orgánů, kde není jasné propojení na vlastníka. Pokud se tato anonymita odstraní, prostředí to jednoznačně pomůže," slibuje si od případné změny místopředseda asociace, který v OVM přislíbil, že navrhne procesní audit fotbalové asociace.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články