Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Vyšetřováním skandálu v Gambrinus lize se bude zabývat protikorupční policie

Praha - Šéf Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslav Pelta začal podnikat první kroky poté, co mu majitel Sparty Daniel Křetínský předal "závažné informace" o řízení jednotlivých zápasů. Předseda FAČR podal policii podnět k šetření celého případu a sešel se s ředitelem protikorupční policie Tomášem Martincem, jehož útvar se bude případem zabývat. Předseda FAČR naznačil, že v celém případu by se mohlo jednat o korupci "mezi funkcionáři ve vyšších profesionálních soutěžích". 

Na mimořádné tiskové konferenci šéf českého fotbalu sdělil, že o případu informoval policii, která zahájila šetření. Zároveň však dodal, že dokud věc nebude prošetřena, nebude se podrobněji vyjadřovat. "Cokoliv bychom řekli, by jen komplikovalo vyšetřování," uvedl. Mluvčí protikorupční policie Miroslav Ibehej potvrdil, že se Pelta sešel s ředitelem Martincem a předal mu podnět k šetření. Martinec rozhodl, že vyšetřováním se bude zabývat jeho útvar protikorupční policie.

Šéf fotbalové asociace Miroslav Pelta: "Před časem jsem říkal, že bych mohl dát za funkcionáře ve vyšších profesionálních soutěžích ruku do ohně. Momentálně už to říct nemůžu."

Pelta předal vyšetřování policii z obavy, že asociace nemá dostatečné prostředky a kapacity k prošetření případu. "Poradili mi to právníci. Nemáme takové prostředky, abychom celý případ dokázali sami vyhodnotit," dodal. Mluvčí svazu Petr Kovář zároveň v narážce na kauzu Olomouce a střížkovských Bohemians upozornil, že v minulosti se ukázalo být kontraproduktivní, když asociace a policie vedly vlastní nezávislá vyšetřování.  

K obsahu oněch "závažných informací" se ovšem předseda asociace odmítl vyjádřit. "Byl jsem policií vyzván, abych neposkytoval podrobnosti, a nemařil tak vyšetřování. Věřím, že uvolnění informací nadejde co nejdříve, protože víme, že veřejnost chce být podrobně informována. Do té doby žádám o strpení," řekl Pelta. Podle předsedy FAČR se aféra nedotkne nadcházejícího ligového kola. "V žádném případě to nenaruší průběh soutěže, je třeba normálně pracovat."

Kauzu odstartoval v úterý šéf Sparty

"Seznámil jsem pana Peltu se zdroji a teď je na něm, aby učinil příslušné kroky," řekl v úterý Křetínský. Ten podle Pelty informoval o obsahu schůzky dokonce ministra spravedlnosti. "Situaci považuju za hodně vážnou a systémovou," dodal.

Petr Procházka, šéfredaktor Hattricku: "Nevíme, jaké důkazy Křetínský Peltovi předložil. Spekuluje se o tom, zda si nenajal nějakou detektivní kancelář, která sledovala rozhodčí i funkcionáře a možná i hráče. Možná se jednalo o odposlechy, obrazový materiál. Pokud je to systémová záležitost, tak se divím, že s tím přišel až teď. Pokud ty informace takto závažného charakteru sháněl, mohl s tím přijít už v srpnu."

Jedním dechem zároveň odmítl, že by za Peltou dorazil na Strahov jen kvůli sobotnímu šlágru 7. ligového kola v Plzni. Letenští se totiž po prohře 0:1 cítili poškozeni verdikty sudího Radka Matějka. Šlo prý podle něj jen o jakousi poslední kapku. Majitel Plzně Tomáš Paclík se však nad Křetínského krokem podivuje. "To načasování je zvláštní a zavání mi účelovostí," uvedl.

Majitel fotbalové Sparty Daniel Křetínský
zdroj: ISIFA/LN autor: Martin Divíšek

"Jsem zdrcen z toho, co se ke mně dostalo. Smutné na tom je, že si myslím, že ty informace jsou věrohodné. Musím si nechat projít hlavou, jak postupovat," řekl Pelta. Podle magazínu Hattrick se měl sejít s policejním prezidentem, prezidium tuto informaci ale nepotvrdilo. Pelta řekl, že byl u šéfa protikorupční policie.

Šéf fotbalové asociace Miroslav Pelta: "Prostě jsou tady věci, které jsou špatné. Doteď se o nich mluvilo jen v hádankách a teď asi nastává chvíle, kdy se budeme muset zabývat tím, jestli tyhle domněnky jsou faktické, nebo ne."

Stanislav Hrabě, sportovní redaktor: "Teorie (o tom jaké informace Křetínský předal Peltovi) jsou dvě. Víme, že sázkařské mafie, které jsou dokonce z dalekých krajin, až z Asie, se pokoušejí ovlivňovat, neříkám celá utkání, ale třeba jen jednotlivé části. Ale spíš bych řekl, že to jde do domácího trhu. To znamená ovlivňování zápasů svrchu, tedy trošičku to směřuje na rozhodčí a do komise rozhodčích."

Koho přesně se znepokojující informace týkají, odmítl majitel Sparty říct. "Řekl bych, že je to tak vážné, že nemůžu jmenovat. Týká se to osob, které se pohybují v prostředí fotbalu," uvedl Pelta, který dříve dělal na Spartě ředitele.

Zdroj
ČT sport, Deník Sport, iDNES

Hlavní zprávy

Nejčtenější články