Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Do Brna přišel Frejlach, v Teplicích je znovu Kaufman

Praha - S fotbalisty Brna zahájil přípravu záložník Tomáš Frejlach ze Slavie Praha, který je ve Zbrojovce první posilou v zimní přestávce. Zimní přípravu rozjeli i v Teplicích, kde začali fyzickými testy. Na jejím startu nechyběl ani Josef Kaufman. Zkušený obránce se do severočeského klubu vrací po necelých pěti letech a angažmá ve Stavangeru, Slavii, v Trnavě a Brně. S jediným ryzím nováčkem, kterým je obránce druholigového Znojma Ondřej Sukup, se začali připravovat i fotbalisté Olomouce. Hanáky by naopak mohl opustit útočník Michal Hubník, o kterého se zajímá Slovácko. Pražská Dukla nehlásí žádné velké změny, do přípravy si pouze stáhla nadějné mladíky z juniorky a hráče z hostování. V Liberci se pokouší restartovat kariéru Luboš Hušek. Mladá Boleslav zahájila zimní přípravu bez útočníků Marka Kuliče a Kerema Buluta.

Sedmadvacetiletý Frejlach přichází do Brna na roční hostování s opcí na přestup. V lize odehrál 113 zápasů a vstřelil 12 branek, na podzim ale po zranění zasáhl pouze sporadicky do dvou utkání a pražský klub o něj přestal mít zájem. Vedení brněnského klubu si od zkušeného hráče slibuje zvýšení herní kvality.

Brněnský tým naopak po podzimu opustili obránce Josef Kaufman, který zamířil do Teplic, a útočníci Milan Jurdík a Petr Nekuda. S oběma ukončil klub hostování. Jurdík se vrátil do Sparty a Nekuda do Olomouce. Do Brna se vrátili z hostování záložník Jiří Huška a útočník Rostislav Šamánek. Přípravu začal po zranění i útočník Petr Švancara.

Velkou část zimní přípravy stráví Brňané v domácím prostředí, kde je kromě nabírání fyzické kondice čekají hlavně zápasy Tipsport ligy. Koncem ledna odletí tým k desetidenní přípravě do Turecka, kde chce odehrát tři zápasy. V jednání jsou soupeři z korejské ligy, Ruska, Ukrajiny či Maďarska.

O místo v kádru Teplic budou bojovat útočníci Abid Mujagič, který se vrací z hostování v Mostu, a Tomáš Smola přicházející na zkoušku z Chomutova. Tepličtí však chtějí kádr doplnit ještě víc. Dál prý platí, že kouč Zdeněk Ščasný touží přivést ještě záložníka. "O dalších možných posilách ale teprve začneme jednat. Záleží i na konkrétních přáních a představách trenéra," řekl mluvčí klubu Petr Heidenreich.

Ščasný při prvním setkání mužstva v novém kalendářním roce přivítal celkem 24 hráčů. Mezi nimi už nebyli někdejší kapitán Petr Lukáš, Václav Ježdík, Jan Hošek a Alen Melunovič, s nimiž kouč přestal počítat. Tepličtí začnou od pátku s kondiční přípravou, o den později budou hrát na halovém turnaji v Liberci, kde se vedle domácího mužstva představí ještě Jablonec a Viktoria Žižkov.

Fotbalisté Olomouce
zdroj: ISIFA

Olomouc zahájila s navrátilci

Čtvrtý tým podzimu má na soupisce pro úvod zimní přípravy 27 hráčů. Vedle posily Sukupa na ni kouč, olomoucký Roman Pivarník z juniorky přeřadil Michala Reichla, Šimona Faltu a Davida Housku, z hostování ve slovenské Senici se vrátili Václav Koutný a Adam Varadi, ze Znojma Václav Vašíček a nováčkem je také Jan Javůrek, který na podzim hostoval v Pardubicích.

Na Hané už naopak nebudou pokračovat zkušení Heinz a Rossi, který je před dohodou s konkurenčním Jabloncem. Působiště změní rovněž Rus Igor Golban, Martin Šustr a Petr Vavřík, kteří se však v áčku výrazněji neprosadili. Olomouc se v zimě představí na umělé trávě v Karviné v jedné ze skupin Tipsport ligy, do níž vstoupí už v sobotu utkáním s Orlovou. V únoru tým odletí na soustředění do Turecka, kde se utká mimo jiné s Oděsou nebo MTK Budapešť.

V Liberci zkusí štestí Hušek

Liberec zahájil přípravu se záložníkem Lubošem Huškem. Bývalý jablonecký a sparťanský defenzivní středopolař přišel do Slovanu na zkoušku, momentálně je bez smlouvy. "Teď půl roku nehrál, trénoval individuálně a my mu chceme dát novou fotbalovou šanci v profesionální kariéře," řekl liberecký trenér Jaroslav Šilhavý.

Z podzimního kádru mu na dopoledním úvodním tréninku v tělocvičně chyběl Miloš Bosančič. O srbského záložníka projevil zájem jihokorejský Gyeongnam F.C., fotbalista odletí o víkendu do Asie na zdravotní testy. Přípravu s týmem nezačala ani trojice ukrajinských mladíků Serhij Ljulka, Artem Butenin a Eugen Morozenko, kteří přišli v létě na hostování z Dynama Kyjev. Ukrajinský celek si chce zpět stáhnout Ljulku, jednání o budoucnosti všech tří v Liberci proběhnou v nejbližších dnech. Naopak poprvé si dnes se Slovanem zatrénovala nová posila, bývalý reprezentant Radoslav Kováč, jenž na konci minulého roku přestoupil pod Ještěd z Basileje. 

Slovácko by rádo Hubníka

Slovácko se po podzimu rozloučilo pouze s brankářem Iljou Motalygem a hráči Markem Kuzmou a Janem Martykánem, naproti tomu usiluje o příchod útočníka Michala Hubníka ze Sigmy Olomouc. "Máme o něj zájem, jednání už probíhají," řekl tiskový mluvčí klubu František Uhříček. Ve Slovácku zůstal i Ladislav Volešák. "Sice jej oslovil s nabídkou plzeňský trenér Vrba, Volešák ale prodloužil v našem klubu stejně jako obránce Kubáň smlouvu do 30. června 2014," dodal Uhříček. Ještě o dva roky déle, až do léta 2016, se Slovácku upsali obránce Reinberk a záložník Kerbr.

Fotbalisté Dukly zahájili přípravu bez velkých změn. K prvnímu týmu se připojili pouze navrátilci z hostování, hráči z juniorky a z třetiligových Kunic, které fungují jako farma pražského klubu. Dukla během zimního přestupového období nebude razantně obměňovat současné mužstvo. "Máme kádr ustálený a už před Vánoci jsem říkal, že změn tolik nebude. Jedna či dvě změny budou možná vynucené tím, že některým hráčům v lednu skončí smlouva a nemuseli by podepsat novou," uvedl trenér Luboš Kozel.

Boleslav už nechce Kuliče

Zatímco sedmatřicetiletý Kulič se pokusí zaujmout a vysloužit si angažmá v Hradci Králové, dvacetiletý Bulut, jenž za Mladou Boleslav od léta 2010 odehrál 23 ligových zápasů a vstřelil dva góly, by rád odešel do zahraničí. "Nějakým způsobem se s trenérem Ladislavem Minářem dohodli, protože už v létě si chtěl hledat jiné angažmá. Myslím, že usiloval o to, aby se dostal do Turecka," řekl mluvčí Mladé Boleslavi Jiří Koros.

Na úvodním tréninku byli také dlouhodobě zranění útočník Jan Chramosta a obránci Michal Smejkal s Adrianem Rolkem, kteří se zotavují po operaci kolen. Jejich start v jarní části ligy je však nepravděpodobný. "Nikdo tady nepředpokládá, že by během jara naskočili do hry. Je však samozřejmě možné, že se jejich zdravotní stav zlepší tak, že by byli schopní hrát. Určitě to nebude nikdo chtít uspíšit v návaznosti na případ Václava Svěrkoše," připomněl Koros obnovené zranění kolena ostravského útočníka.

Do zimní přípravy nastoupilo 26 hráčů. Útočníci Jiří Schubert a Jakub Synek se vracejí z hostování ve Varnsdorfu, respektive Čáslavi. Záložníka Tomáše Fabiána si naopak vypůjčil druholigový Varnsdorf a z půlročního hostování v Mladé Boleslavi se podle plánu vrátil do Plzně ofenzivní záložník Martin Fillo. Po podzimu pátý tým tabulky by mohl během ledna posilovat, ale konkrétní hráče si ještě nevyhlédl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články