Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nikdy hráče nepřemlouvám, aby šli do Sparty, říká Rosický. Kanga byl podle něj neprodejný

Rok a půl má Sparta ve funkci sportovního ředitele Tomáše Rosického. Bývalý špílmachr, který prošel velkými týmy, se podle všeho dobře rozehrává i na novém postu. Sparta po šesti letech konečně získala trofej – český pohár – a buduje tým. "Pohár považuji za svůj největší úspěch v téhle funkci. Máme mladý tým, který tu trofej potřebuje, a fanoušci taky," vysvětluje Rosický a dodává, že je důležité, aby si hráči přičichli k úspěchu. "Ale jako klub potřebujeme víc a další kroky by měly následovat," říká v rozhovoru pro Sparťanské noviny, v němž hovoří i o odchodu Kangy a dalších hráčů, ale také o tom, jak je složité získat nové.

Tomáš Rosický
zdroj: ČTK

Pro Rosického je důležitý každodenní kontakt s trenéry i hráči a zároveň přiznal, že moc nemusí takové ty věci kolem, spoustu mítinků i pravidelnou agendu a úřadování, ale... "Musí to být, tak si na to člověk taky zvykne," konstatuje.

Bývalý tvořivý záložník letenského týmu, ale i reprezentace, Dortmundu a Arsenalu se vyjádřil i k odchodu Guélora Kangy, který odešel ze Sparty, protože chtěl delší kontrakt, zatímco na Letné mu nabídli jen roční smlouvu s opcí na jeho další služby.

Na Kangu nebyly žádné nabídky

Kanga podle vyjádření vedení klubu z devadesáti procent neplnil, co od něho trenéři chtěli, a ve Spartě byli víceméně rozhodnutí, že mu ani žádnou novou smlouvu nenabídnou. Jenže … "Kanga po koronavirové pauze splňoval všechno, co po něm trenér chtěl, což předtím nebylo. Takového Kangu bychom tu rádi měli, proto jsme mu nabídli prodloužit smlouvu. A o rok to bylo proto, abychom ho udrželi v napětí," vysvětloval Malý Mozart, jak mu říkali v Bundeslize, jak k tomu došlo.

Rosický také vzpomíná, že mu i kamarádi říkali: Proč mu nedáte delší smlouvu, a když to nebude fungovat, prodáte ho. "Jenže tak to vůbec není. Ty jeho nedostatky jsou tak obrovské, že Kanga byl pro nás prakticky neprodejný. Za tu dobu, co tu byl, i po těch číslech, která měl v lize, jsme na něj neměli jedinou nabídku, jen dvě poptávky z arabského světa. A v zimě se na něho ptal Trabzonspor," vysvětloval Rosický, proč Kanga dostal nabídku jen na kratší smlouvu.

"Kdyby se vrátil do svého starého módu, tak bychom ho neprodali," dodal Rosický s tím, že Kangovy negativní stránky odrazovaly téměř všechny zájemce, ale jinak jej hodnotil jako výborného fotbalistu. "Techniku, kreativitu i myšlení má na top pět nejlepších lig, ale to není všechno – negativa převažují, proto hrál v Srbsku, Rusku, Česku a teď je zpátky v Srbsku. Ukázal, že mu nezáleží ani na spoluhráčích, ani na Spartě, i když tvrdil opak," říká sportovní ředitel Sparty.

Rosický je přesvědčený, že ví, kde je sparťanský problém posledních neúspěšných let. "Sparta nepůsobila jako tým a to je u týmového sportu podstatné. Poslední roky to byla parta individualistů," řekl Rosický s tím, že jeho cílem, když nastupoval do funkce, bylo zase tým vybudovat. "Protože vždycky, když Sparta udělala nějaký úspěch, byla tým. Mít zdravé prostředí je základem úspěchu pro týmový sport. Pak se mohou řešit další věci," dodává.

Moc informací škodí

Rosický také připustil, že informací ze Sparty na veřejnost za jeho působení chodí méně, než tomu bylo dříve.

"Například přestupová jednání může každý únik informací strašně narušit. Třeba jednání, jako byl Minčev a Hancko, byla hodně složitá, a kdybychom nereagovali včas, tak neuděláme ani jednoho. Varna u Minčeva měla nejdříve představy, na které my jsme nechtěli vůbec přistoupit. Fiorentina s námi o Hanckovi nechtěla taky zpočátku vůbec jednat. Takhle jsme jednali o šesti dealech najednou a cokoliv by mohlo ta jednání narušit. Takže chápu fanoušky, ale takhle je to podle mého pro Spartu nejlepší," tvrdí novopečený funkcionář, ale připouští, že pro klid fanoušků by mohli vydat alespoň nekonkrétní zprávu v tom duchu, že se na získání posil pracuje.

Objevila se i výtka, že Sparta v zimě nepřivedla dalšího stopera. "Ten tu celou dobu byl a jmenuje se Dávid Hancko. Ale trenér chtěl pravého stopera, měli jsme jich vytipovaných pět ze zahraničí. Nechtěl nikoho z české ligy. Z pěti možností si vybral jednoho, ale tým ho nechtěl pustit, protože hrál o udržení. Já ještě uvažoval o hostování u dvou stoperů, u nichž jsem si myslel, že by to bylo v pohodě, ale trenér je nechtěl. A nikdy nepřivedu hráče proti přání trenéra," vysvětlil.

Rosický se vrátil i k výměně trenéra, kdy odešel Václav Jílek a přišel Václav Kotal. "Po podzimní části jsme vůbec neuvažovali, že by trenér odešel. Ale ten tým byl bez emocí. Je důležité, aby trenér přesvědčil hráče, že to, co dělá, je dobře a aby šli za ním. Aby byli na stejné vlně. A to nebylo vidět," dodal Rosický.

Krejčí a Čelůstka přinesli zkušenosti

Ze Sparty nyní odešli zkušení Kanga a Frýdek. "Proto přišli Krejčí a Čelůstka – jsou to vítězné typy a taky příklad pro mladé hráče, kterým to může jen pomoci a mají vedle koho růst. Oba mají také zkušenosti se všemi systémy, které chce trenér uplatňovat."

Zajímavé je, že Čelůstka v předešlých letech přestup do Sparty dvakrát odmítl, ale nyní souhlasil s nabídkou. "Nikdy nepřemlouvám hráče, aby hrál za Spartu. Zahraniční přestupy trvají dlouho a musíte mít s hráči delší vztah. I s Ondrou Čelůstkou jsem byl v kontaktu dlouho. Oslovil jsem ho, jakmile se Antalaya zachránila, a věděl jsem, že má těhotnou manželku, chce hrát na Euru, a cítil jsem šanci, tak jsem do toho šel," vysvětluje Rosický, jak se také získávají posily.

"S úzkým okruhem kluků si jednou za dva měsíce zavolám. Oni vědí, jak bych chtěl, aby Sparta vypadala dál. Měli jsme rozjednanou ale i variantu B, a tak jsme si řekli termín, do kdy se Ondra rozhodne, a on souhlasil. Nepřemlouval jsem ho."

Ze Sparty v létě odešlo devět hráčů. "Ale vlastně jen Kanga a Frýdek měli vliv na vývoj sezony pod trenérem Kotalem. Pět kluků se nám naopak vrátilo z hostování. Někoho jsme už přivedli a nakonec skončíme na čísle pět nebo šest posil. Obměna je viditelná a dotáhnout přestupy je hlavně o trpělivosti," tvrdí.

Na Letné končili hráči, které si přivedl trenér Andrea Stramaccioni, jenž poznamenal vývoj Sparty na hodně dlouhou dobu.

"Končily velké kontrakty u kluků, kteří by jinde takové peníze, jako měli tady, nedostali. Například Ben Chaim. A ten je zrovna vyloženě špatný charakter. Takže jestli jsme chtěli mít zdravý tým, museli jsme je dostat pryč. Mladí hráči potřebují vidět ty starší, kteří dobře trénují, chovají se profesionálně atd... to je všechno se vším. Tak jsme se dohodli s některými hráči na rozvázání smlouvy, i když není snadné je přesvědčit," vzpomíná.

Rosický viděl jako dlouhodobý problém Sparty i atmosféru kabiny. Ale nyní už je spokojený. "Se skladbou týmu jsem teď spokojený, všichni táhnou za jeden provaz. Ale samozřejmě se bude dlouhodobě vyvíjet," říká muž, který věří v sparťanské světlé zítřky, i když uznává, že ztráta za Slavií a Plzní je veliká. "Ovšem, ztráta pětadvaceti bodů to je moc, to už se opakovat nebude," dodává s tím, že na titul ještě asi na Letné v nadcházející sezoně myslet nemohou. "I když bych se rád mýlil," říká.

Zdroj
Sparťanské noviny

Hlavní zprávy

Nejčtenější články