Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Brněnský kouč Dostálek po sestupu: Už před sezonou jsem říkal, že kádr potřebuje posílit. A to se nestalo

Výhra Teplic definitivně zpečetila osud brněnské Zbrojovky, která bude od příští sezony opět druholigová. Trenér brněnského celku Richard Dostálek nechtěl říkat, co jsou konkrétní důvody, které k sestupu Zbrojovky vedly, dokud si neudělá zevrubnou analýzu. Zároveň ale přiznal, že již před sezonou si myslel, že kádr potřebuje posílit, aby v nejvyšší soutěži stačil, a to se nestalo.

O sestupu Brna se rozhodlo poté, co Teplice doma porazily České Budějovice 2:0. Zbrojovka dvě kola před koncem tak už nemůže opustit sestupové příčky. "Rvali jsme se o záchranu do poslední chvíle, v pátek jsme uhráli bod v Liberci, víc jsme ovlivnit nemohli," řekl Dostálek.

Podle něj je na analýzu brzo, ale důkladný rozbor situace musí přijít. "Teď nechci něco zásadního plácnout, abych toho pak litoval a všichni to napadli," uvedl sedmačtyřicetiletý kouč.

Do sezony vstoupil jako asistent Miloslava Machálka, jehož pak v prosinci po 11 kolech vystřídal v pozici hlavního trenéra. "Už v létě začaly naše problémy, které nyní vyvrcholily. V Brně po postupu vznikla euforie, že s tímto kádrem můžeme v první lize uspět. Já jsem byl jedním z mála, který s tím nesouhlasil. Chtěl jsem posily, a ty nepřišly," přiznal Dostálek.

"My jsme končili druhou ligu, nevěděli jsme, jak se bude pokračovat, zda bude baráž, či ne. Na ni jsme se chystali v době, kdy první liga nebyla dohraná," přiblížil tehdejší situaci.

S prvoligovou realitou se Zbrojovka srazila hned v prvním kole. "Za poločas jsme dostali od Sparty čtyři góly a poznali jsme, jak diametrální rozdíl je mezi oběma soutěžemi. To narušilo psychiku celého týmu na dlouhou dobu," upozornil Dostálek.

Poukázal i na to, jak s týmem na podzim zahýbal covid a absence. "Nehráli jsme dva zápasy po sobě ve stejném složení, do předzápasového testování jsme nevěděli, kdo bude moc nastoupit a kdo půjde do karantény," konstatoval rodák z Uherského Hradiště.

Brno na svém hřišti v sezoně vyhrálo jediný z dosavadních 16 duelů a s osmi body je nejhorším domácím celkem soutěže. "Měli jsme v řadě domácích zápasů spoustu šancí, ale srážela nás jednak produktivita a jednak neskutečné individuální chyby, pod které byli podepsáni i velmi zkušení hráči," vysvětlil Dostálek.

Zbrojovce zbývá v první lize odehrát ještě domácí utkání s Opavou a venkovní zápas na Spartě. Co bude dál, Dostálek netuší. "Je to věc majitele, jestli nás rozpráší, či jakou cestu zvolí. Já mám smlouvu ještě na rok," dodal někdejší záložník.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články