Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Beauguel skolil Baník 19. gólem v sezoně a zajistil Plzni i sobě mistrovskou rozlučku

Vítězné loučení s veleúspěšnou sezonou mají za sebou fotbalisté Plzně. V závěrečném kole nadstavbové části totiž noví tuzemští šampioni porazili 1:0 Ostravu. Jediný gól utkání vstřelil nejlepší střelec soutěže Jean-David Beauguel, pro kterého šlo o poslední zápas v dresu Viktorie

Fotbalisté Plzně oslavují gól v utkání proti Ostravě
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Svěřenci trenéra Michala Bílka zakončili ročník s 85 body, což je klubový rekord. Viktoria, která získala jistotu šestého titulu už ve středu, neprohrála 22. zápas po sobě a vyrovnala vlastní maximum v počtu ligových utkání bez porážky. To se Plzni povedlo podruhé - poprvé to bylo v období mezi koncem sezony 2016/17 a úvodem ročníku 2017/18.

"Jsem nadšený, už jsem nedoufal, že ještě zažiju takhle krásnou euforii a pocit, když jsou všichni kolem mě spokojení. Je to prostě pecka," řekl kouč Bílek na tiskové konferenci.

"Každý hráč v hlavě měl, že k tomu musí přistoupit na sto procent. Myslím, že to tak i bylo. Některé pasáže zápasu možná nebyly od některých stoprocentní, ale vyhráli jsme a jsme šťastní," přidal plzeňský kapitán Lukáš Hejda.

Baník dnes naposledy vedl trenér Tomáš Galásek, od léta ho nahradí bývalý kouč Plzně a naposledy Sparty Pavel Vrba. Ostrava v nejvyšší soutěži neporazila Západočechy ve 26. duelu po sobě.

"Jsem rád, že jsem čichnul k hlavnímu trenérovi, je to úplně jiná funkce než asistent. Je tam daleko víc zodpovědnosti, na druhou stranu velká zkušenost do další trenérské kariéry," uvedl Galásek. "Určitě jsou lidi, kteří mu (Vrbovi) taky poradí. Ale nebránil bych se kontaktu, kdyby mi zavolal," dodal bývalý reprezentační kapitán.

Ani na domácí lavičce nebyla brankářská jednička Staněk, kterou mezi tyčemi zastoupil Tvrdoň. Slovenský gólman v české lize chytal teprve podruhé.

Plzeňští se rozjížděli pomalu a poprvé vystřelili až v 18. minutě, ale Sýkora gólmana Budinského nepřekvapil. Po půlhodině hry Beauguel akrobatickým kopem přes hlavu minul branku hostů.

Na konci první půle Budinský v pokutovém území fauloval Sýkoru. Rozhodčí Starý po kontrole u videa nařídil pro Viktorii pokutový kop a ten ve 42. minutě proměnil Beauguel.

Ani po změně stran diváci nesledovali příliš strhující fotbal ve velkém tempu. V 62. minutě domácí Chorý po centru dalšího náhradníka Holíka ve skluzu přestřelil. Podobně si o chvíli později počínal také Sýkora.

Čtvrt hodiny před koncem za obrovského potlesku 11.293 fanoušků vystřídal Beauguel, jenž v létě z Plzně po vypršení smlouvy odejde. Francouzský útočník sundal dres a ukázal tričko s nápisem "Díky FCVP".

"Nejenom že dal 19 branek, ale byl nesmírně platný i v mezihře, standardních situacích. Bojoval v každém zápase. Nepamatuju si, že bych mu někdy vyčítal horší nasazení. To, že končí, pro nás není dobrá zpráva. Odchází góly a obrovská kvalita. Teď je na nás, abychom přivedli hráče, který se mu trošku přiblíží, i když to nebude jednoduché," prohlásil Bílek.

Zatímco na trávníku se už nic podstatného nedělo, stadion v závěru několikrát oběhla "mexická vlna". Po závěrečném hvizdu se řada fanoušků neudržela v ochozech a přiběhla slavit na hřiště. Domácí hráči převzali pohár ve speciálních tričkách a kšiltovkách. Viktoria v sezoně udržela domácí neporazitelnost.

"Dneska atmosféra skvělá, fanoušci výborní, i po zápase zůstali. Je to obrovský zážitek a to samé nás čeká na náměstí. Fanoušci si za celoroční podporu zaslouží, abychom to s nimi trošku oslavili," dodal Bílek.

Viktoria Plzeň - Baník Ostrava 1:0 (1:0)

Branka: 42. Beauguel z pen. Rozhodčí: Starý - Hrabovský, Machač - Szikszay (video). ŽK: Beauguel - Chlumecký, Pokorný. Diváci: 11.293 (vyprodáno). 

Plzeň: Tvrdoň - Řezník (59. Holík), Santos, Hejda, Havel - Kalvach, Bucha - Kopic (59. Chorý), Sýkora (81. Čermák), Mosquera (74. Šulc) - Beauguel (74. Pernica). Trenér: Bílek.

Ostrava: Budinský - Boula, Pokorný, Chlumecký, Fleišman - P. Jaroň, Budínský (63. Falta), Klíma (68. Smékal), Kuzmanovič (68. Šín), Buchta (76. M. Jaroň) - Almási (76. Boháč). Trenér: Galásek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články