Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Švýcar Rhyner povede florbalistky ve své rodné zemi. Chceme hrát s míčkem atraktivní florbal, říká

Švýcarský trenér Sascha Rhyner povede české florbalistky na mistrovství světa v Neuchatelu ve své rodné zemi, ale nepovažuje to za něco výjimečného. Šestačtyřicetiletý nástupce Miroslava Janovského po minulém šampionátu v Bratislavě z toho podle svých slov těžil jen výhody, když připravoval závěrečné soustředění týmu a kontroloval zázemí pro turnaj. Přímý přenos prvního duelu MS proti Lotyšsku sledujte v neděli od 10:15 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Trenér florbalistek Sascha Rhyner s Martinou Řepkovou a Eliškou Krupnovou
zdroj: ČTK autor: Michaela Říhová

"Je to ve francouzské části Švýcarska, takže to není ve stejné zemi," vtipkoval Rhyner. "Ale samozřejmě to není nevýhoda. V létě jsem zkontroloval hotel a udělali jsme kemp v hezkém prostředí. Pro organizaci je to snazší."

Přestože ve francouzské části není florbal tolik populární, Rhyner věří, že v hale Patinoires du Littoral bude dobrá atmosféra. "Hala je dobrá. Asi pro čtyři tisíce lidí. Když jich bude tři tisíce ve čtyřtisícové, vypadá to líp než třeba minule v Bratislavě. Švýcaři jsou celkem dobří v organizování akcí, tak by to mohla být dobrá akce," podotkl.

S českou reprezentací chce zaútočit na druhou medaili. Dosud jediný bronz získal národní tým v roce 2011 v St. Gallenu. "Díval jsem se tehdy na zápasy přes stream, ale zápas o bronz jsem neviděl," vzpomínal.

Češky tehdy slavily zisk cenného kovu po výhře v zápase o třetí místo nad domácím Švýcarskem 3:2. Na dalších třech MS s ním v boji o bronz prohrály. V Rhynerovi ale další možný souboj se Švýcarskem emoce nevyvolává.

"Jsem třetí rok na lavičce české reprezentace a za tu dobu jsme hráli se Švýcarskem už asi pětkrát. Budu tam znát jen více lidí, to je vše," uvedl ke svému působení na české střídačce před švýcarským publikem.

Je nám líto, video expirovalo.
Florbalistky dokončily kemp v Kerenzerbergu. Splnilo to očekávání, říká Bočanová

Když dostal nabídku nahradit po minulém šampionátu Janovského, neváhal. "Rok jsem byl asistentem, holky jsem poznal. Viděl jsem, jaký máme potenciál. Bylo to snadné rozhodování," uvedl Rhyner, který zůstal asistentem trenéra u mužského týmu Zugu, kde vede i výběr do 16 let. Práci v PR agentuře ale omezil. "Jsem tam, ale jen na 40 procent, dva dny v týdnu. Většinu času zabere trénování."

Zápasy svých svěřenkyň z národního týmu sledoval jak na dálku přes streamy, tak i osobně. Občas to měl hodně náročné. "Pamatuju si víkend, kdy jsem jel v pátek do Prahy, abych viděl dva zápasy, pak zpátky, protože trénuju i tým do 16 let, který hrál v sobotu ráno a večer s A-týmem, a v neděli zpátky do Prahy na dva zápasy. Německé dálnice mají ze mě radost," prohlásil.

Létat by totiž podle něj bylo složitější. "Mám dobré auto," smál se Rhyner. "Někdy jsou časy letů moc brzo, s autem jste flexibilnější. Můžete promluvit s hráčkami a trenéry, což je někdy důležitější než samotné zápasy," uvedl Rhyner.

S týmem komunikuje hlavně anglicky. "Ale používáme všechny jazyky, co umíme. Kuba (asistent Robenek) může překládat. Můžu mluvit švédsky s Eliškou Krupnovou, nějaká česká slovíčka umím. Jako mantinel, střílet, za branku, roh... Čeština je těžký jazyk. To R s háčkem, to se mi láme jazyk," usmíval se Rhyner.

Snaží se, aby jeho tým byl aktivní při hře s balonkem i proti silné světové trojce - Švédsku, Finsku a Švýcarsku. "Roy Hodgson, slavný fotbalový kouč, jednou řekl: 'Můžete jít do hospody, vybrat jedenáct hráčů a za půl roku je naučíte bránit. Ale nenaučíte je hrát fotbal.' Je to podobné, ofenzivní hra je mnohem náročnější," řekl.

"Když se bavíme o systému, mluvíme jen o defenzivě a organizaci. Málokdy někdo mluví o útočné hře. Je mnohem větší výzva naučit útočnou hru, musíte počítat s tím, že hráčky budou dělat chyby, a je třeba se z nich poučit. Pokusíme se hrát s míčkem, tvořit šance, hrát atraktivní florbal. Zároveń držet balanc, abychom nepouštěli soupeře do brejků," dodal Rhyner.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články