Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Florbalistky mají na šampionátu VIP fanynku, olympijskou medailistku Erbanovou

Hned dva z dosavadních tří zápasů českých florbalistek si na mistrovství světa v Uppsale nenechala ujít bronzová olympijská medailista v rychlobruslení a současná hokejová reprezentantka Karolína Erbanová. Komplex florbalových hal, kde se šampionát hraje, totiž přímo sousedí s arenou, kde devětadvacetiletá rodačka z Vrchlabí hájí barvy druholigové Almtuny. Erbanová navíc v minulosti hrála i florbal a za minulé tři sezony absolvovala dokonce 18 zápasů v extralize za Jičín.

Karolína Erbanová
zdroj: ČTK/Šimánek Vít

V českém dresu fandila florbalistkám jak v sobotu při výhře 5:2 nad Švýcarskem, tak proti Lotyšsku (8:0). "Já jsem si to moc užila. Naši reprezentaci žen jsem ještě nikdy neviděla. Některé holky znám z české extraligy, některé jen podle jmen, protože vím, že hrajou ve Švédsku," řekla Erbanová, kterou pozvali zástupci českého florbalu už v září na šampionát juniorek zakončený bronzem.

Sama bojuje o další účast na velké mezinárodní akci. Dostala se do hokejové reprezentace a v první polovině listopadu jí pomohla vybojovat na kvalifikaci v Chomutově premiérovou účast na olympijských hrách. "Byla jsem ráda, že jsem byla součástí toho týmu a dostala jsem se do finálního týmu. Byl to pro mě první mezinárodní turnaj v hokeji s nároďákem a úplně nová zkušenost. Nevěděla jsem, co očekávat. Bylo fajn, že to takto dopadlo, protože je to velmi důležité pro český ženský hokej," prohlásila Erbanová.

Teď bude bojovat o nominaci na olympiádu, na které třikrát za sebou byla jako rychlobruslařka. "To už je na rozhodnutí trenéra (Tomáše Paciny) a realizačního týmu. Je ale jasné, že by to pro mě byla pecka. Neříkám, že to byl můj jediný hokejový cíl, ale byl by to pro mě velký úspěch, kdybych si olympiádu dala ještě jednou v jiném sportu," konstatovala Erbanová.

Rychlobruslařskou kariéru ukončila v srpnu 2018 a jako hlavní důvod tehdy uvedla jednání reprezentačního trenéra Petra Nováka, které označila za manipulativní a ponižující. Už předtím v roce 2014 přesídlila za přípravou do Nizozemska. Vůbec nelituje, že se rozhodla změnit sport.

"Mám velká životní rozhodnutí vždycky dobře promyšlená a naplánovaná. Můj odchod do Holandska, konec s rychlobruslením, začátek s hokejem nebo jít sem do Švédska. Já bych z toho neměnila nic. Jsem na sebe pyšná v tom smyslu, že jsem to dokázala ukončit ve věku, kdy jsem mohla ještě hokej zkusit. Kdybych dělala rychlobruslení třeba do čtyřiatřiceti, tak můj druhý životní sen, hokej, by byl pasé," prohlásila.

Do Švédska se dostala přes manažera, který se specializuje na ženský hokej. "Věděl, že tady hledají forvardy do druhé švédské ligy. Kvůli té mé ještě malé hokejové historii jsem samozřejmě nemohla být hned adept do nejvyšší švédské ligy, takže jsem byla ráda za tuto možnost a doufám, že se posunu," popsala cestu do Almtuny.

"Beru to pozitivně z toho hlediska, že na ledě mám prostor, můžu si zkoušet věci, které chci. Jsem hodně vytěžovaný hráč, hraju přesilovky a oslabení a mám velký icetime. Pro můj rozvoj je to určitě ideální start," uvedla Erbanová. Pochvaluje si, že může být každý den na ledě.

Švédsko si vybrala proto, že tam podle ní mají kluby v ženském hokeji nejprofesionálnější přístup z celé Evropy. Na severu Evropy i pracuje. "Částečně občas nějakou brigádu mám, je to tady teď ale hodně komplikované kvůli covidu i kvůli tomu, že neumím švédsky. V Čechách spolupracuju s neziskovou organizaci Společně k bezpečí a to mám teď dálkově," dodala Erbanová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články