Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Češi vyzráli na Švýcary, Dóža rozhodl o výhře dvě vteřiny před koncem

Čeští florbalisté završili vystoupení na Mezinárodním turnaji reprezentací v Pardubicích výhrou nad Švýcarskem 5:4, přesto skončili na posledním, třetím místě. Při shodném zisku tří bodů s prvním Finskem i druhým Švýcarskem měli svěřenci trenéra Petriho Kettunena nejhorší skóre. Duel rozhodl dvě sekundy před koncem třetí třetiny Patrik Dóža. Dařilo se i českým florbalistkám, které turnaj na východě Čech ovládly, když v posledním zápase zdolaly Švýcarky 5:4.

Filip Langer v dresu české reprezentace
zdroj: facebook.com/Filip Langer

Češi v pátek v úvodním utkání podlehli Finsku 0:4 a v sobotu porazili Švýcaři Finy 6:4. V neděli se Kettunenův výběr v polovině úvodní třetiny dostal do vedení, když po přihrávce Patrika Suchánka překonal brankáře Patricka Edera pohotovou střelou z pravé strany od mantinelu Dóža.

V 17. minutě vyrovnal z dorážky Tobias Keller, ale v úvodu druhé části získali českému týmu během 29 sekund dvoubrankový náskok Josef Rýpar a Ondřej Mikeš. Další pasáž druhé třetiny ale patřila Švýcarům. Ti nejdříve tečovanou střelou Nilse Conrada snížili, vzápětí trefil Tom Ondrušek horní tyč a o chvíli později vyrovnal Tim Braillard.

V 35. minutě získal hostům vedení při vyloučení Adama Delonga Patrik Mendelin. Ještě ve druhé třetině však smazal ztrátu po přihrávce Lukáše Hájka šestnáctiletý talent Filip Langer. Ještě před druhou pauzou trefil tyč Luca Graf a ve 44. minutě pomohla Lukáši Bauerovi i horní tyč po úniku Jana Zaugga. V závěru naopak udeřili Češi, poté co křížnou přihrávku Daniela Šebka zužitkoval Dóža.

"Pocity jsou to krásné, protože vítězství proti Švýcarům není každý den. Kluci to na konci sehráli výborně, bylo to na tři doteky a Paddy (Dóža) to dával do prázdné branky," řekl po utkání webu Českého florbalu útočník Rýpar. "Byl to zápas nahoru-dolů, měli jsme celkem hodně šancí a mohli jsme dát víc gólů. Ale pět je i tak dost," dodal.

Na Švýcarsko našly recept i florbalistky a pardubický turnaj ovládly

Mezinárodní turnaj reprezentací v Pardubicích vyhrály domácí hráčky. Svěřenkyně trenéra Saschy Rhynera po sobotním vítězství nad Slovenskem (8:3) zdolaly v závěrečném utkání Švýcarsko 5:4.

"Zápas byl super. Jsem ráda, že jsme předvedly dobrý výkon a dotáhly jsme to do vítězného konce. Ale každá jsme na sobě mohly poznat, že máme ještě na čem pracovat. Atmosféra byla skvělá, těšila jsem se na to, že budeme hrát konečně zase doma," řekla po utkání Enenkelová.

Češky hrály před vlastním publikem turnaj po roce. K jubilejnímu 100. zápasu v národním týmu nastoupila obránkyně Hana Koníčková, která dosáhla na tuto metu jako druhá v historii. Rekordmankou je se 121 duely Denisa Billá. Český tým se dostal do vedení po rychlém brejku zásluhou Martiny Řepkové.

Ve 13. minutě našla zadovkou zpoza branky Koníčková Enenkelovou a brankářka Monika Schmidová kapitulovala podruhé. Za 112 sekund snížila Michelle Wikiová. Ve 27. minutě vrátila dvoubrankový náskok výběru švýcarského kouče Rhynera Denisa Ratajová, ale hostujícímu týmu se podařilo díky trefám Serainy Ulberové a Margrity Scheideggerové ještě ve druhé třetině vyrovnat.

Radost českých florbalistek
zdroj: Český florbal autor: Martin Flousek

V 54. minutě se dostaly Češky znovu do vedení po spolupráci Natálie Martinákové s Enenkelovou. V čase 58:56 pojistila náskok Eliška Krupnová a Švýcarky už jen sekundu před koncem díky Julii Suterové zkorigovaly výsledek. "Bylo to nervózní utkání, což jsme trošku očekávali, protože Švýcarsko je silný a fyzicky dobře připravený tým. Věděli jsme, že musíme tvrdě pracovat v obraně a bránit rychlé protiútoky. Snažili jsme se být na míčku, což se nám převážně dařilo," uvedl Rhyner, který si pochvaloval výkon brankářky Nikoly Příleské.

Výhry proti Švýcarsku, s kterým Češky prohrály třikrát za sebou v boji o bronz na světových šampionátech, si švýcarský kouč cenil. "Ze 42 zápasů se proti nim podařilo vyhrát dosud v základní hrací době jen pět a tohle bylo pošesté, jestli se nepletu. A to je pro holky důležité. Vědí, že mohou Švýcarky porazit," doplnil Rhyner.

Mezinárodní turnaj reprezentací florbalistů v Pardubicích:

ČR - Švýcarsko 5:4 (1:1, 3:3, 1:0)

Branky a nahrávky: 11. Dóža (Suchánek), 23. Rýpar (L. Bauer), 23. Mikeš (Dóža), 38. Langer (Hájek), 60. Dóža (Šebek) - 17. Heller (Conrad), 30. Conrad (Ch. Meier), 32. Braillard (Graf), 35. Mendelin (Graf). Rozhodčí: Kristapsons, Kumerdanks (oba Lot.). Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. Diváci: 508.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy