Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Po trailech přes hory

Tiumen byl podceňován a na pana Váňu zbyl, vzpomíná Köhler

Praha – Legendární Tiumen se ve svých třinácti letech připravuje na další Velkou pardubickou. Trojnásobný vítěz slavného dostihu možná poběží svůj poslední dostih. Možná ale bude všechno jinak. Žokej Josef Váňa také loni avizoval, že končí, ale ještě jednou se rozmyslel a dostal chuť si nejpůsobivější trať ještě jednou projet.

zdroj: ČT4

"Je výjimečný tím, že vyhrál třikrát Velkou pardubickou. Má výbornou povahu na anglického plnokrevníka. Má předpoklady, aby byl lepší než ostatní. Nedělal bych z toho něco nadpřirozeného, je to prostě dobrý kůň," charakterizoval ve Sportovních zprávách Tiumena jeho majitel Ivo Köhler.

Tiumen se narodil v roce 2001 v Polsku. Vědět o sobě dal nejvýrazněji v roce 2009 velkolepým a nečekaným vítězstvím ve 119. ročníku Velké pardubické, kdy v sedle s Josefem Váňou suverénně porazil největší favority. O rok později své vítězství těsně obhájil před druhým Amant Grisem. Žokej Josef Váňa si tehdy připsal sedmé vítězství na Velké Pardubické, druhé s Tiumenem. Hattrick zaznamenal Tiumen při 121. ročníku slavného dostihu. Opět s žokejem Josefem Váňou. Velmi dramatický závod Tiumen vyhrál i přesto, že málem upadl na Taxisově příkopu a v cíli jen těsně porazil Sixteen.

Je nám líto, video expirovalo.
Host SZ: Ivo Köhler o Tiumenově minulosti i budoucnosti

Spojení Tiumen-Váňa je fascinujícím sportovním příběhem. "Tiumen nastartoval do druhé etapy jeho života. Je obdivuhodné, že v sobě pan Váňa našel znovu motivaci. Je to sportovec, který chce vyhrávat. Oni dva se sešli. Tiumen byl podceňovaný, nevěřili mu ani ve stáji a na pana Váňu 'zbyl'," popsal symbiózu Köhler.

Ivo Köhler:

"Už teď, když je Tiumenovi třináct, je to něco mimořádného, že si drží výkonnost deset let."

Köhler přiznal, že o konci Tiumenovy závodní kariéry silně uvažoval poté, co v poslední Velké pardubické s ním Váňa upadl na poslední překážce v cílové rovince. "Letos jsem možná i chtěl, aby končil," řekl Köhler na adresu Váni. "To, že upadli, není v překážkovém sportu ostuda. Pan Váňa si nemusí nic dokazovat. V Lysé nad Labem asi před třemi měsíci mi řekl odzbrojující větu: 'Víš, já se chci ještě jednou svézt a zažít si to.' Řekl jsem: 'Jestli je to tak, pak nevidím důvod, abyste se o to nepokusili,'" prohlásil Köhler.

Krátce před letošním vrcholem překážkové dostihové sezony si Tiumen přivodil lehké zranění. Jeho trable vzešly z posledního tvrdého tréninku. Když dorazil do stájí, měl horký kloub. Naštěstí nešlo o zánět. Nyní už je sympatický hnědák v pořádku a prý v lepší formě, než v jaké se předvedl v kvalifikaci.

Poslední dostih?

Bude pro Tiumena letošní Velká pardubická opravdu posledním dostihem? "Nikdy to takhle neříkám, protože se o tom mluví dva tři roky. Počkáme po dostihu. Je pravda, že věkem 13 let to tomu napovídá, ale rozhodnutí nepadne vzápětí po dostihu, ale v blízkém termínu po Velké pardubické," řekl Köhler, který by případně s fenomenálním koněm počítal vždy jen pro elitní závody. "Buď by šel na top výkonnosti, nebo vůbec. Určitě by nešel o kategorii níže," ujistil Köhler.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články