Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Orphee des Blins je podle kouče připravena vyhrát Velkou i potřetí

Praha - Hnědka Orphee des Blins se může stát první klisnou s vítězným hattrickem z Velké pardubické. Dvanáctiletá reprezentantka stáje DS Pegas je favoritkou nedělního 124. ročníku slavné steeplechase a její polský trenér Grzegorz Wroblewski věří, že je připravena tak, že má šanci znovu triumfovat.

Orphee des Blins v posledních jedenácti startech devětkrát vyhrála, nyní už pětkrát v řadě a naposledy neproběhla cílem první v listopadu 2012 v Cheltenhamu, kde byla zadržena. Velkou pardubickou vyhrála loni i předloni suverénně stylem startcíl. "Dvakrát vyhrála tak impozantním způsobem, to jí dává výjimečnost. Ona je výjimečný kůň a je jasné, že by to měla potvrdit," řekl Wroblewski.

Francouzskou klisnu miliardáře Jiřího Trávníčka trenér přirovnal k rychlobruslařské hvězdě Martině Sáblíkové či k fotbalistovi Cristianu Ronaldovi. "Od Sáblíkové také každý očekává, že bude vyhrávat a od Ronalda se v každém utkání čekají góly. Stejně tak se od Orphee očekávají vítězství. Věřím, že je mimořádná a v takové formě a pohodě, které jí dávají šance dostih znovu vyhrát," řekl Wroblewski.

Pokud klisna připravovaná ve Zhoři na Vysočině zvítězí, stane se sedmým koněm v historii se třemi výhrami v řadě. Před ní to dokázali jen valaši: Tiumen (20092011), Peruán (19982000), Železník (19871989), Sagar (19811983), Epigraf (19571959) a Brigand v letech 1875, 1877 a 1878 (v roce 1876 se dostih nekonal). "Byla by to bezpochyby krásná a zajímavá situace, kdyby to dokázala," uvedl Wroblewski.

Za největší soupeře pro Orphee de Blins Wroblewski považuje smůlu a zranění. Z koní jsou podle trenéra zajímaví Soros, kterého pojede Josef Váňa mladší, a Peintre Abstrait. "O něm říkají, že je v životní formě, tak na něj pozor," řekl trenér. A jak vidí Tiumena s Josefem Váňou starším? "Je to velmi dobrý kůň, ale na Orphee by neměl stačit," míní Wroblewski.

Ze sedla klisnu znovu provede dostihem žokej Jan Faltejsek, který většinu roku tráví ve Francii. "Není dobré to měnit, když to funguje a vyhovují si. On má cit pro koně a nechává koně skákat, nedrží ho a tím mu šetří síly," řekl Wroblewski. Opět se dá očekávat, že Orphee des Blins absolvuje závod ve svém rychlém tempu. "Taktika je jednoduchá. Na nikoho se neohlížet a jít svůj rytmus," plánoval kouč.

Letos absolvovala Orphee des Blins vítězně dva dostihy. V polovině září vyhrála jistě čtvrtou kvalifikaci Velké pardubické. Trenér plánoval před vrcholem roku tři starty, jeden ale musela klisna kvůli výrůstku na kosti vynechat. "U dvanáctiletého koně to je jako u starého sportovce. Organismus je starší a tu a tam něco bolí. Měla pakost, což ji chvilku trošku trápilo, ale zásadní problémy neměla," řekl Wroblewski.

Ve čtvrtek absolvovala klisna poslední trénink. V pátek ji čeká jen odpočinek, lehký pohyb a do Pardubic přijede v neděli v deset dopoledne. Na start se postaví v 16:35. A o necelých deset minut později, pokud zvládne 6 900 metrů dlouhou trať, Velký Taxisův příkop a dalších třicet překážek bez problémů, možná oslaví hattrick.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články