Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Váňa: Proč bych letos nemohl zvítězit?

Praha - Jeho pěší příchod do cíle nakonec nebude posledním momentem, který si Josef Váňa bude moci spojit s Velkou pardubickou. Legendární žokej za osm dní oslaví 62. narozeniny a rozhodl se, že na start dostihů se postaví znovu. Osminásobný šampion pardubické steeplechase přitom stále pomýšlí i na vítězství.

Josef Váňa
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Váňa doufá, že dojede do cíle a nebude muset projít poslední metry pěšky jako loni, kdy spadl potupně na poslední překážce. Závěrečnou proutěnku proto letos možná najede jako při kvalifikaci z druhé strany než loni, aby předešel karambolu. "Když jsem jel letos kvalifikaci, tak jsem ji pro sichr najel na druhé straně. Možná to udělám i ve Velké, jestli se tam dostanu, ale záleží na situaci," řekl Váňa při losování letošního ročníku. Kůň podle něj problém s překážkou nemá.

Velkou pardubickou ovládl Váňa čtyřikrát s legendárním Železníkem v letech 1987, 1988, 1989 a 1991, s Vronským v roce 1997 a další hattrick si připsal právě s Tiumenem v letech 2009 až 2011. I proto dostává letos otázky, jestli má šanci znovu zvítězit. "Šance je pro každého. Někdo má šance větší, někdo menší, ale abyste vyhráli, musíte mít štěstí. Když je budeme mít, tak proč ne?" odvětil Váňa.

Už v létě vysvětloval, že jedním z důvodů, proč se rozhodl znovu vrátit do sedla při dostizích, byla jeho rostoucí váha. "Po Novém roku, když jsem se díval do zrcadla a viděl, kolik jsem přibral, říkal jsem si: 'Musíš si vytyčit cíl, abys začal hubnout', a proto jsem se rozhodl," řekl žokej, který v lednu vážil 72 kg a nyní má o sedm méně.

Dalším důvodem pro návrat byl fakt, že Tiumen dobře přezimoval. "Začali jsme trénovat a začal trénink snášet skoro tak dobře jako rok předtím. Na něm je radost jezdit. Je to nádherné svezení, tak jsme se rozhodli jet ještě jednou," řekl.

V kvalifikaci zajel Váňa s Tiumenem bez problémů, i když zpočátku nestíhali ostré tempo soupeřů. Majitel hnědáka Ivo Köhler ze stáje Köi Dent ale nebyl spokojený a chvilku uvažoval, zda vůbec koně do pardubické poslat. "Nechal si to projít hlavou, jaký to byl fofr, a nakonec musel uznat, že to nebylo špatné," řekl Váňa.

Přehnaně rychlého tempa ve Velké pardubické na 6 900 metrů se Váňa nebojí. "Ten dostih je o kilometr delší než kvalifikace, tak budou muset všichni lehce přibrzdit," mínil Váňa. Loni i předloni ovšem vyhrála v rychlém čase Orphee des Blins. "Já vím, no... tak přeju jí, aby byla v cajku jako roky předtím," konstatoval Váňa.

Váňa je nejen žokejem, ale víc už hlavně trenérem. Na startu letošního vrcholu překážkové sezony bude mít tři koně. Nejlepší z nich je asi Soros, na kterém pojede jeho syn Josef Váňa mladší. "Samozřejmě bych byl radši, kdybych vyhrál sám, že jo, ale přeju mu taky výhru. Má dobrého koně, sám tvrdí, že takovou šanci ještě neměl, tak jsem sám zvědav, jak se s tím popere," řekl Váňa starší o synovi.

Po dostihu bude Váňa znovu zasypán otázkami na svou budoucnost. Chce říkat, že uvidí, ale nejspíše stejně jako Tiumen pojede naposledy. "Těžko seženu takového koně, jako je Tiumen, takže spíš se přikláním k tomu, že už ne, ale nechme to bejt," mávl rukou. A tentokrát určitě nechce jít do cíle pěšky. Nejideálnější by byl samozřejmě scénář, že odejde ze scény jako vítěz. "Bylo by to pěkné," usmál se.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články