Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Po odchodu Orphee a Tiumena hledá Velká pardubická nového hrdinu

Pardubice - S trochou nadsázky se dá říct, že Velká pardubická načíná novou éru. Bez legendárního Josefa Váni, bez trojnásobného krále Tiumena i fenoménky Orphee de Blins - jediné klisny, která dokázala Velkou vyhrát třikrát po sobě. Jejich nástupce vzejde z dvaadvaceti koní, kteří se v neděli krátce po půl páté odpoledne postaví na start skoro sedmikilometrového dostihu.

Velká pardubická 2014
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Kde hledat favority?

Snad nejvíc se před startem mluví o Rabbit Wellovi, ryzákovi s nesporným talentem ale i nevypočitatelnou povahou. Dlouhodobě se u něj projevují problémy se starty. Zdá se však, že v posledních dvou dostizích našel společnou řeč s Josefem Váňou mladším, který by vítězstvím mohl navázat na rodinnou tradici. "Byl bych rád, kdyby vyhrál můj syn," nechal se slyšet Váňa senior několik dní před dostihem. Přehnaná očekávání však krotí sám Váňa junior. Upozorňuje, že Rabbit Well zatím neposbíral dost zkušeností na těžkých pardubických skocích, a pokud si na startu znovu postaví hlavu, nikdo s ním nic nezmůže.

I další ze spolufavoritů se rekrutuje z tréninkové centrály Josefa Váni. Je jím Zarif, kterého sám trenér vidí jako nejlepšího koně v celém poli. Osedlá ho Josef Bartoš, už dvojnásobný vítěz Velké pardubické (se Sixteen a Decent Fellow). "Nejvíce spokojený bych byl samozřejmě s vítězstvím, protože vím, jakého koně budu mít pod sebou. Ale protože je Velká také o štěstí, budu spokojený, pokud budeme do třetího místa," uvedl Bartoš pro server Dostihy.fitmin.cz.

Třetím do skupiny největších favoritů (alespoň podle letošních výkonů) je Universe of Gracie. Loni čtvrtého povede Jan Faltejsek, který by mohl po vítězném tažení s Orphee de Blins vyrovnat čtvrtým vítězstvím v řadě Němce Petera Gehma.

Universe of Gracie s Janem Faltejskem
zdroj: ČTK autor: Roman

S ambicemi na nejvyšší umístění míří do dostihu i zkušený Klaus, který Velkou běžel už čtyřikrát a poslední dva ročníky skončil třetí. Mezi ostřílené účastníky patří i Nikas, před dvěma roky druhý. Loni upadl na Taxisu a smůla ho zatím provází i letos. Pokud se mu ji podaří prolomit, může znovu skončit vysoko.

Bez šancí není ani třetí svěřenec trenéra Váni Hipo Jape, loni druhý Al Jaz, jediná klisna v poli Modena (vedená Dušanem Andrésem, který je na startu Velké už po jednadvacáté), polokrevní bratři Ter Mill a Templář a také Kasim, který už ve Velké vyběhl čtvrté a páté místo.

Stejnou dvojici jako loni (Gauner Danon a Peintre Abstrait) posílají na start otec a syn Holčákovi. Naopak svou první Velkou absolvuje sedmiletý francouzský rodák Ribelino, jenž letos doslova ožil a ze tří startů dvakrát vyhrál.

Jediným cizincem na startu je Francouz Pasquini Rouge trenéra Patrice Quintona. Jeho svěřenci už se v Pardubicích v minulosti představili a navíc v Česku spolupracuje s Pavlem Vítkem, který zdejší podmínky dokonale zná. Právě v jeho stájích strávil Pasquini Rouge poslední dny před Velkou. "Pochází ze stejného prostředí, jako Orphee de Blins. A všichni viděli, co tu v posledních třech letech dokázala," řekl Vítek serveru Dostihovy-svet.cz. Proti francouzskému účastníkovi ale bude hrát neznalost specifik pardubické dráhy, kterou prvně okusil jen pár dní před startem.

Skupina Sherardo, Pareto, Amaragon, Orix, Sokol, Lorain a Nebrius zatím nepředvedli výsledky, které by naznačovaly atakování nejvyšších příček. Ovšem i Orphee de Blins startovala v roce 2012 jako jedna z outsiderů a nakonec celou konkurenci rozdrtila.

Startovní listina 125. Velké pardubické s Českou pojišťovnou:

1. Rabbit Well (ž. Josef Váňa ml., stáj Rabbit Trhový Štěpánov),
2. Ribelino (ž. Pavel Kašný, Lokotrans),
3. Sherardo (Lukáš Sloup, www.fotokisza.com),
4. Nikas (ž. Marek Stromský, Castor),
5. Universe of Gracie (ž. Jan Faltejsek, Bors Břeclav a.s.),
6. Modena (ž. Dušan Andrés, EŽ Praha),
7. Templář (ž. Kevin Guignon, Luka-www.trdelnik.com),
8. Pareto (Matej Rigo, Wrbna Racing),
9. Hipo Jape (Petr Tůma, Viktor Komárek),
10. Amaragon (Martin Liška, Maxa-Nýznerov),
11. Al Jaz (ž. Josef Sovka, Quartis-Zámecký Vrch),
12. Klaus (ž. Raffaele Romano, Dr.Charvát),
13. Peintre Abstrait (ž. Tom Cannon, Elektromontáže Mička),
14. Orix (Vlastislav Korytář, Sen Senohraby),
15. Ter Mill (Ondřej Velek, DS Malá Morávka),
16. Gauner Danon (Sertash Ferhanov, Meridian),
17. Kasim (ž. Marcel Novák, Stáj Kejzlar),
18. Sokol (Thomas Garner, DS Pegas),
19. Lorain (ž. Jaroslav Myška, Stáj Jeso),
20. Nebrius (Jakub Kocman, Vasury Kolesa),
21. Zarif (ž. Josef Bartoš, Köi Dent),
22. Pasquini Rouge (ž. Jordan Duchene, Ecurie des Dunes).

Zdroj
ČTK, dostihovy-svet.cz, dostihy.fitmin.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články