Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jak na Velkou pardubickou? Nejlépe MHD nebo vlakem

Pardubice – Organizátoři 125. ročníku Velké pardubické očekávají i letos desítky tisíc diváků, podle ředitele Dostihového spolku Pardubice Michaela Skalického už jsou kompletně vyprodána místa k sezení. Menší komplikací by mohlo být jen omezení v dopravě. "Propustnost bude trochu omezená," připustil Skalický. V okolí závodiště totiž probíhají stavební práce, po dobu nedělního závodu by však měly být zastaveny. Přímý přenos ze závodů začne na ČT sport v neděli od 11:00, samotnou Velkou pardubickou pak odvysílá od 16:40 také ČT1 a náš web.

zdroj: ČT4

"Místa k sezení jsou naprosto vyprodaná. K dispozici jsou jen místa ke stání. Loni byla návštěvnost 30 tisíc lidí, předpokládáme, že letos by to mohlo být stejně," řekl Skalický. Na dopravním řešení pracují organizátoři s příslušnými složkami státní správy a samosprávy. "Situace, která dnes v Pardubicích je, není dopravně příznivá, veškeré stavební práce v okolí závodiště by ale měly být přerušeny a tím by měla být doprava plynulejší," dodal Skalický. Podle něj budou cesty na závodiště stejné jako v minulosti. "Ale bude se projíždět stavbou," upozornil.

Pardubický dopravní podnik vypraví na závodiště pravidelné linky z hlavního nádraží. "A spolupracujeme s Českými drahami, které budou provozovat linku, jež bude jezdit od hlavního nádraží do zastávky Pardubice-závodiště," popsal Skalický.

Velkou pardubickou vyhrál třikrát v posledních šesti letech Tiumen s Josefem Váňou starším, třikrát pak zazářila Orphee des Blins vedená Janem Fajtejskem. Kdo ovládne 125. ročník nejprestižnějšího českého dostihu? Na startu bude celkem 22 koní. "Favoritů je několik," tvrdí Skalický. Váňa starší každopádně bude chybět. "Ale tradičně bude mít v závodu několik koní. Je to nejen úspěšný jezdec, ale i trenér," zdůraznil Skalický.

"Letos to bude hodně dobrý dostih. Všechny kvalifikace se běhaly hodně rychle. I když jsou někteří na startu poprvé, jsou to zkušení steepleři," upozornil žokej Josef Sovka, který se loni s koněm Al Jaz umístil v Pardubicích na druhém místě.

Nejzkušenějším jezdcem bude Dušan Andrés, zúčastní se dostihu po jednadvacáté v sedle klisny Modena. Bookmakeři vidí favority v koních Zarif, v jehož sedle usedne Josef Bartoš, Rabbit Wella s žokejem Josefem Váňou mladším, Universe of Gracie (žokej Jan Faltejsek) a Klaus (žokej Raffale Romano). "Byl bych rád, kdyby vyhrál můj syn," připustil Váňa starší. V minulých ročnících se jeho synovi v prestižním dostihu příliš nedařilo.

Organizátoři si pro návštěvníky připravili i několik novinek. "Tou bude třeba připomenutí 125. výročí Velké pardubické na několika informačních tabulích," uvedl Skalický. Před hlavním odpoledním závodem se během dne uskuteční ještě dalších sedm dostihů. Završení sezony začíná v sobotu, kdy se po více než 20 letech místo rovinových závodů uskuteční překážkový dostih.

Zdroj
ČT24, ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články