Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Osmnáct statečných 130. Velké pardubické. Obhájce Theophila vyzývá kompletní česká elita

Jubilejní 130. ročník Velké pardubické se odehraje za zcela mimořádných podmínek, ale slibuje též mimořádnou podívanou. Na startu dostihu se schází 18 koní a hned čtveřice z nich jej  dokázala v minulosti vyhrát. Reálnou šanci na triumf v nejsledovanějším dostihu roku má však minimálně šestice koní. Přímý přenos celého mítinku, v rámci něhož se uskuteční deset dostihů, sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz v neděli od 10:00. Velká pardubická startuje v 16:40.

zdroj: ČTK autor: David Taneček

Loňský vítěz Theophilos, v jehož sedle vystřídal zraněného Josefa Bartoše Jan Odložil, je podle sázkových kanceláří mírným favoritem. Letos dokázal vyhrát jednu z kvalifikací, a i když se následující start nevydařil podle představ realizačního týmu, valach naznačil, že si drží vysokou úroveň. Problém by neměla být ani výměna v sedle, s Janem Odložilem už dokázal Theophilos loni vyhrát.

Jak chutná triumf ve Velké pardubické, ví i jedenáctiletý hnědák No Time To Lose, jenž před třemi lety udolal ve strhujícím finiši francouzského Urgent de Gregaine. Od té doby jej však provázejí zdravotní potíže a ani v letošních startech zatím neoslnil. Pomoct by mu mohlo deštivé počasí a hluboká půda, stejně jako v roce 2017.

Sottovento s Janem Kratochvílem
zdroj: Dostihový spolek autor: Petr Šedivý

Zajímavěji se však jeví třetí akvizice trenéra Josefa Váni staršího v dostihu, osmiletý valach německého chovu Sottovento. V červencové kvalifikaci sice těsně nestačil na Theophila, tu srpnovou už ale jistě vyhrál. Stylem, kterým naznačil, že by pro něj neměla být potíž ani sedmikilometrová distance Velké pardubické. Dostihem jej provede vítěz Jan Kratochvíl, vítěz z roku 2017.

Podruhé své štěstí ve Velké pardubické zkusí Mazhilis, vítěz Velké ceny Merana z roku 2016. To je také jeho dosud poslední triumf v kariéře. Loni dokončil Velkou pardubickou na čtvrtém místě, letošní výkony ale stejně dobrou formu nenaznačily.

Oprava pro Tzigana, šance pro Hegnuse a Strettona 

O další triumf se pokusí vítěz Velké pardubické z roku 2018 Tzigane du Berlais, který loni skončil už na Taxisu. Přestože od svého vítězství před dvěma roky nepředvedl žádný oslnivý výkon a v dostizích se jevil spíš pasivně, říjnový termín dostihu v kombinaci se supervytrvaleckou distancí by mu měl znovu hrát do karet. V sedle bude mít svého stálého jezdce, pětinásobného vítěze Velké pardubické, Jana Faltejska.

Tzigane du Berlais s Janem Faltejskem po pádu na Taxisu
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Jediný stupínek k vítězství stále schází českému odchovanci Strettonovi, který byl ve Velké pardubické už jednou třetí a loni jen těsně prohrál s Theophilem. Desetiletý svěřenec trenéra Stanislava Popelky má nepochybně kvalitu i vytrvalost. V dostihu jej povede žokej Marek Stromský. I když už dvakrát projel cílem jako první, na právoplatné vítězství ve Velké pardubické stále čeká.

Na druhé místo už ve Velké pardubické dosáhl i Hegnus trenéra Radka Holčáka. Kůň mimořádných kvalit, kterého však celou kariéru provázejí zdravotní trable, má ve svých dvanácti letech zřejmě poslední šanci dosáhnout na vítězství. V červencové kvalifikaci po boji prohrál jen s Theophilem a útok na nejvyšší pozice se od něj čeká i v neděli.

Těsné vítězství Theophila nad Hegnusem
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Sedmiletý ryzák českého chovu Lodgian Whistle patří k nastupující generaci českých krosařů, svůj talent prokázal loňským suverénním vítězstvím v Ceně Labe. Letos svěřenec trenérky Štěpánky Myškové sice nedokončil první kvalifikaci po chybě na Irské lavici, srpnovou kvalifikaci už ale opanoval a připsal si skalp Theophila, Mazhilise i No Time To Lose. V sedle Lodgian Whistla bude jeho stálý žokej Jaroslav Myška, který na svůj první triumf z Velké pardubické stále čeká.

Vylepšit loňské sedmé místo z Velké pardubické se pokusí osmiletý Talent trenérky Hany Kabelkové. Že je to v jeho možnostech, dokázal dvěma třetími místy v letošních kvalifikačních dostizích.

Koněm pro překvapení může být jediný zahraniční účastník letošního ročníku Velké pardubické, slovenský Vandual. Loni skončil mimo dotované pozice, výkon z letošní srpnové kvalifikace, kde jej porazil pouze Sottovento, ale naznačil rostoucí formu.

Debutující veterán a následovník Orphee des Blins

Zajímavým debutantem ve Velké pardubické je dvanáctiletý Catch Life, pro kterého bude nedělní start už 59. v kariéře. Veterán italského původu má za sebou vítězství ve Velké mostecké steeplechase i v italském Trevisu, nikdy však neabsolvoval dostih delší než šest kilometrů. Do Velké pardubické se nominoval skvělým druhým místem ve třetí kvalifikaci, tu poslední koncem srpna dokončil jako čtvrtý.

Dalším koněm pro překvapení může být polokrevný francouzský rodák Casper trenéra Čestmíra Olehly. Ani on zatím nebyl prověřen na supervytrvalecké trati, přesto trenér věří, že mu délka dostihu půjde k duhu a stáj Pegas, za kterou běhala i fenomenální Orphee des Blins, bude znovu slavit.

Na Taxisu loni skončil urostlý český odchovanec Mahony, vítěz Ceny Labe z roku 2018. Letos jej v dostihu povede žokej Hakim Tabet, kterému však zkušenosti s pardubickou dráhou chybí.

Do cíle Velké pardubické se loni nedostal ani Player, kterého stejně jako v minulém ročníku povede žokej Marcel Novák.

Tápající vítěz a naprostý outsider

Dvanáctiletý Ribelino se stal vítězem Velké pardubické v roce 2015 po diskvalifikaci Nikase a dosud drží časový rekord dostihu, 8 minut a 56 vteřin. Od té doby ale podobně dobrý výkon nepředvedl. I když letos v dostizích působil aktivněji, ve finiši už na nejlepší nestačil.

Desetiletý hnědák Bugsie Malone běhal až do roku 2019 na Britských ostrovech, kde dokázal nasbírat hodnotná vítězství, po přechodu do českého tréninku se zatím neprosadil. V Pardubicích startoval zatím jenom dvakrát, z čehož jeden dostih nedokončil.

Deváté místo z loňské edice Velké pardubické obhajuje teprve sedmiletý Dulcar de Sivola, v letošní konkurenci to ale nebude mít snadné. Jeho jediným letošním startem byla první kvalifikace, kde dosáhl na čtvrté místo.

Největším outsiderem letošního ročníku je desetiletý hnědák českého chovu All Scater, který v dosavadních dvaceti startech své kariéry nedokázal vyhrát. Od října 2016 nezískal ani jednou dotované umístění. V sedle All Scatera bude jediná žena na startu, Veronika Škvařilová-Řezáčová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články