Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Komentátor Svačina před dostihem roku: Velká pardubická je top akce, přesahuje sportovní rozměr

Víkend ve znamení 132. ročníku nejtěžšího překážkového dostihu na evropském kontinentu je tu. Jaká tentokrát Velká pardubická bude? A proč se tradičně jedná o jednu z největších akcí České televize? I o tom hovoří muž nejpovolanější - komentátor ČT sport a garant projektu Marek Svačina. Přímý přenos Velké pardubické sledujte v neděli od 11:00 na ČT sport a ČT sport Plus, od 14:05 i na ČT1.

Jeho hlas velmi dobře znáte hlavně z tenisových a dostihových přenosů, nevyhýbá se ale i cyklistice či zimním sportům třeba v podobě klasického lyžování.

Tak jako tak jsou dikce a fundovaný projev Marka Svačiny nezaměnitelné. Velká pardubická by bez něj na obrazovkách České televize nebyla to, co je.

Svačinu, který je zároveň dramaturgem projektu, čeká komentování Velké pardubické už po jednatřicáté. "První ročník v dresu ČT jsem absolvoval v roce 1992. Mohu zodpovědně říct, že každý rok náš produkt posouváme," tvrdí.

Čtyřkolka, dron i tracking

Závod se za léta z pohledu přístupu České televize výrazně proměnil. "Přidáváme i malé detaily, které se týkají režijní práce, postavení kamer, na dráze máme pojízdnou čtyřkolku, nad závodištěm létá dron, používáme novou grafiku včetně tzv. trackingu a pochopitelně i obsah má vždy nějakou novou složku," říká Svačina.

Velká pardubická patří mezi nejdůležitější tuzemské sportovní akce roku, tomu logicky odpovídá i televizní pojetí - projekt připravuje více než sto lidí.

"Během neděle je v permanenci třicet kamer. Je to top akce roku, produkční složka určitě může potvrdit, že Velká pardubická zabere hodně času v přípravném období."

Je nám líto, video expirovalo.
Talent se chystá na Velkou pardubickou

Projekt předznamenává pořad Před Velkou pardubickou, nedělní den s hlavním dostihem bude pojat velkolepě. Diváci tak uvidí v akci hned několik tváří ČT sport.

"Pavel Fučík má na starosti sportovní rozhovory, pohybuje se mezi dráhou a paddockem," přibližuje Svačina. Studiem ČT provede Petr Kubásek, jemuž bude sekundovat bývalý jezdec a nyní expert Libor Šimůnek.

"Společenskou rubriku obstarává Barbora Černošková. Diváci spatří žokeje i v jiné než dostihové poloze, nahlédnou do domovských stájí největších favoritů Velké pardubické a pokusíme se jim během dostihů usnadnit identifikaci za pomoci grafického trackingu a asi by se našly i další zajímavosti," pokračuje Svačina.

Připomeňte si Marka Svačinu v pořadu Všechnopárty:

Je nám líto, video expirovalo.
Marek Svačina

Stejně jako bookmakeři i Svačina mírně favorizuje loňského vítěze Talenta s Pavlem Složilem mladším v sedle. Jak ale dlouholetý komentátor ČT sport upozorňuje, bude to jeden z nejvyrovnanějších ročníků za poslední roky.

"Talent malinko vykukuje a je mírným favoritem, řekl bych zaslouženě. Mně se líbí i dvojice Mr Spex," nabízí Svačina další jméno a s ním žokeje Lukáše Matuského.

Hluboká tradice

Jedenáctiletý Talent má v této sezoně za sebou jediný dokončený dostih, v červnu vyhrál druhou kvalifikaci. V té čtvrté se na začátku září připletl do skrumáže po hromadném pádu na Popkovickém skoku, zakopl o ležící koně.

"Popularita Velké pardubické byla vždycky velká, a jestli někdy šla trochu dolů, tak ji zase vrátil do starých kolejí rok 2009 a vítězství Tiumena s Josefem Váňou," dodává.

Obhájci vítězství to ale v posledních letech nemají snadné.

Naposledy triumf zopakovala před osmi lety Orphee des Blins, která v roce 2014 uzavřela hattrick. Na startu bude patnáct koní, což je o tři méně než před rokem.

Ještě před 132. ročníkem Velké pardubické budou mít diváci možnost v sobotu na ČT sport sledovat Křišťálový pohár města Parudubice. Pozvánka Marka Svačiny ke sledování nedělního závodu je ale více než jasná:

"Je to jednou za rok, je to událost, která přesahuje sportovní rozměr. Tradice je tak hluboká, že si Velká pardubická zaslouží co nejvíc diváků v Pardubicích i u televizních obrazovek. Je to dobrá zábava na nedělní odpoledne," uzavírá Svačina, jehož profesním krédem je za žádných okolností nepodcenit přípravu na přímý přenos či záznam. A neděle toho bude jistě důkazem.

Je nám líto, video expirovalo.
Pořadatelé Velké pardubické ladí poslední detaily
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články