Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Talent zůstává i po pádu v kvalifikaci favoritem. Na Velkou pardubickou se těší, hlásí jeho trenérka

Zatímco loni Talent nepatřil k favoritům, tentokrát obhajuje a podle sázkových kurzů je největším adeptem na vítězství ve Velké pardubické. Příliš ho nepřibrzdil ani karambol ve čtvrté kvalifikaci. Rychle se dal dohromady a na závodišti ještě absolvoval náhradní rychlostní test. Má za sebou poslední trénink a nyní ladí formu. Přímý přenos nejslavnějšího závodu nabídne jako již tradičně ČT1, ČT sport i ČT sport Plus v neděli od 11:00.

Jedenáctiletý ryzák prokázal formu výhrou v červnové druhé kvalifikaci. Generálkou na letošní "Velkou" pro něj měla být čtvrtá kvalifikace, kterou ale nedokončil. Připletl se do skrumáže po hromadném pádu na Popkovickém skoku, zakopl o ležící koně a vyklopil Pavla Složila ze sedla. Pak byl trochu potlučený. "Ale za tři dny byl v pořádku," řekla jeho trenérka Hana Kabelková.

I rychlostní zkoušku mohl absolvovat, protože Dostihový spolek ho pustil na pardubickou dráhu. "Takže jsme mu tady trošku simulovali dostih. Chtěli jsme, aby měl nějakou porci skoků a rychlostního podnětu v nohách. Tak jsme to zkusili a zatím to vypadá dobře. Vynahradil si to a je v pohodě," uvedla trenérka.

Trenérka Hana Kabelková o Talentovi:

"On to ustojí, ten je rád, že má mrkev a jablka, to je jeho meta. A závodění ho baví, na to se určitě těší."

S dalšími lidmi ze stáje svého elitního koně obletuje ještě víc než obvykle. "Pořád se na něj chodíme dívat, jestli je v pořádku. Ještě víc ho čistíme než jindy. Takové blbůstičky, které dělají spíš dobře nám než jemu. Poslední těžkou práci absolvoval v pátek a teď už to jenom šolicháme. Myslím, že se těší," prohlásila.

Přála by si, aby v neděli nebyl extrémně měkký a hluboký povrch. "To si nemyslím, že úplně preferuje. Je silný, ale nemyslím si, že by byl úplně bláťák. Jinak mi to je jedno. Může být i teplo, může být i zima. Jemu nic moc nevadí. Kvůli pořadatelům a kvůli Velké pardubické bych si přála, aby bylo hezky a aby byl plný dům," uvedla.

A to by se mohlo vyplnit. Vstupenky k sezení jsou prakticky vyprodané. Pořadatelé věří, že vedle zaplněných tribun přijdou i tisíce fanoušků na místa ke stání. Celkem by jich mohlo být až 20 000, řekl ředitel pořádajícího Dostihového spolku Jaroslav Müller.

Už jen pár detailů

Dráha je na vrchol dostihové sezony připravena, i když se na ní kvůli zářijovým dešťům v posledních týdnech nemohlo vstupovat. "S ohledem na další dostihy jsme ji ale připravovali průběžně," řekl Müller.

V posledních dnech před elitním dostihovým víkendem se bude dosekávat tráva, zastřihávat živé ploty a rovnat bariéry. "Veškeré další přípravy na dráze jsou zakončeny. Jen vysypeme pilinové pásy za jednotlivé příkopy a můžeme začít," plánoval Müller.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články