Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Aquatlon MČR České Budějovice

Zrušení Tour mohou přežít jen tři týmy, odhaduje Urán. Zdravotní experti ale bijí na poplach

O osudu Tour de France zdaleka není rozhodnuto. Zatím platí její přesun na konec léta. Ale někteří přední zdravotní experti varují, že je uspořádání nejprestižnější cyklistické akce velkým rizikem. Kdyby se nejelo, byl by to ovšem také velký problém. Například hvězdný Rigoberto Urán je velkým pesimistou. Kolumbijský závodník stáje EF Pro Cycling odhadl, že by v takovém případě z 18 týmů nejvyšší kategorie WorldTour přežily pouze tři.

Tour de France 2019
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

"Cyklistika je chudý sport, protože je závislá na podpoře ze strany firem a na jejich byznysu. Jestliže se Tour nepojede, mohla by to být katastrofa," uvedl Urán.

"Například z těch osmnácti týmů WorldTour by mohly přežít tak tři, ostatní budou čelit vskutku velmi komplikované budoucnosti. Právě teď tu máme jen tři týmy, které jsou ekonomicky silné. Navíc je v současnosti jen pár obchodních směrů, v nichž se firmám po světě nyní daří. Pokud to tak půjde dál, přijde krize. A když potřebují firmy udělat škrty, začnou se svými marketingovými plány, což bude mít dopad na cyklistiku," řekl Urán.

Druhý jezdec celkové klasifikace Tour de France 2017, mezi jehož úspěchy patří i dvě druhá místa z Gira d'Italia (2013 a 2014) či olympijské stříbro ze silničního závodu z Londýna 2012, už problémy pocítil ve své stáji. Kvůli pandemii se vedení týmu rozhodlo snížit jezdcům i dalším zaměstnancům platy, a to o více než 40 procent.

"Pro všechny je to nyní komplikované. V mém případě přemýšlím více o jiných věcech, ale ostatní jsou v odlišné situaci. Například Dani Martínez nebo Sergio Higuita podepsali kontrakty a měli své plány na příští dva roky. Možná koupili dům pro svou mámu a najednou se stane tohle; kontrakty musí být zredukovány a spousta lidí propuštěna. Já už mám plány, co budu dělat po kariéře, ale musí to být vážně těžké pro ty, co ve sportu teprve začínají," připustil Urán.

Katastrofa ekonomická, nebo lidská?

Proti závažným problémům sportovním a ekonomickým leží na druhé misce vah výrazné zdravotní riziko. Poté co vyjádřila již v minulém týdnu své obavy profesorka Devi Sridharová z univerzity v Edinburghu, následovali ji také epidemiolog Benjamin Cowie, který je profesorem na univerzitě v Melbourne, či Stefano D'Amelia, profesor z univerzity v Římě.

"Pokud by se měla v srpnu uskutečnit Tour tak, jak jsme na ni zvyklí z minulosti, bylo by to pro veřejné zdraví znepokojující. Mnoho velkých událostí bylo odloženo až na příští rok. Myslím, že je to konzervativní a bezpečný přístup, který rozhodně stojí za zvážení," řekl epidemiolog a lékař infekčních chorob Cowie.

Sridharová dokonce varovala, že se o dva měsíce odložená Tour může stát receptem na katastrofu, protože boj s nemocí je výrazně dlouhodobější chronický problém.

"Je zřejmé, že je tu určitý ekonomický dopad, ale ten je potřeba vidět z obou stran. Lidem, kteří by mohli na Tour přijet, stojí v cestě značné finanční překážky, pokud třeba přišli o práci. Takže ta snaha o to, aby tu byla Tour jako událost pro lidi, kteří ji milují... Bez ohledu na to, co se stane, bude závod vypadat odlišně. Z důvodů veřejného zdraví říkám: Pojďme se na závod sejít až v roce 2021," doplnil Cowie.

Bez diváků. Možné, nemožné?

D'Amelia, který se rovněž zabývá infekčními nemocemi, ale sám je vedle toho také velkým cyklistickým nadšencem, je o něco optimističtější. A byl by rád, kdyby se závodilo ještě tento rok.

"Jako fanoušek cyklistiky mohu říct, že dosavadní sezona bez klasik byla vážně těžká. Je pár věcí, které lze udělat pro to, aby bylo možné Tour odjet. Tou první by mělo být zamezení přístupu diváků. Jenže tohle není fotbal, tady se jede na silnici a při výstupech na Col d'Izoard nebo na Col du Tourmalet můžete podél ní vidět miliony lidí. Takto nechat závod proběhnout je nemožné," domnívá se D'Amelia.

Upozornil i na další rizika. "Druhou věcí je riskovat kontakt mezi jezdci - když jeden předá láhev s vodou nebo cokoliv jiného druhému jezdci, těch možností případného přenosu nákazy mezi jezdci je mnoho. Pak tu také máte všechny novináře, členy týmů či maséry, kteří se o jezdce starají," vypočítal D'Amelia.

Riziko nákazy koronavirem navíc může být pro jezdce při velkém fyzickém vypětí během slavného závodu vyšší. "Podstupují velký fyzický stres, což by mohlo mít vliv na jejich imunitní systém. Myslím, že by mohlo být důležité podívat se na studie, které byly ohledně vlivu fyzického stresu na imunitní systém vyhotoveny," konstatoval D'Amelia.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články