Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP horských kol 2024

Rekord padl, už se na něj Cavendishe nikdo ptát nebude. Britský rychlík zapsal 35. triumf

Relativně poklidná etapa, která vygradovala historickým momentem. Mark Cavendish se stal nejúspěšnějším cyklistou historie v počtu etapových triumfů na Tour de France. Britský rychlík přezdívaný "dělová koule" zapsal 35. vítězství a překonal legendárního Eddy Merckxe. Žlutý dres lídra si pohlídal Tadej Pogačar. Etapu po jejím skončení hodnotíme ve Velo fokus podcastu. 

Mark Cavendish při rekordním 35. triumfu
zdroj: Reuters autor: Stephane Mahe

Udělal dobře, když odložil konec kariéry po loňském pádu a odstoupení z Tour de France. Ještě se vydal na "Starou dámu" a přepsal cyklistické tabulky. Je mu 39 let a stále poráží daleko mladší soupeře, třeba o třináct let mladšího Jaspera Philipsena. Třetí skončil Alexander Kristoff. 

"Nedokážu tomu uvěřit. Celá sezona byla trošku riziko, do kterého jsme šli s celým týmem. Prostě cíl sezony byl vyhrát alespoň tu jednu etapu. Alexandr Vinokurov celý tým vlastně postavil s tímhle jedním účelem. Prostě jsme všichni věděli, jaký je náš cíl," komentoval britský cyklista po dojezdu.

Cavendish se stal druhým nejstarším vítězem etapy na Tour v historii. Jeho první a poslední vítězství na francouzském monumentu dělí šestnáct let. Kýžený triumf si sám připravil, a jak přiznal v rozhovoru po závodě, byla to jeho strany improvizace. 

Dvojnásobný šampion Pogačar dokončil etapu, v níž peloton čekaly jen dvě vrchařské prémie čtvrté kategorie v hlavním balíku. V průběžném pořadí dál vede o 45 sekund před Remcem Evenepoelem.

Jak probíhala etapa?

Letošní Tour zažila druhou poklidnější sprinterskou etapu po té třetí s finišem v Turínu, kterou ovládl Biniam Girmay. První plnohodnotný únik se vytvořil po třiceti odjetých kilometrech. 

Spojili se Francouzi Clement Russo ze stáje Groupama-FDJ a Matteo Vercher z TotalEnergies. Oba se tak poměřili o primát největšího bojovníka etapy, bronzové číslo si vysloužil Russo.

Když zbývalo 45 kilometrů do cíle, přišla pro jezdce nepříjemná zpráva z nebe. Rozpršelo se, a ještě před závěrem etapy se ocitli na vozovce i Kristoff a Christophe Laporte. Oba ale byli v pořádku na závěr etapy.

Ten si pohlídal Cavendish. Nasadil tak, že mu nestačil ani Philipsen. Nepříjemnost potkala Madse Pedersena, druhého v pořadí bodovací soutěže za Girmayem. Sice vyhrál sprinterskou prémii zhruba 54 kilometrů před cílem, ale poté měl v cílové rovince pád.

A den později, ve čtvrtek nanovo. Šestá etapa bude opět s předpokládaným bojem sprinterů o vítězství. Pojede se 164 kilometrů do města, kde vznikla hořčice, do Dijonu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články