Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Olympiáda byl poslední cíl, ale nevyšlo to. Už budu jezdit jen pro zábavu, řekl v ČT Sagan

Peter Sagan dojel do cílové rovinky své kariéry. Posledním cílem byly olympijské hry, z nich ale i vinou zdravotních komplikací sešlo. Trojnásobný mistr světa v přenosu ČT sport ze třetí etapy Tour de France popsal svou současnou situaci.

Peter Sagan během přenosu z Tour de France
zdroj: ČT sport

Jeho posledním velkým cyklistickým snem byl start na olympijských hrách. V roce 2016 sice Peter Sagan závodil na Hrách v Riu, tehdy to ale nebyl povedený závod – v začátku se dokázal dostat až na bronzovou pozici, ale po několika chybách a defektech se propadl a olympijské klání nakonec nedokončil.

Pod pěti kruhy se chtěl v úplném závěru kariéry představit ještě v Paříži. Ovšem z toho nakonec sešlo – i kvůli komplikacím se srdcem, kvůli kterým absolvoval několik operací. Navíc prostou realitou bylo to, že světová bikerská špička čtyřiatřicetiletému veteránovi už odjela. Není to jen Saganův případ, vždyť potíže má v terénu i taková hvězda jako Mathieu van der Poel. Snad jen Tom Pidcock v současnosti dokáže zářit na dvou frontách.

Je nám líto, video expirovalo.
Peter Sagan o konci kariéry a dalších plánech

"Ze začátku sezony jsem měl jiné ambice," připustil trojnásobný mistr světa během přenosu ČT sport z třetí etapy Tour de France. "Potkaly mě zdravotní potíže, ztratil jsem dva měsíce přípravy. Asi by se to stejně nepodařilo. Nakonec jsem doufal v divokou kartu, ale bez té přípravy to už ani nemělo moc význam. Nemyslím si, že bych měl na to být tam třeba v nejlepší desítce, a sedmdesáté místo, to není můj styl," dodal. 

Slovenský vítěz sedmi zelených dresů na Tour de France tak olympijský závod bude sledovat jen jako divák. A ve stejné pozici bude i vzhledem k silničním závodům – jeho kariéra v pelotonu se uzavřela o víkendu na domácím závodu Kolem Slovenska, který Sagan absolvoval v dresu slovenské stáje Pierre-Baguette.

Poslechněte si Velo fokus podcast o Saganově kariéře:

"Na silnici to byl poslední závod," potvrdil Sagan. "Bylo to takové rozloučení se slovenskými fanoušky. Po celé kariéře by ten poslední závod měl být na Slovensku. Ještě se pokusím jet za tři týdny mistrovství Slovenska na horských kolech, které bude v Košicích. A potom už jen nějaké sponzorské závody nebo cyklistický maraton. Už jen tak pro zábavu," dodal.

Na Štrbském Plese se tak uzavřela kariéra cyklisty, který na světové scéně poprvé zářil ve světle zeleném dresu týmu Liquigas. Kromě dvanácti vítězství na Tour de France má doma i trofej za triumf na klasikách Kolem Flander a Paříž–Roubaix. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články