Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Lesní běh Říčany XCR

Vingegaard se blíží baskickému vítězství. Ve finiši čtvrté etapy přespurtoval Landu

Jonas Vingegaard vyhrál na závodě Kolem Baskicka druhou etapu v řadě. Tentokrát zaútočil dvacet kilometrů před finišem v závěrečném stoupání, což dokázal zachytit pouze domácí vrchař Mikel Landa. O vítězství bojovali ve finiši, který lépe zvládl obhájce loňského vítězství na Tour de France.

Jonas Vingegaard
zdroj: Profimedia

Jonas Vingegaard čelí po svém loňském vítězství na Tour de France velkému očekávání. Když navíc poprvé od svého triumfu v etapovém závodě změřil síly s Tadejem Pogačarem (na březnovém Paříž–Nice), odešel jasně poražen. Ale Dán ví, že do července zbývá ještě spoustu času. A navíc jeho forma zřejmě také stoupá. V Baskicku vyhrál etapu číslo 3.

A nyní přidal triumf ve čtvrté. V klíčovém stoupání Asturiana už nemohl počítat s pomocí svého týmu Jumbo-Visma, který navíc po kolizi přišel o Rohana Dennise. Navíc tým EF Education-EasyPost, který má v Baskicku Rigoberta Urána a Richarda Carapaze, zkoušel roztrhat skupinu favoritů.

Na to ale Vingegaard zareagoval tím zřejmě nejlepším možným způsobem: zaútočil sám. Jeho zrychlení zprvu nikdo nezachytil, až posléze se ještě dokázal připojit místní matador Mikel Landa. Společně překonali vršek stoupání a čekal je už jen technický sjezd do cílového města Santurtzi.

Přesto to ještě bylo těsné v souboji s pronásledovateli, které vedli jezdci ze Soudal-Quickstep. Ale jejich snaha nakonec k lapení vedoucí dvojice nevedla. O triumf bojoval vítěz Tour de France s baskickým vrchařem, který nakonec tahal těsně za kratší kopec. Vingegaard vyhrál druhou etapu v řadě a vede průběžné pořadí závodu o 12 vteřin právě před Landou.

Zbytek pelotonu dorazil s mankem nakonec pouhých dvou vteřin, když jej do cíle dovedl Švýcar Mauro Schmid.

Cyklistický závod Kolem Baskicka (WorldTour) - 4. etapa (175,7 km):

1. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 4:22:26, 2. Landa (Šp./Bahrajn-Victorious) stejný čas, 3. Schmid (Švýc./Soudal-Quick-Step), 4. Sobrero (It./Jayco-AlUla), 5. McNulty (USA/SAE Team Emirates), 6. Urán (Kol./EF Education-EasyPost) všichni -2.

Průběžné pořadí: 1. Vingegaard 17:08:56, 2. Landa -12, 3. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) -31, 4. Sobrero, 5. Izagirre (Šp./Cofidis) oba -33, 6. Mas (Šp./Movistar) -36.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články