Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Druhou porci baskických kilometrů zvládl nejlépe Schelling a vede pořadí. V cíli finiš zkritizoval

Druhou etapu baskické národní tour vyhrál Nizozemec Ide Schelling, který je i novým lídrem průběžného pořadí. Závodník stáje Bora-hansgrohe uspěl v závěrečném spurtu z menší skupiny. Po etapě přitom Schelling podrobil kritice organizátory, kteří peloton v závěru poslali do problematického sjezdu.

Ide Schelling
zdroj: ČTK / Panoramic / Nico Vereecken

První baskický den vyhrál ve sprintu Brit Ethan Hayter, a tak se čekalo na to, zda v náročnější druhé etapě bude hájit svůj žlutý dres. To se však nestalo. Závodník Ineosu Grenadiers pomáhal svému kolegovi Danimu Martínezovi a z pelotonu, ve kterém jede mimo mnoha jiných hvězd také Jonas Vingegaard, nakonec daleko před cílem odpadl.

O vítězství se přitom znovu sprintovalo, neboť poněkud vleklé pětiprocentní stoupání Arkiskil nedokázalo v závěru hlavní skupinu příliš očesat. A samotný cíl ve městě Leitza následoval po pětikilometrovém sjezdu právě z Arkiskilu. V něm zkusil ostatním ujet domácí Alex Aranburu, ale jeho sjezdařskému umění se soupeři dokázali vyrovnat.

A pak už se šlo do sprintu. Ide Schelling z týmu Bora-hansgrohe do něj vyrazil z první pozice, což většinou samotným vítězstvím nekončí. Avšak nizozemský cyklista dokázal čelo uhájit a připsal si největší vítězství své dosavadní kariéry, která čítá i několik dní ve vrchařském dresu během Tour de France 2021.

"Finiš byl podle mého hodně nebezpečný a jsem až překvapený, že jej UCI dovolí. Říká si to o potíže, když pustíte peloton v závěru do takového sjezdu. Teď jsem ale hrozně šťastný, vyhrát etapu závodu WorldTour je úžasné," hodnotil v cíli Schelling. Až za ním se seřadili Matteo Sobrero a David Gaudu, který si také v cíli nebral servítky. "Ostudný finiš," řekl.

Nizozemec vede po druhé etapě i celkové pořadí, naopak k zármutku baskických příznivců již nepokračuje domácí hrdina Pello Bilbao, který do etapy nenastoupil.

Cyklistický závod Kolem Baskicka (WorldTour) - 2. etapa (193,8 km):

1. Schelling (Niz./Bora-hansgrohe) 4:53:33, 2. Sobrero (It./Jayco-AlUla), 3. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ), 4. Aranburu (Šp./Movistar), 5. McNulty (USA/SAE Team Emirates), 6. Bagioli (It./Soudal-Quick Step) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Schelling 8:54:47, 2. Sobrero -4, 3. Gaudu -6, 4. Landa (Šp./Bahrajn-Victorious) -7, 5. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -8, 6. Aranburu -10.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články