Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Lesní běh Říčany XCR

Baskickou stojku zvládl Vingegaard lépe než Landa s Masem. Carapaz musel sesednout

Třetí etapu baskické národní tour vyhrál Jonas Vingegaard. Vítěz loňské Tour de France porazil v závěrečném prudkém výšlapu Mikela Landu a Enrica Mase. Potíže měl další z favoritů Richard Carapaz, který kvůli zaváhání soupeře musel v dvacetiprocentním sklonu z kola.

Jonas Vingegaard
zdroj: Twitter.com/ehitzulia

Baskicko je krajina známá svými krátkými, ale o to prudšími kopci, a třetí etapa letošního závodu jich nabídla hned několik. A jako bonus závěrečná stojka sahající svým sklonem nad dvacet procent. V pelotonu se závodilo po celý den, zřejmě nejnadějnější útok zkoušel Esteban Chaves z týmu EF Education-EasyPost. Ale ani kolumbijský šampion neuspěl.

Chavesův pokus, k němuž se posléze připojili i James Knox a Juan Pedro López, dlouho lídr loňského Gira, sice zničil naděje Ideho Schellinga na udržení žlutého dresu, k etapovému vítězství ale nevedl. Na to byla síla hlavní skupiny, která v Baskicku čítá Jonase Vingegaarda či Mikela Landu s Richardem Carapazem a Enricem Masem, příliš silná.

Pak už se šlo do závěrečného výšlapu. Vingegaard v něm ukázal svou sílu a jasně porazil domácí favority Landu s Masem. Do souboje mohl ještě promluvit Carapaz, který ale musel zastavit, když se před ním začal kymácet znavený López. Španěl navíc svým manévrem zastavil kromě ekvádorského cyklisty ještě také Sergia Higuitu.

Vingegaard se po vítězství posouvá do žlutého dresu, neboť dosavadní lídr Schelling tempu těch nejlepších ve třetí etapě nestačil. Dánský cyklista byl na březnovém Paříž–Nice jasně poražen Tadejem Pogačarem, v Baskicku ale zatím jede skvěle a je na dobré cestě k celkovému triumfu. 

Před druhým Landou má Vingegaard náskok pěti vteřin, o dalších jedenáct zpět je hlavní francouzská hvězda David Gaudu. 

Cyklistický závod Kolem Baskicka (WorldTour) - 3. etapa (162,8 km):

1. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 3:51:58, 2. Landa (Šp./Bahrajn-Victorious), 3. Mas (Šp./Movistar) oba -2, 4. I. Izagirre (Šp./Cofidis), 5. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) oba -8, 6. Skjelmose (Dán./Trek-Segafredo) -10.

Průběžné pořadí: 1. Vingegaard 12:46:43, 2. Landa -5, 3. Gaudu -16, 4. Sobrero (It./Jayco-AlUla) -18, 5. I. Izagirre -20, 6. Mas -21.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články