Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Van Empelová suverénně obhájila v Táboře mistrovský titul, Douděrová dojela mezi juniorkami pátá

Mistrovský titul v cyklokrosu v Táboře obhájila Nizozemka Fem van Empelová, která deklasovala zbytek startovního pole a zvítězila s náskokem 1 minuty a 20 vteřin před druhou Lucindou Brandovou. Pro bronzovou medaili si dojela také reprezentantka v oranžovém dresu, Puck Pieterseová. Mezi juniorkami dojela na páté příčce Kateřina Douděrová a získala pro Česko historicky nejlepší výsledek v této kategorii. V závodě mužů do 23 let zvítězil suverénně Nizozemec Tibor del Grosso, nejlepší z Čechů byl osmnáctý Jan Zatloukal. 

Obrovská favoritka Van Empelová, která vyhrála takřka všechny závody v terénu, do nichž v sezoně nastoupila, odjela soupeřkám hned v prvním ze čtyř okruhů. Nakonec zvítězila s náskokem 80 sekund, Pieterseová na ni ztratila téměř dvě minuty.

Z tria českých reprezentantek byla nejlepší na 28. místě Tereza Tvarůžková, hned za ní dojela Tereza Vaníčková. Nikola Nosková ze závodu během druhého kola odstoupila.

Sedmnáctiletá Douděrová byla v úvodu závodu na velmi náročné rozbahněné trati zpočátku čtvrtá, pak se před ní dostala Nizozemka Puck Langenbargová, ale pátou příčku už udržela až do cíle. Na vítězku ztratila minutu a čtvrt, za stupni vítězů zaostala o 58 sekund. Gottwaldová, druhá nejlepší ze sedmičky českých reprezentantek, byla o minutu pomalejší.

O medaile bojovaly od začátku hlavní favoritky: Francouzka Célia Geryová, Slovenka Viktória Chladoňová a Britka Cat Fergusonová. Geryová odjela soupeřkám zhruba po dvou třetinách posledního třetího okruhu a mohla slavit druhé zlato na jihu Čech. 

Velkou radost měla při průjezdu cílem i Douděrová, jež se postarala o historicky nejlepší umístění Češek v této kategorii. "Jsem strašně spokojená. Doufala jsem, že bude alespoň desítka, protože se mi teď poslední dobou nezávodilo úplně nejlépe. Musím říct, že jsem moc šťastná, jak to dopadlo," řekla.

Průběh závodu mužské třiadvacítky ovlivnil po úvodních metrech hromadný pád, do něhož se připletli takřka všichni Češi. Nejlépe z nich jezdil dlouho Václav Ježek, nakonec obsadil 23. místo. Zatloukal startoval až ze sedmé řady, ale nakonec se mezi 57 jezdci prodral do první dvacítky.

Dvacetiletý Del Grosso s přehledem potvrdil roli favorita na zlato. Loni druhý Nizozemec vyhrál s takřka půlminutovým náskokem. Stříbro předal prezident Petr Pavel během vyhlášení Emielu Verstryngemu z Belgie, který ve spurtu porazil krajana Jenteho Michelse.

Mistrovství světa v cyklokrosu v Táboře:

Ženy: 1. Van Empelová 46:19, 2. Brandová -1:20, 3. Pieterseová -1:54, 4. Alvaradová (všechny Niz.) -2:37, 5. Verdonschotová (Belg.) -2:52, 6. Casasolaová (It.) -2:59, ...28. Tvarůžková, 29. Vaníčková obě -1 kolo, Nosková (všechny ČR) nedokončila.

Juniorky: 1. Geryová (Fr.) 37:01, 2. Fergusonová (Brit.) -5, 3. Chladoňová (SR) -14, ...5. Douděrová -1:12, 9. Gottwaldová -2:06, 19. Hezinová -3:25, 20. Viková -3:31, 42. Panušová -5:59, 43. Sedláčková, 45. Hrdinová (všechny ČR) obě -6:00.

Muži do 23 let: 1. Del Grosso (Niz.) 52:02, 2. Verstrynge, 3. Michels (oba Belg.) oba -27, ...18. Zatloukal -3:44, 23. Ježek -4:28, 32. Fiala -5:40, 45. Černý -8:06, 50. Jindřich -9:34, 51. Kerl (všichni ČR) -10:16.


Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články