Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Česká týmová štafeta skončila na MS v Táboře šestá, vyhrála Francie

Šestým místem zahájil český tým svoji účast na mistrovství světa v cyklokrosu v Táboře. Týmový závod smíšených štafet, jehož se účastnilo deset šestičlenných výběrů, vyhrála ve spurtu Francie před Velkou Británií, třetí skončila Belgie. Česko startovalo v sestavě Ježek, Zemanová, Bažant, Spěšná, Gottwaldová a Štybar. 

Závod pro český tým rozjížděl junior Václav Ježek, ale po rychlém startu začal ztrácet a na svém okruhu předával Kristýně Zemanové, které jela svůj úsek se samými muži, na chvostu startovního pole. "Moc mi to nesedlo, překvapily mě i podmínky, které se od rána změnily," přiznal po závodě.

Zemanová se s muži marně snažila držet krok a předávala Kryštofu Bažantovi jako poslední. "Bylo to trošku demotivující a hodně těžké, protože jsem jela se samými muži," přiznala velká česká medailová naděje v kategorii do 23 let.

Juniorský mistr republiky Bažant zase v převážně ženské konkurenci postupoval až na druhé místo, na němž předával další juniorce Simoně Spěšné se ztrátou 17 vteřin na vedoucí Francii. "Jelo se mi dobře a bylo fajn si tu trať vyzkoušet před závodem jednotlivců," konstatoval Bažant. 

Spěšná se držela svého příjmení a předávala mladičké Amélii Gottwaldové po svém okruhu na čtvrté pozici se ztrátou 48 vteřin na vedoucí tým USA. "Trošku mě zaskočily podmínky, které se změnily, a musela jsem se s tím trošku prát," přiznala Spěšná s tím, že je zklamaná, že nepředvedli víc. "Nebyl to pro mě nejlepší den," uznala.

Ovšem do posledního úseku vyrážela z prvního místa Francie a Gottwaldová předávala pátá 33 vteřin za třetí Belgií. Šestnáctiletá česká naděje byla spokojená a nabíjela ji atmosféra a podpora diváků. "To mě hnalo dopředu, i když trať se hodně změnila proti rannímu tréninku, ale myslím, že jsme si s tím všichni poradili celkem dobře," hodnotila závod.

Loučící se Zdeněk Štybar rozjel poslední úsek dobře a blížil se čtvrté Kanadě, ale nakonec přiznal, že mu trochu došlo a skončil šestý, když o pátou příčku přišel až ve spurtu s italským reprezentantem.

"Kanaďana jsem měl kousek před sebou, a tak jsem se ho snažil rychle dojet, ale hrábnul jsem si při tom na dno. Pak jsem udělal pár chyb a nakonec jsem nevěděl, že ten Ital je takhle blízko za mnou. To mě dost překvapilo. Mrzí mě, že jsem nedal to čtvrté místo, ale myslím si, že jsme tam všichni nechali všechno," řekl finišman štafety.

Mistrovství světa v cyklokrosu v Táboře – štafety:

1. Francie (Lelandais, Groslambert, Geryová, Duraffourgová, Clauzelová, Sparfel) 1:01:23, 2. Británie (Bäckstedtová, Carrick-Anderson, Fergusonová, Amey, Kayová, Mason) stejný čas, 3. Belgie (Van den Boer, Huybs, De Schoesitterová, Brouwersová, Cantová, Vanthourenhout) -32, ...6. Česko (V. Ježek, Zemanová, Bažant, Spěšná, Gottwaldová, Štybar) -1:18.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články