Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Van der Poel je hlavním favoritem, ale Štybar chce v silničním závodě kousat

Světový šampionát v Yorkshire jde do finále. Hlavním favoritem silničního závodu mužů je Mathieu van der Poel, potrápit by jej však chtěl český lídr Zdeněk Štybar. Přímý přenos sledujte od 9:30 na webu ctsport.cz.

Zdeněk Štybar
zdroj: ČTK/BELGA autor: YORICK JANSENS

Dopoledne se peloton vydá na trasu z Leedsu do Harrogate, kde přijde na řadu čtrnáctikilometrový okruh, a to hned sedmkrát. Na trati sice schází náročný výstup, ale jinak o stoupání nebude nouze.

Za hlavního favorita je považován čtyřiadvacetiletý Van der Poel, který má za sebou skvělou sezonu, během níž zářil nejen na silnici, ale vyhrál i titul mistra světa v cyklokrosu a stal se evropským šampionem v cross country horských kol. Na silnici oslnil na Amstel Gold Race.

Je nám líto, video expirovalo.
Štybar: Možná mám životní formu. Chci medaili

Mnohdy nevděčné role hlavního aspiranta na zlato se Van der Poel neobává. "Jsem rozhodně jeden z největších favoritů, s tím musím souhlasit. Není to ale nic nelogického po tom, co se mi v sezoně na silnici podařilo," podotkl Van der Poel.

Jak moc je pro něj závod důležitý, potvrdil už tím, že vynechal i MS horských kol, kde by měl velkou naději na titul. "Nebylo to pro mě lehké, ale i taková rozhodnutí člověk musí udělat. V Británii je to pro mě jako šité na míru. A tak tomu nebude každý rok," vysvětlil Van der Poel.

Přes nepříliš zdařilou sezonu se očekává, jakou kartu vytáhne tentokrát z rukávu Peter Sagan. Devětadvacetiletý Slovák se předloni v Bergenu zařadil do vybrané společnosti těch, kdo mají ve sbírce tři tituly. 

Sagan je ale jediný, kdo dokázal uspět třikrát v řadě. Loni v Innsbrucku, kde se radoval veterán Alejandro Valverde, jeho šňůra skončila. Tentokrát má být ale právě Sagan tím, kdo prožene Van der Poela nejvíce. Po vynikající sezoně je dalším takovým Julian Alaphilippe.

Jsou tu ale i další: Remco Evenepoel, Philippe Gilbert, Sam Bennett, Michael Matthews... "V mých očích je nejvážnějším soupeřem Alaphilippe. Tento rok byl po všech stránkách na silnici tím nejsilnějším jezdcem, to je zcela zřejmé," prohlásil Van der Poel.

Roman Kreuziger
zdroj: imago sportfotodienst autor: Sirotti Stefano

Do boje o medaile chtějí zasáhnout i Češi. V závodě mužů s hromadným startem ji získali jen v roce 1993, kdy si dojel Lubor Tesař pro bronz, ale odděleně mezi amatéry. Roman Kreuziger loni šestým místem vybojoval historicky nejlepší výsledek v samostatné historii České republiky.

V české sestavě bude i nyní spolu Janem Bártou, Josefem Černým, Františkem Sisrem, Petrem Vakočem a lídrem Štybarem. "Štyby je jasným lídrem a celou sezonu směřuje k šampionátu. Poslední roky jsme si ukázali, že ten jednoznačný lídr je dobrá varianta. Zdeněk se loni obětoval pro Romana, teď mu to Roman může vrátit," řekl trenér Tomáš Konečný.

"Je super, že jedeme jako tým, ne jako soubor jednotlivců. Cyklistika je týmový sport a je důležité, aby to kluci tak brali, že každý chvilku tahá pilku. Kluci si pomůžou navzájem a už můžeme i v té obrovské konkurenci dělat závod," uvedl Konečný.

Očekává, že Štybar bude mít velmi silnou podporu. "Černý i Bárta jsou excelentní domestici. Sisr s Kreuzigerem skvěle čtou závod, umí se pohybovat v pelotonu. A Vakoč se skvěle vrátil po zranění. Je jedině dobře, že máme v týmu různé typy závodníků," pochvaloval si Konečný.

"Medaile by byla samozřejmě krásná. Mluvíme o ní už dlouho... Musí ale do sebe všechno zapadnout. Na startu je 190 lidí, ten závodník potřebuje mít den D, vyhnout se pádům a defektům, být na správném místě ve správný čas, vždyť potenciálně může vyhrát 50 jezdců. Jde ale o jednorázový závod, kde se může stát ledacos," uvedl Konečný.

"Bude to extrémně náročné s ohledem na tu délku, široké cesty se tam střídají s úzkými, jsou tam kopce, bude to hodně o poziční jízdě a obrovskou roli může sehrát počasí. Jinak to bude za sluníčka ve 20 stupních a jinak v dešti. Skoro 300 kilometrů v dešti rozhodně není pro každého. S ohledem na Zdeňkovu minulost v cyklokrosu by to ale určitě vstřebával lépe než mnozí jiní," řekl Konečný.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články