Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hromadný závod juniorů ovládl díky velkému nástupu Simmons. Bouček byl devátý

V časovce mu útok na medaili z mistrovství světa nevyšel a bral čtvrté místo. V hromadném závodě to ale byla v podání Quinna Simmonse jiná písnička. Osmnáctiletý Američan se dostal do dlouhého úniku, který nakonec přetavil v jasné vítězství a titul juniorského světového šampiona. Český reprezentant Jakub Bouček byl devátý.

Quinn Simmons se raduje z vítězství na mistrovství světa v závodě juniorů
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Yorick Jansens

Osmnáctiletému Simmonsovi unikla medaile v pondělní časovce juniorů, kde ho na čtvrtém místě dělilo od bronzu sedm sekund. Pro zlato si dojel po sólojízdě dlouhé přes 30 kilometrů a stal se mezi juniory prvním americkým šampionem od roku 1991.

"Neřekl bych, že jsem to tušil, ale z téhle trati jsem měl velmi dobrý pocit. V časovce jsem neměl takové nohy, jaké bych si představoval, takže to byla extra motivace na tohle," řekl Simmons.

Mladí jezdci USA získali na MS medaili naposledy v roce 1994 a nyní slavili hned dvě. Bronz totiž vybojoval Magnus Sheffield, který byl nejrychlejší ve čtyřčlenné skupině pronásledovatelů 37 sekund za Italem Alessiem Martinellim.

"Měl jsem za sebou silný tým. Všem těm klukům musím hrozně poděkovat. Prakticky od nultého kilometru byli v čele, Magnus to perfektně připravil, a když pak dosprintoval třetí, tak to byl pro Ameriku perfektní den," dodal Simmons.

Je nám líto, video expirovalo.
Junior Bouček skončil na MS devátý, silniční závod vyhrál Simmons

V další desetičlenné skupině o 12 sekund později protnul cíl jako třetí osmnáctiletý Bouček. Výrazně si tak polepšil oproti 69. místu z loňského mistrovství světa v Innsbrucku, na vítěze ztratil minutu a 45 sekund. "Vydal ze sebe v závěru všechno. Američané ale měli opravdu silný tým," konstatoval reprezentační trenér Tomáš Konečný.

Do první dvacítky se vešel na 19. pozici také Pavel Bittner, který měl více než dvouminutové manko. Během závodu byl spolu s oběma americkými medailisty v úniku pěti jezdců, z něhož pak nezadržitelně nastoupil Simmons.

"Pavel předvedl fantastický výkon. Je v kategorii juniorů prvním rokem a dokázal zachytit důležitý moment závodu a reálně bojoval o medaili," prohlásil Konečný. "S výkonem našich kluků jsem moc spokojený. Splnili, co jsme si domluvili, všichni udělali maximum a byli vidět," dodal.

S velkou ztrátou dorazili do cíle 50. Bruno Stoček a 59. Jakub Ťoupalík. Mathias Vacek závod nedokončil.

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Harrogate (Británie):

Silniční závod:

Junioři (148,1 km): 1. Simmons (USA) 3:38:04, 2. Martinelli (It.) -56, 3. Sheffield (USA) -1:33, ...9. Bouček -1:45, 19. Bittner -2:20, 50. Stoček, 59. J. Ťoupalík oba -16:49, M. Vacek (všichni ČR) nedokončil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články