Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Hokej v srdci

Úspěšná obhajoba. Cantová v nádherném souboji porazila Comptonovou

Sanne Cantová obhájila v nizozemském Valkenburgu titul mistryně světa. Na blátivé trati měla nakonec navrch v souboji s Katherine Comptonovou, která získala své čtvrté stříbro z MS. Po většinu závodu se na páté příčce nacházela Kateřina Nash. V posledním okruhu ale svou pozici vinou ulomené přehazovačky ztratila a dojela dvanáctá.

Sanne Cantová
zdroj: ČTK/ZUMA autor: David Stockman

Z českého pohledu bylo klíčovou otázkou před začátkem závodu žen to, zda se Kateřině Nash podaří odstartovat lépe než na posledních Světových pohárech v Nommay a Hoogerheide. Naděje českých fanoušků se naplnily. Nash vyjížděla z první zatáčky v okolí patnácté příčky a začala se proháčkovávat dopředu.

Čelo závodu už v průběhu úvodního okruhu obsadila Sanne Cantová, za níž se s odstupem pěti vteřin zařadila Katherine Comptonová pronásledovaná překvapivě Christine Majerusovou a Ellen Van Loyovou. Ve skupince bojující o pátou příčku se pohybovala Nash, které společnost dělala Eva Lechnerová a domácí Lucinda Brandová.

Chvíli před polovinou závodu Comptonová dotáhla Cantovou a na čele se tím vytvořilo americko-belgické duo. Devětatřicetiletá veteránka s hvězdami na dresu táhla tempo a vypadalo, že loňská mistryně světa má s jejím tempem problémy. Obě chybovaly – Comptonová uvízla ve sjezdu u bariéry, její soupeřka několikrát podklouzla v bahně.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr závodu žen na MS v cyklokrosu

V závěru třetího okruhu převážila Američanka, která využila několika drobných zaváhání hlavní favoritky závodu a v nájezdu do závěrečného kola najednou vedla o osm vteřin. Po třech stříbrech a jednom bronzu rázem směřovala ke kýženému zlatu, které jí vždy unikalo. Cantová ale stále byla nablízku a ve čtvrtém kole chytila druhý dech.

V technickém sjezdu Belgičanka vypnula pud sebezáchovy a prohnala se kolem soupeřky. Nádherný souboj gradoval: Comptonové se najednou titul znovu vzdaloval, měla ovšem před sebou ještě několik ostrých ramp, na kterých dosud měla navrch. Další comeback ale již nepřišel. Cantová vedení uhájila a získala svůj druhý duhový dres. Bronz získala Brandová.

Zatímco vrcholil souboj o zlato, Nash se medailové pozice vzdalovaly. V závěrečném kole spadla z páté příčky, když ji postihly technické problémy – v cíli jí po více než padesáti minutách jízdy patřilo až dvanácté místo se ztrátou bezmála tří minut. Více než dvojnásobný čas ztratila na trati Pavla Havlíková, která dojela sedmadvacátá.

"Odjela jsem dobrý závod, ale v posledním kole se mi urval šaltr a musela jsem běžet ze spodku tratě až do depa a ztratila jsem asi sedm pozic. Při nájezdu do posledního kola jsem pořád ještě přemýšlela o medaili. Bojovat se musí do konce. Vždycky se může něco stát. Ale přiznávám, že holky už byly ode mne trochu odskočené," popsala Nash pro web cyklokros.cz.

Mistrovství světa v cyklokrosu ve Valkenburgu (Nizozemsko):

Ženy elite: 1. Cantová (Belg.) 49:34, 2. Comptonová (USA) -12, 3. Brandová (Niz.) -26, 4. Majerusová (Luc.) -55, 5. Brandauová (Něm.) -1:26, 6. Keoughová (USA) -1:45, 7. Lechnerová (It.) -1:49, 8. Andersonová (USA) -1:57, 9. Petitová -2:10, 10. Maniová (obě Fr.) -2:38, ...12. Nash -2:55, 27. Havlíková -6:11.

Zdroj
ČT sport, cyklokros.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články