Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Tour de Suisse má za sebou úvodní prolog. Raduje se Yves Lampaert

Vítězem úvodního prologu Tour de Suisse je belgický cyklista Yves Lampaert. Závodník týmu Soudal-QuickStep porazil na pětikilometrové trati druhého Stefana Bisseggera o tři vteřiny. Pavel Bittner obsadil v lichtenštejnském Vaduzu 33. místo. Přímý přenos 2. etapy sledujte v úterý od 14:55 na ČT sport a ČT sport Plus.

Yves Lampaert
zdroj: ČTK / Profimedia

Tour de Suisse je tradičně jedna ze dvou možných velkých generálek na nadcházející Tour de France. Zatímco Critérium du Dauphiné se již uzavřelo a z celkového triumfu se raduje Primož Roglič, švýcarský závod teprve odstartoval. A to netradičně – na lichtenštejnské půdě ve Vaduzu, kde se jako doma cítí místní rezident a jeden z favoritů prologu Stefan Küng.

Švýcarský časovkář dojel na pětikilometrové trati mezi nejlepšími, na úplnou špičku ale nestačil. Z vítězství se s časem pěti minut a pěti vteřin raduje Yves Lampaert, který po dvou letech od svého překvapivého triumfu v úvodní časovce Tour de France znovu ukázal, že tato disciplína patří mezi jeho parádní.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Lampaert: Nečekal jsem, že porazím švýcarské specialisty

Küng na vítěze ztratil z osmého místa jedenáct vteřin. "Minulý týden jsem byl nemocný, za což jsem dnes zaplatil," hodnotil. Za Lampaertem, který je už desátou sezonu oporou týmu Soudal-QuickStep, skončil další z domácích. Stefan Bissegger na trati, která zčásti vedla i po cyklostezce na břehu Rýna, zaostal tři vteřiny. Třetí místo bere britský cyklista Ethan Hayter. 

"Nečekal jsem, že porazím švýcarské specialisty. Jsem vážně hrdý, takovéhle prology mi svědčí. Úroveň soupeřů šla hrozně nahoru, je to rok od roku těžší. Pro mě je tohle velká satisfakce. Věřím, že žlutý dres udržím i v pondělní etapě," řekl v cíli Lampaert, který ve Švýcarsku vyhrál časovku i v roce 2019.

Obhájce loňského vítězství Mattias Skjelmose začal dvanáctou příčkou. Závod velmi slušně rozjel také jednadvacetiletý Pavel Bittner, který se v loňském ročníku blýskl čtvrtým místem v hromadném finiši druhé etapy. Mladík v dresu týmu dsm-firmenich PostNL obsadil v kvalitně obsazené startovní listině 33. místo s mankem šestnácti sekund.

Tour de Suisse pokračuje v pondělí druhou etapou z Vaduzu do Regensdorfu, města severně od Curychu. Celý závod, jenž se pyšní téměř devadesátiletou historií, do níž se triumfem v ročníku 2008 zapsal také Roman Kreuziger, se uzavře horskou časovkou příští neděli. Přímé přenosy sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

Cyklistický závod Kolem Švýcarska (WorldTour) – 1. etapa (časovka na 4,8 km):

1. Lampaert (Belg./Soudal-Quick-Step) 5:05, 2. Bissegger (Švýc./EF Education-EasyPost) -3, 3. Hayter (Brit./Ineos Grenadiers) -4, 4. Almeida (Portug./UAE Team Emirates), 5. Fisher-Black (N. Zél./UAE Team Emirates) oba -7, 6. Watson (Brit./Groupama-FDJ) -9, ...33. Bittner (dsm-firmenich PostNL) -17.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články