Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Uber Cup 2024

Mejtský posedmé na Tour: Jako v Rusku – sto kilometrů není žádná vzdálenost

Reportér České televize Ivan Mejtský se vrátil ze své sedmé Tour de France. Poprvé ji s kameramanem Alešem Tomanem absolvovali v roce 2014. Za tu dobu už se s bláznivým kolotočem dobře seznámili. Kolik najeli letos kilometrů, co si nemohl vyšlápnout na svém kole a co znamená na Tour malá vzdálenost, i to Mejtský řekl ve Sportovních zprávách.

"Těžko hledat něco výjimečného. Po prvním roce, kde jsme si připadali jako Alenka v říši divů, si člověk zvyká, naučí se v tom chodit," řekl na úvod.

Specifikem byl rekordně dlouhý přesun do místa, kde Tour de France začínala, do Bilbaa. "Bylo to nějakých 1900 kilometrů, ale rekord v kilometrech jsme netrhli, to bylo nějakých devět tisíc, letos 6700 odřízených kilometrů ve dvou," přiblížil Mejtský.

Zkušený reportér nabízí už několik let pohled na slavné výšlapy přímo ze svého kola. Tentokrát mu štěstí tolik (ne)přálo. "Jel jsem v Pyrenejích Col de Soudet a před Alpami Grand Colombier. Chystal jsem se i na další, ale zaplaťpánbůh to nevyšlo," řekl s jistou mírou nadsázky.

"Na Puy de Dome nikdo nesměl, tam je to zašperováno kvůli životnímu prostředí. A ve Vogézách byl zavřený kopec, kam nechtěli pouštět kvůli bezpečnosti. Kdyby tam prý najeli všechny 'bydlíky', nestačili by je vyklidit," vyprávěl Mejtský.

Za deset let změnili s kameramanem strategii, aby ušetřili drahocenný čas. "První rok jsme jezdili jako blázni z ubytování do ubytování. Teď jsme zjistili, že je daleko lepší ubytovat se na delší dobu na jednom místě. Protože kameraman má kameru, další kameru, stativ… To než se vynosí tam a zpátky, je nekonečné," vysvětlil Mejtský.

Zpravodajství z podobné akce skýtá mnoho záludností. A je potřeba jednat operativně. "Třeba je problém s připojením. Když kameraman Aleš Toman zjistil, že nepošle z našeho ubytování, co jsme potřebovali, sedl do auta a jezdil po okolí, než se dostal na signál."

Jezdci měli v nohách bezmála tři a půl tisíce kilometrů. Štace je to ukrutná i pro všechny lidi okolo. "Na Tour de France je všude daleko. Sto kilometrů není žádná vzdálenost. Je to jako v Rusku. Tam, když se řekne 400 kilometrů, tak je to blízko," uzavřel Mejtský.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články