Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Příběh se uzavřel. Tečku za Tour udělal ve finiši Jordi Meeus

Závěrečnou etapu Tour de France vyhrál na Elysejských polích Jordi Meeus. V Paříži vyhrál hromadný spurt těsně před Jasperem Philipsenem. Celkovým vítězem závodu je podruhé v kariéře Jonas Vingegaard. Etapu hodnotíme v novém Velo fokus podcastu.

Finiš závěrečné etapy Tour de France 2023
zdroj: Reuters

Jasper Philipsen se pátého etapového triumfu nedočkal. Na Elysejských polích jej porazil jeho krajan Jordi Meeus ze stáje Bora-hansgrohe. Philipsen skončil o několik centimetrů druhý před třetím Dylanem Groenewegenem.

"Určitě největší moment mé kariéry. Dneska se všechno podařilo. Celý den jsem se cítil dobře, když jsme pak začali jet naplno, tak jsem v nohách cítil velkou sílu. Kluci mi pomohli do dobré pozice, zavěsil jsem se za Madse Pedersena a pak je všechny porazil na čáře. Tohle je moje první Tour a zakončit ji takhle, to se ani nedá popsat," usmál se Meeus.

Jak etapa probíhala?

Tradičně oslavná etapa začala dlouhým focením, přece jen bylo potřeba zdokumentovat všechny držitele slavných dresů. Jonas Vingegaard má žlutý, Tadej Pogačar naposledy v životě bílý, Giulio Ciccone puntíkovaný a Jasper Philipsen, který doufal v závěrečný etapový triumf, se pyšní zeleným trikotem.

Po tradičních aktivitách se již na okruzích v Paříži začalo závodit. Pogačar se znovu předvedl jako jeden z nejzábavnějších cyklistů a vyzkoušel efektní nástup, který jeho soupeři poměrně dlouho stahovali. Ale všichni věděli, že na Elysejských polích to na 95 procent bude znovu hromadný finiš.

Do něj vletěl Mathieu van der Poel, který rozjížděl spurt pro Philipsena. Ten toužil po svém pátém triumfu, ale nedočkal se jej. V těsném finiši jej porazil Belgičan Jordi Meeus ze stáje Bora-hansgrohe.

Cyklistický etapový závod Tour de France - závěrečná 21. etapa (Saint-Quentin-en-Yvelines - Paříž, 115,5 km).

1. Meeus (Belg./Bora-hansgrohe) 2:56:13, 2. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck), 3. Groenewegen (Niz./Jayco-AlUla), 4. Pedersen (Dán./Lidl-Trek), 5. Bol (Niz./Astana), 6. Girmay (Erit./Intermaché-Circus-Wanty) všichni stejný čas.

Konečné pořadí: 1. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 82:05:42, 2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -7:29, 3. A. Yates -10:56 (Brit./SAE Team Emirates), 4. S. Yates (Brit./Jayco-AlUla) -12:23, 5. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -13:17, 6. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -13:27.

Bodovací soutěž (zelený trikot): 1. Philipsen 377, 2. Pedersen 258, 3. Coquard (Fr./Cofidis) 203.

Vrchařská soutěž (puntíkovaný trikot): 1. Ciccone (It./Lidl-Trek) 106, 2. Gall (Rak./AG2R-Citroën) 92, 3. Vingegaard 89.

Mladí jezdci (bílý trikot): 1. Pogačar 82:13:11, 2. Rodríguez -5:48, 3. Gall -8:40.

Týmy: 1. Jumbo-Visma 247:26:17, 2. SAE Emirates -7:13, 3. Bahrain Victorious -22:01.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články