Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Froome a tři stáje z World Tour lákají na cyklistickou Czech Tour, startuje se ve čtvrtek

Za účasti čtyřnásobného vítěze slavné Tour de France Chrise Froomea začne ve čtvrtek letošní ročník cyklistického závodu Czech Tour. Jak potvrdil ředitel závodu a bývalý profesionál Leopold König, nejprestižnější etapový podnik u nás pojedou vedle hvězdného Brita hned tři týmy z World Tour. Na startu bude i česká špička.

Je nám líto, video expirovalo.
Ve čtvrtek začne cyklistická Czech Tour, pojede i hvězdný Froome

Osmatřicetiletý Froome přijede na Moravu s týmem Israel-Premier Tech, v němž je jedním ze sportovních ředitelů René Andrle, současný trenér české reprezentace. Nejslavnější cyklistický závod světa opanoval rodák z Nairobi v letech 2013, 2015, 2016 a 2017, lale etos se do osmičlenné nominace svého týmu na Tour de France nevešel. Na kontě má také triumf na Giru d'Italia (2018) a dvakrát vyhrál i Vueltu (2011, 2017).

"Moc se těším na to, že budu poprvé závodit v České republice právě na Czech Tour. Je super, že se znovu setkám se svým bývalým týmovým kolegou Leem Königem, který se mnou ve Sky v roce 2015 vyhrál Tour de France, a uvidím závod, který nyní řídí. Mám za sebou dobrý tréninkový blok a jsem připraven zahájit druhou část sezony," vzkázal již dříve Froome.

"Máme na startu největší hvězdu posledního desetiletí. Pokud někoho takového seženeme, říkal jsem si, že to bude shoda okolností. Když bylo jasné, že nepojede Tour de France, obnovil jsem jednání s Israel Cycling. Oni to na první pokus zamítli. Ale když jsem před třemi lety začínal, chtěl jsem přilákat na start velkou hvězdu. A povedlo se," pochvaloval si König.

"Chris je ikonou cyklistiky a jeho účast na Czech Tour je jedinečnou příležitostí pro naše fanoušky vidět ho v Česku," doplnil König.

Společně absolvovali dvě Grand Tour. "Vyhráli jsme Tour, ale zažili i prohry, když třeba na Vueltě přišel o triumf. Máme spíše kamarádský vztah. To, že přijede on, je každopádně známka toho, že nám důvěřuje, že uspořádáme kvalitní a bezpečný závod. Abychom mohli růst, potřebujeme takové recenze. Od nejlepších jezdců a od nejlepších týmů," prohlásil König.

Jumbo-Visma, Bora-hansgrohe a Intermarché-Circus-Wanty 

Lákadel pro diváky však nabídne letošní závod Czech Tour mnohem více. I díky startu tří worldtourových týmů. Na startu budou formace Bora-hansgrohe, Intermarché-Circus-Wanty a Jumbo-Visma. "Slibujeme atraktivní cyklistiku nejvyšší kvality. Nabitá startovní listina garantuje skvělou podívanou," řekl König.

Závod o celkové délce 670 kilometrů se pojede hlavně v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Na cyklisty čeká během čtyř dnů a stejného počtu etap porce téměř 11 500 výškových metrů.

"Chci profilovat závod jako těžký, letos může být pro týmy kvalitním přípravným závodem na Vueltu. I to je způsob, jak přilákat velké hvězdy. Ale musíme mít i jednu nebo dvě rovinaté etapy. Chceme závod zvětšovat, být více vidět, mít živé přenosy, mít tu více lepších týmů, větší hvězdy. Chceme dostat na start více hvězd z World Tour," nastínil König.

Chce využít i toho, že je cyklistika v Česku dlouhodobě na vzestupu. "Baví to muže, ženy, má to velký potenciál. A tento závod je pohlednicí České republiky do celého světa. Chceme, aby to bylo stejně čitelné jako závody v Polsku, Slovinsku či na Slovensku. Chceme udělat velkou sportovní show. Aby fanoušci cyklistiky vzali rodiny a děti a byla z toho zábava pro celou rodinu," zakončil König.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články