Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

V Lausanne se po sprintu raduje van Aert, porazil Matthewse s Pogačarem

Wout van Aert slaví své druhé vítězství na letošní Tour de France. Belgický cyklista zvítězil ve finiši osmé etapy v Lausanne, když vyhrál sprint po závěrečném kopci v ulicích švýcarského města. Van Aert porazil Michaela Matthewse a Tadeje Pogačara.

Třikrát druhý a nyní podruhé první. Takové jsou výsledky Wouta van Aerta v letošních etapách Tour de France. Belgický cyklista uspěl v etapě, která podle většiny prognóz měla skončit úspěchem jezdců z úniku. Uprchlíci ale nedostali dostatečný prostor a rozhodovalo se ve spurtu menší skupiny, v němž Van Aert porazil Michaela Matthewse a Tadeje Pogačara.

"Dnes to pro mě byla velká šance nasbírat hodně bodů do bodovací soutěže. Dojeli jsme únik, a pak jsem to musel dokončit. Stoupání bylo dost těžké a prudké, musel jsem se hodně snažit, abych se udržel za Pogačarem. Čekal jsem, až se to před cílem trochu srovná," líčil v cíli Van Aert.

Pogačar v celkovém pořadí mírně navýšil svůj náskok před pronásledovateli. Díky čtyřsekundovému bonusu nyní vede o 39 vteřin před v etapě osmým Jonasem Vingegaardem. Třetí místo drží s mankem 1:14jedenáctý Geraint Thomas.

Jak etapa probíhala?

Očekával se hromadný únik větší skupiny jezdců se závodníky jako Matej Mohorič nebo Bauke Mollema. Skupina uprchlíků se skutečně vytvořila, ale jen tříčlenná - a pokus dalších cyklistů o zapojení se zmařil hromadný pád, který zdržel mimo jiné i Tadeje Pogačara s Geraintem Thomasem. Hlavní pole zabrzdilo a čekalo na favority, zatímco trojice vepředu ujela.

A tím bylo rozhodnuto o denním úniku, který tvořili Frederik Frison, Fred Wright a Mattia Cattaneo. Jenže i při nejlepší vůli musel i kovaný optimista a fanoušek úniků vidět, že v osmé etapě nikdo z tria slavit nebude. Peloton byl příliš blízko díky jezdcům jako Wout van Aert, Tom Pidcock či Michael Matthews příliš při chuti. 

O vítězi měl rozhodnout sprint, a pravděpodobně z menší skupinky, neboť před cílem v Lausanne čekalo bezmála čtyřkilometrové a místy velmi prudké stoupání. Vepředu se řadili jak sprinteři, tak klasikáři či dokonce vrchaři v čele s Tadejem Pogačarem. Boj o vítězství byl nebývale otevřený.

Tempo tvořili jezdci z týmu UAE a jejich lídr Pogačar skutečně začal na závěrečné rovince sprintovat. Přes něj však šel Matthews, který už vypadal, že si jede pro vítězství. Australan se ale nakonec musel sklonit před finišujícím van Aertem, který vyhrál už svou druhou etapu na letošní Tour. Pogačar dojel na třetím místě.

Tour de France - 8. etapa (Dole - Lausanne, 186,5 km):

1. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) 4:13:06, 2. Matthews (Austr./BikeExchange-Jayco), 3. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates), 4. Kron (Dán./Lotto-Soudal), 5. Bettiol (It./EF Education-EasyPost), 6. Vlasov (Rus./Bora-hansgrohe), 7. B. Thomas (Fr./Cofidis), 8. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma), 9. Jungels (Luc./AG2R-Citroën), 10. Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar 28:56:16, 2. Vingegaard -39, 3. G. Thomas -1:14, 4. A. Yates (oba Brit./Ineos Grenadiers) -1:22, 5. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) -1:35, 6. Bardet (Fr./DSM) -1:36, 7. Pidcock -1:39, 8. Powless (USA/EF Education-EasyPost) -1:41, 9. Mas (Šp./Movistar) -1:47, 10. Martínez (Kol./Ineos Grenadiers) -1:59.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články