Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Covid zastavil na Tour první cyklisty. Odstupují Bouchard a Laengen

Týmu AG2R se zatím na Staré dámě určitě nedaří tak, jak si představoval. Lídr stáje Ben O'Connor má v celkovém pořadí manko už bezmála 14 minut a teď musel navíc odstoupit Geoffrey Bouchard. Třicetiletý cyklista byl už v pátek pozitivně testován na covid-19, bohužel pro něj ale průběh nemá bezpříznakový a nesmí v závodě pokračovat. Ze stejného důvodu opouští Tour i pomocník Tadeje Pogačara Vegard Stake Laengen.

Geoffrey Bouchard v úvodní časovce Tour
zdroj: ČTK/imago.sportfotodienst autor: Sirotti Stefano

"Během (sedmé) etapy jsem se necítil dobře," řekl vítěz vrchařské soutěže na loňském Giru d'Italia i z Vuelty 2019. Po pátečním dojezdu na Planinu krásných dívek byl v průběžném hodnocení na 111. místě se ztrátou více než půlhodiny na majitele žlutého trikotu Slovince Tadeje Pogačara, ale jeho chvíle měly přijít.

"Je to velké zklamání, protože jsme vjížděli do oblíbených hor. Je to moje první Tour, o to je smutnější, že končím takhle," řekl Bouchard. Už v předchozích dnech měl pozitivní výsledek antigenu jeho týmový kolega Lucemburčan Bob Jungels, ale protože nebyl infekční a neměl příznaky, může pokračovat.

Také závodník týmu Spojených arabských emirátů Stake Laengen se v pátek necítil dobře, pozitivní test mu ale vyšel až před sobotní etapou. "Vegard měl včera ráno během rutinních testů v týmu výsledek negativní, ale pozdě večer ho bolelo v krku a dnes ráno měl pozitivní PCR test," uvedl týmový lékař Adriano Rotunno. 

Do Tour odstartovalo minulý pátek v Kodani 176 cyklistů, zatím skončilo šest. Před Bouchardem a Stake Laengenem museli čtyři jezdci nejslavnější závod vzdát kvůli následkům pádů.

Pravidla testování jsou kvůli stoupajícím případům nákazy v Evropě přitom nastavena poměrně přísně, organizátoři testují jezdce každý den, kromě toho další nezávislé testování vykonávají samotné stáje. Například AG2R dodatečně testuje celý tým jednou za tři dny antigenními testy. Pravidla ale zároveň umožňují jezdcům v závodě zůstat, pokud jsou bezinfekční a nemají příznaky.

Zdroj
ČT sport, ČTK, cyclingnews.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články