Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Vyhrál lepší cyklista. Ode mě to byla téměř perfektní Tour, řekl Pogačar

Nikdo jej nemůže nařknout z toho, že by nedokázal skousnout svou porážku. Podobně jako Primož Roglič, který mu šel před dvěma lety po šokujícím výsledku časovky na Planinu krásných dívek pogratulovat, i Pogačar v cílovém prostoru hned po dojezdu 18. etapy hledal Jonase Vingegaarda. O důvodech své porážky mluvil i před startem páteční etapy.

Tadej Pogačar s Jonasem Vingegaardem
zdroj: ČTK/ZUMA/A.O.S

Jonas Vingegaard letos na Tour de France vyhrál dvě etapy – a obě byly pro výsledek závodu (který, neměli bychom zapomínat, ovšem definitivně skončí až v neděli v Paříži) klíčové. V jedenáctý den Tour na Col du Granon zlomil Tadeje Pogačara, který trpěl vinou horka a zřejmě i nedostatečného příjmu potravy.

Slovinský obhájce v dalších etapách zkoušel vše možné a nemožné, aby svůj v té chvíli téměř dvouapůlminutový deficit ještě dokázal smazat. Jenže v poslední pyrenejské etapě nejprve spadl a po krásném gestu svého soupeře, který na něj sportovně počkal, už nedokázal znovu zaútočit. Právě naopak. Vingegaard mu na Hautacamu odjel a vyhrál o více než minutu.

Všichni se tak ptají: kde je ten Pogačar z minulých dvou let? Ztratil sílu, trénoval méně, podlehl přesile silnějšího týmu, nebo jej zkrátka "popravila" červencová francouzská vedra? Neboť je známo, že toto počasí rozhodně nepatří mezi jeho oblíbené. Na každé z těchto odpovědí může být něco pravdy. Zároveň však nesnižujme to, co Vingegaard dokázal.

Možná to není tak, že se Pogačar zhoršil, ale že se naopak jeho dánský soupeř od loňského ročníku výrazně zlepšil. Tak to ostatně vysvětluje sám slovinský cyklista. "Uvědomil jsem si, jak hrozně silný je. Mnohem silnější než před rokem. Když jsem se díval na data z etapy, viděl jsem, že to byly jedny z mých vůbec nejlepších výkonů," řekl.

Na Twitteru někteří uživatelé zkoušeli propočítat data z osmnácté etapy, podle kterých Vingegaard dosáhl na Hautacamu rychlosti VAM v hodnotě 1736 (měří rychlost stoupání, číslo reprezentuje množství výškových metrů, které cyklista zdolá za jednu hodinu) a jeho "power output" byl okolo 6,3 W/kg. Oboje jsou obrovská čísla, pro běžného cyklistu nepředstavitelná.

"Zkrátka mě porazil někdo lepší," přiznal Pogačar s úsměvem svou porážku, když se jej reportéři ptali před začátkem devatenácté etapy. "Je to moc fajn kluk a zároveň hodně těžký soupeř," dodal Pogačar. Kdo ví, třeba se nám tu rýsuje rivalita, jejíž napětí bude pohánět Tour de France v příštích letech. Po svém uzdravení by do ní mohl zasáhnout také Egan Bernal.

Tadej Pogačar
zdroj: ČTK/ZUMA autor: David Pintens

Návrat na Vueltu

A co bude dál pro Pogačara? Jak se z porážky vzpamatuje? "Určitě udělám nějaké změny. Všechno si projdeme a zanalyzujeme. Myslím si, že jsem tu předvedl dobré výkony, téměř perfektní. Měl jsem jen jeden skutečně špatný den (etapa číslo 11 na Col du Granon)," vypočítával před etapou. 

Porážka pro třiadvacetiletého Slovince není žádnou katastrofou a třeba se nakonec ukáže, že poslouží jako cenná motivace pro příští roky. Anebo už pro španělskou Vueltu, která začne v nizozemském Utrechtu už za necelý měsíc. Tam by se měl Pogačar vrátit po třech letech od své první Grand Tour, kde tehdy po třech vítězných etapách skončil třetí celkově.

A předběžná startovka vypadá úctyhodně. Závodit by měl Primož Roglič, vítěz posledních třech ročníků, stejně tak překvapivý šampion letošního italského Gira, Australan Jai Hindley. A na seznamu najdeme také Richarda Carapaze, Juliana Alaphilippa, Vincenza Nibaliho nebo i Jana Hirta.

Zdroj
ČT sport, Eurosport, ITV

Hlavní zprávy

Nejčtenější články