Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Sprinterům vzal šanci na výhru úspěšný únik. Z triumfu se radoval Dán Pedersen

Po náročných horských výšlapech v Alpách to měl být po delším čase den přesně pro ně. Jenže plán sprinterů na závěrečný boj o vítězství nevyšel. Děj 13. etapy si pro sebe uzmula skupina uprchlíků, z nichž byl nejsilnější Dán Mads Pedersen a slavil první výhru v kariéře na Tour de France. V souboji o celkové vedení se nic nezměnilo a ve žlutém dresu pro lídra nadále pojede vítězův krajan Jonas Vingegaard.

Byl to zase v úvodu pořádný boj o to, kdo se dostane do úniku. A to přes fakt, že celý peloton měl za sebou dvě extrémně náročné etapy v horách se sladkou čtvrteční tečkou v podobě výšlapu na legendární Alpe d'Huez.

Dohromady trval přes 50 kilometrů, ale ti, kterým se podařilo do něj dostat, si mohli ve finále mnout ruce. Ukázalo se totiž, že jejich tah odpoutat se od zbytku 141 kilometrů před cílem jim zajistil boj o etapové prvenství.

A nejspokojenější ze všech?

Mads Pedersen. Mistr světa z roku 2019 a Dán, který v druhé etapě skončil třetí, se do cílové rovinky dostal s duem soupeřů Hugo Houlem a Fredem Wrigthem, ale na posledních stovkách metrů ukázal, proč byl v dané situaci jasným papírovým favoritem.

V úplném závěru do toho šlápl, rozkmital nohy na maximum, na což zbytek nestačil, a s rukama nahoře si dojel pro premiérové vítězství na staré dámě v kariéře před druhým Wrigthem a třetím Houlem.

"Neuvěřitelný pocit konečně dosáhnout na výhru. Věděl jsem, že mám tady dobrou formu, ale v prvním týdnu jsem propásl několik šancí. Proto je to teď velká úleva jak pro mě, tak i celý tým. Jelikož jsme sem přijeli ve složení na etapové výhry a konečně jednu máme," řekl Pedersen.

Vše ale možná mohlo být jinak, nebýt nehody jednoho z aspirantů na triumf. Caleb Ewan v jedné zatáčce měl tvrdý pád zrovna ve chvíli, kdy jeho tým Lotto Soudal byl na čele a makal na tom, aby manko urpchlíků, které bylo kolem dvou minut, stáhl. Australská "kapesní raketa" dlouhé desítky sekund seděla potlučená na bariéře a i když se zkusila ještě vrátit do hry, nestihla to a dokonce z celé Tour odstoupila.

Tour de France
zdroj: REUTERS autor: Christian Hartmann

Od té doby už do toho zkusil dupnout už jenom výběr BikeExchange, který měl vidinu dostat do boje o výhru Michaela Matthewse, jenže jejich snahu z balíku nikdo neopětoval a o osudu etapy bylo rozhodnuto.

O triumf si to rozdají uprchlíci.

V úniku v ten moment byla šestice jezdců: Filippo Ganna, Stefan Künf, Matteo Jorgenson, Mads Pedersen, Hugo Houle a Fred Wright. Z úvodního složení neudržel tempo pouze Quinn Simmons. A všichni měli pořádnou motivaci, jelikož žádný z nich nikdy na staré dámě netriumfoval.

"Dlouho jsem přitom myslel, že bylo chybou být v úniku, jelikož jsme měli náskok dvě minuty, ale nakonec se to vyplatilo," popsal vítěz.

Dalším klíčovým momentem pro výsledek bylo dělení této skupiny, kdy 11,5 kilometru před cílem do toho šlápl Pedersen, jemuž stačilo pouze duo Houle, Wright a z boje mezi šesti dravci se stal souboj mezi triem. "Nechtěl jsem být ve finiši s tolika jezdci, jelikož by se to blbě kontrolovalo. Zkusil jsem proto zaútočit a povedlo se to rozdělit," popsal vítěz.

Vedoucí trojice si vytvořila dostatečný náskok, takže ve finále mohla svést taktickou bitvu a vše se rozhodlo až na posledních stovkách metrů. Čekalo se, kdo jako první zaútočí a byl to dánský jezdec, který drtivým závěrem nedal soupeřům šanci.

Peloton s hlavními favority na celkové pořadí dorazil v poklidu až více než pět minut za nimi, což znamenalo, že v celkovém pořadí se nic nezměnilo. Na čele zůstává Dán Jonas Vingegaard s náskokem více než dvě minuty před Slovincem Tadejem Pogačarem.

Tour de France - 13. etapa (Le Bourg D'Oisans - St. Étienne, 193 km).

1. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo) 4:13:03, 2. Wright (Brit./Bahrajn Victorious), 3. Houle (Kan./Israel-Premier Tech) oba stejný čas, 4. Küng (Švýc./Groupama-FDJ), 5. Jorgenson (USA/Movistar Team) oba -30, 6. Ganna (It./Ineos Grenadiers) -32, 7. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma), 8. Sénéchal (Fr./Quick-Step- Alpha Vinyl), 9. Mozzato (It./B&B Hotels-KTM), 10. Pasqualon (It./Intermarché-Wanty-Gobert) všichni -5:45.

Průběžné pořadí: 1. Vingegaard 50:47:34 (Dán./Jumbo-Visma), 2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -2:22, 3. G. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -2:26, 4. Bardet (Fr./DSM) -2:35, 5. A. Yates (Brit./Ineos Grenadiers) -3:44, 6. Quintana (Kol./Arkéa-Samsic) -3:58, 7. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) -4:07, 8. Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers) -7:39, 9. Mas (Šp./Movistar) -9:32, 10. Vlasov (Rus./Bora-hansgrohe) -10:06.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články