Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bojovník do posledního dechu. Jak se Jakobsen zachránil na Tour

V sedmnácté etapě závodu se jelo na čele takové tempo, že bylo až s podivem, že všichni sprinteři zvládli dojet v limitu. Jako poslední to zvládl Fabio Jakobsen. A měl co dělat - zbývalo mu totiž ani ne posledních dvacet vteřin.

Fabio Jakobsen je na Tour de France samozřejmě hlavně kvůli sprinterským etapám. Jednu už vyhrál - hned druhý den závodu, ještě na dánské půdě v Nyborgu. Jenže letošní Tour sprinterům nepřeje, poslední dvě příležitosti si pořadatelé schovali na etapy číslo 19 a 21. A tak Jakobsen, stejně jako například Caleb Ewan a Dylan Groenewegen, trpí v Alpách a Pyrenejích.

Pro nizozemského spurtera, který se 181 centimetry nepatří k úplným hromotlukům, to znamená téměř každodenní pobyt na úplném chvostu pelotonu. V poslední skupině, kousek před tzv. voiture balai, tedy sběrným vozem, se pohyboval třeba na Alpe d'Huez. Jeho společníci, týmový kolega Michael Mörköv a jezdec Cofidisu Victor Lafay, už od té doby nepokračují.

Lafay nedokončil třináctou etapu, Mörköv o dva dny později sice do cíle dojel, ovšem mimo časový limit a na závodě také skončil. "Nemůžu být zklamaný, protože vím, že jsem ze sebe vydal naprosto vše. Jediné, co mě mrzí, je, že musím opustit další kluky z týmu," říkal tehdy sedmatřicetiletý dánský veterán.

Hrozba limitu se opakovaně vznášela také nad Jakobsenem, a obzvláště v sedmnácté etapě. Ta měřila jen 130 kilometrů a domestici týmu UAE v ní rozjeli ďábelské tempo. Jakobsen brzy odpadl a musel do posledních metrů bojovat. Na prudké rampě u letiště Peyragudes už toho musel mít plné zuby, časomíra však neúprosně odpočítávala poslední vteřiny.

Jakobsena za cílovou čárou povzbuzovali členové týmu, kteří dojeli o několik minut před ním, zřejmě aby se sami vyhnuli hrozbě konce na Tour. Časomíra se nakonec zastavila u čísla 17 - právě o takový počet vteřin se nizozemský cyklista zachránil v závodě. A zachránil i svou šanci ukázat, že všechno to utrpení z Alp a Pyrenejí nebylo nadarmo.

V cíli se zhroutil u bariér a dlouho lapal po dechu. "Ukázal, že je to skutečná osobnost a bojovník. Ale to jsme už vlastně sami věděli. Nyní doufejme, že se dá dohromady pro etapu na Hautacam," prohlásil po etapě sportovní ředitel stáje QuickStep-Alpha Vinyl Tom Steels.

I momenty, jako je tenhle, které se odehrají více než půlhodiny po příjezdu nejlepších na vrchol, dělají Tour de France skutečně velkým závodem. Jakobsen musí zvládnout už jen jednu horskou etapu - objektivně ještě náročnější, než byla ta s pořadovým číslem sedmnáct. Pokud to dokáže, bude moci v následujících dvou dnech dvakrát bojovat o vítězství. Včetně úplně závěrečné, nedělní etapy na Elysejských polích v Paříži.

Zdroj
ČT sport, Sporza

Hlavní zprávy

Nejčtenější články