Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Stále věřím ve vítězství. Zaútočíme znovu, říká Pogačar

Nevzdávám se. Tak by se dala shrnout reakce Tadeje Pogačara po sedmnácté etapě Tour de France. Slovinec vyhrál ve stoupání k letišti Peyragudes, ovšem v celkovém pořadí je stále o více než dvě minuty za Jonasem Vingegaardem. Do cíle v Paříži přitom zbývá stále méně a méně kilometrů.

Tadej Pogačar před Jonasem Vingegaardem
zdroj: Reuters

Když před startem sedmnácté etapy přišla zpráva, že Tadeji Pogačarovi odpadl další domestik a jeho tým UAE pojede už pouze ve čtyřech, rozhodně to nepřidalo na šancích slovinského cyklisty. Přece jen, Rafal Majka byl jeho dosud nejvýkonnějším pomocníkem v kopcích, navíc velmi zkušeným cyklistou, který už má mnohé za sebou.

Pogačar mohl v etapě spoléhat pouze na Marca Hirschiho, Mikkela Bjerga a Brandona McNultyho, a to ještě prvně jmenovaný zažívá opravdu "otřesnou" Tour de France, když se trápí už od úvodních dánských etap. Zkrátka, nevypadalo to pro Pogačara dobře. A přesto, navzdory všemu očekávání, předvedli domestici v bílých dresech jeden z nejlepších týmových výkonů ročníku.

Bjerg začal jet fantastické tempo na prvních dvou kopcích, jeho nasazení bylo vidět už z grimas a posedu na kole. Prakticky sám stáhl náskok únik a utnul tím šance Thibauta Pinota a dalších na etapové vítězství. Bjergovo tempo nevydržela ani velká jména jako Adam Yates, který dojel s velkou ztrátou. Poté převzal otěže Američan McNulty.

A jeho rychlosti už nestačili všichni s výjimkou Pogačara a Jonase Vingegaarda. Byl to vskutku ohromující výkon, za který po etapě lídr týmu svým pomocníkům poděkoval. "Byli jsme pouze čtyři, takže už to je dost složité. Nemohli jsme tu předvést víc," říkal v cíli poté, co se dlouze musel po závěrečném sprintu proti Vingegaardovi vydýchávat.

"Brandon, ale i Mikkel a Marc byli skvělí. Mikkel jel jako pravý vrchař, to tempo mi vyhovovalo skvěle a cítil jsem se dobře. Brandon pak předvedl skvělý výkon, zaslouží si speciální pochvalu," ocenil představení, které předvedli jeho zbývající domestici. Hlavně díky nim mohl na Peyragudes slavit etapové vítězství, své třetí v tomto ročníku Tour.

Tadej Pogačar vítězí na Peyragudes
zdroj: Reuters

Stále věřím a znovu to budu zkoušet

Jenže ani to nic moc neřeší v celkové klasifikaci. Vingegaard nenechal Pogačarovi ani metr a v pořadí se jeho náskok smrskl jen o čtyři bonifikační vteřiny na hodnotu 2:18. Slovinec tak musí zaútočit v nadcházející poslední horské etapě a doufat, že předvede podobně skvostnou časovku jako před dvěma lety na Planině krásných dívek.

Na Peyragudes přesto působil optimisticky. "Nechal jsem tam úplně všechno. Bojoval jsem až do posledního metru. A ano, stále věřím, že vyhraju tuhle Tour. Zítřek bude ještě těžší a znovu to zkusíme," uzavřel Pogačar. Jak se jeho odhodlání projeví v pyrenejských kopcích, sledujte ve čtvrtek od 13:50 na ČT sport a ČT sport Plus. Spolu s Tomášem Jílkem komentují Leopold König a František Raboň.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články