Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Thomas Cup 2024

9. etapa: Švýcarská horská etapa bude předkrmem před Alpami

Tour de France do Alp zavítá až příští týden, kdy se můžeme těšit na opravdové horské etapy. To ale neznamená, že peloton nebude do té doby stoupat. Švýcarská stoupání nahradí ta francouzská v desáté etapě, která si označení horská dozajista zaslouží. Přímý přenos sledujte od 13:50 na ČT sport a ČT sport Plus, spolu s Tomášem Jílkem komentují Ján Svorada a Petr Benčík.

Profil 9. etapy Tour de France 2022
zdroj: letour.fr

Téměř celá, až na samotný závěr, se bude devátá etapa odehrávat na švýcarské území, kam už jezdci zavítali v sobotu. Ve finiši se v ulicích Lausanne radoval Wout van Aert - uprchlíci tehdy nedostali dostatečný prostor a o vítězství se sprintovalo. Jak tomu bude v devátý den závodu? Ten je profilově těžší a nabídne už dvě stoupání kategorie 1.

To první nese jméno Col de la Croix a po osm kilometrů stoupá tempem 7,5 procenta. Klíčová by ale mohla být až druhá "jednička", tedy Pas de Morgins. To je co se délky týká téměř dvojnásobné, sklon činí 6,2 procenta. A hlavně, jeho vrchol přichází deset kilometrů před finišem. Následovat bude už jen krátký sjezd a závěrečný čtyřkilometrový zvedák do cíle Chatel Les Portes du Soleil.

Pokud to tedy úniku nevyšlo v etapě číslo osm, v této bude další šance. Typově mohou doufat závodníci jako Bauke Mollema či Warren Barguil, kteří už v podobných terénech slavili úspěchy. Očekávat se dá aktivita domácích švýcarských jezdců a proč by se nemohl radovat někdo jako Stefan Küng ze stáje FDJ. Jeho krajan Marc Hirschi by normálně také patřil k favoritům, ovšem po zdravotních potížích se na letošní Tour zatím jen trápí. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články