Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Začátek další žluté jízdy? Takový útok jsem neplánoval, usmívá se Alaphilippe

Co by byla Tour de France bez Juliana Alaphilippa ve žlutém dresu? Úvodní etapu letošního ročníku si, s výjimkou dvou hromadných pádů, musel každý užít. Na jejím konci je ve vedení znovu Alaphilippe a má velkou šanci přidat hezkou řádku dní ke stávajícím šestnácti, které už ve žlutém dresu odjel.

Julian Alaphilippe
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Petit-Tesson

"Jsou i horší věci, než si duhový dres vyměnit za žlutý." Těmito slovy zakončil rozhovor po konci etapy Julian Alaphilippe, který je prvním lídrem závodu. Francouz zcela dominoval závěru dne, kdy jeho soupeři nedokázali více než dva kilometry před finišem zareagovat na jeho zrychlení. Všechny stíhací snahy pak už byly marné.

Před startem letošní Tour de France se mluvilo o tom, že první dvě etapy organizátoři zřejmě museli vytvořit s jeho jménem na rtech, protože málokterý terén Alaphilippovi svědčí tolik, jako zvlněná bretaňská krajina s ostřejším závěrečným výstupem. V tomto ohledu se ještě více může těšit na finiš druhého dne na Mur de Bretagne.

Byla to skvělá demonstrace síly: Mathieu Van der Poel se ještě chvíli snažil reagovat, ale když viděl, že se mu Francouz stále vzdaluje, svou snahu vzdal a dojel "anonymně" ve skupině pronásledovatelů na dvacátém místě. Určitě si vysnil úplně jiný obrázek - ten, jak ve speciálním dresu coby památce na Raymonda Poulidora vyhrává svou první etapu.

Ostatní byli špatně postavení, tak jsem to zkusil

"Neplánoval jsem zaútočit takhle brzy," přiznal v cíli sám Alaphilippe. Když ale viděl, že ostatní favorité včetně Van der Poela, který byl úplně mimo pozice, trpí, zkusil je zaskočit. "A vyplatilo se, i když ke konci jsem už počítal každý metr," usmál se Francouz, který závod vedl v obou posledních ročnících a vloni jej o žlutý dres připravila jen hloupá penalizace.

V cíli byl o osm vteřin před dvojicí Michael Matthews, Primož Roglič, což není vůbec zanedbatelný náskok i s ohledem na další dny. I díky bonusu v cíli má totiž před pronásledovateli dvanáctivteřinový odstup, který by měl s přehledem uhájit jak v neděli na Mur de Bretagne, tak případně i v dalších dvou sprinterských etapách.

A pak už následuje sedmadvacetikilometrová rovinatá časovka, kde také není vůbec bez šancí - sice ne na vítězství, ovšem na slušný výsledek, kterým by se ve žlutém dresu klidně mohl udržet. Alaphilippe před startem letošní Tour de France strávil ve vedení šestnáct dní, letos by k nim rozhodně mohl podstatnou porci přidat.

Čerstvě devětadvacetiletý cyklista často opakuje, že jej na sportu hlavně baví překvapivé útoky a že "nudný" souboj o celkové pořadí není nic pro něj. Před dvěma lety na Tour ale už ukázal, že dokáže být v hájení žlutého dresu velmi schopný. Při pohledu na charakteristiku úvodního týdne určitě není vyloučené, že jej delší dobu bude umanutě strážit i letos.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články