Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Alaphilippe nedal soupeřům šanci. Znovu poveze žlutou

Předpokládal se těsný hromadný finiš mezi několika vážnými kandidáty, ale Julian Alaphilippe byl proti. Mistr světa skvělým způsobem vyhrál úvodní finiš na letošní Tour de France a stejně jako v posledních dvou letech pojede ve žlutém dresu. Souboj o druhé místo vyhrál Michael Matthews před Primožem Rogličem.

Julian Alaphilippe
zdroj: ČTK/AP autor: Benoit Tessier

Předloni získal žlutý dres ve třetí etapě, v loňském roce to bylo ve druhé a letos v první. Julian Alaphilippe zcela dominoval úvodní etapě Tour de France, když dokonale zaskočil své soupeře v čele s Mathieu Van der Poelem. Ti nezareagovali na jeho nástup 2300 metrů před cílovou čarou a Alaphilippe svůj nástup dovedl až k vítězství.

"Plán to nebyl, v závěru jsem už počítal každý metr. Říkal jsem si, ať už je proboha konec," líčil v cíli Alaphilippe, který mění dres světového šampiona za žlutý pro lídra Tour de France. "Tým mi skvěle pomohl a závěr jsme si pohlídali," dodal. Alaphilippe měl v cíli na druhého Michaela Matthewse náskok osmi vteřin.

Etapu ovlivnily dva hromadné pády v závěru dne. První zavinila nepozorná fanynka se svým transparentem, v tom druhém zase skončily hvězdy týmu Israel StartUp Nation včetně Chrise Frooma. Jak vážná jsou zranění čtyřnásobného vítěze závodu, ještě není zřejmé. Do cíle etapy však Froome dorazil.

Nepříjemnosti hned v začátku měl také lídr stáje Movistar, Kolumbijec Miguel Ángel López. Do cíle dorazil se ztrátou minuty a 49 vteřin. Ještě o další půlminutu více ztratil Richie Porte, vloni třetí muž celkového pořadí. Australanovým úkolem na letošní Tour de France je ale především pomáhat hvězdám svého týmu Ineos Grenadiers. Na 120. místě dorazil do cíle Petr Vakoč, který v začátku dne dlouhé kilometry strávil na čele pelotonu.

Jak etapa probíhala?

Tour de France začala a Jasha Sütterlin z týmu DSM z ní stihl odjet pouze 150 kilometrů. Pak se německý cyklista stal obětí hromadného pádu. Ten způsobila nepozornost jedné z fanynek, která si před projíždějící peloton stoupla s cedulí, do níž vrazil další německý závodník Tony Martin. Velká část pelotonu šla k zemi a nešťastný Sütterlin dokonce musel odstoupit.

V bretaňské krajině to byl první velký vzruch letošního ročníku. Před pelotonem se zpočátku držela šestičlenná skupina, z níž ale postupně zbyl pouze nizozemský debutant v barvách Bory-hansgrohe, třiadvacetiletý Ide Schelling. Na etapové vítězství ale pomýšlet nemohl a nic na tom nezměnil ani zmíněný hromadný karambol 47 kilometrů před finišem.

V Landerneau byl připraven kopcovitý dojezd a vlastně celá závěrečná část byla, jak se na Bretaň sluší, nahoru a dolů. Obrovskými favority byla hlavně tři jména: Julian Alaphilippe, Wout van Aert a Mathieu Van der Poel, který jel vyzbrojen speciálním dresem coby poctou svému dědečkovi Raymondu Poulidorovi

Velkou smůlu měl poté deset kilometrů před finišem tým Israel StartUp Nation, kterému v další hromadné kolizi zůstal lídr Michael Woods, sprinter André Greipel a také kapitán Chris Froome, který se ze silnice zvedal velmi ztěžka. Chvíli to vypadalo na odstoupení, ale Brit se nakonec zvedl a etapu dojel.

To už ti nejlepší začali výstup do cílového Landerneau. Čekal se těsný souboj výše zmíněných jmen, ale domácí favorit Alaphilippe nic takového nepřipustil  2300 metrů před finišem se zvedl ze sedla a nastoupil, čímž dokonale zaskočil své soupeře. Van der Poel se chvíli pokusil stíhat, ale neměl již síly. Francouz vyhrál úvodní etapu zcela přesvědčivě a vede Tour de France.

Cyklistický závod Tour de France - 1. etapa Brest - Landerneau (198 km):

1. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step) 4:39:05 2. Matthews (Austr./BikeExchange), 3. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma), 4. Haig (Austr./Bahrajn Victorious), 5. Kelderman (Niz./Bora-hansgrohe), 6. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates), 7. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ), 8. Higuita (Kol./EF Education-Nippo), 9. Mollema (Niz./Trek-Segafredo), 10. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) všichni -8, ...120. Vakoč (ČR/Alpecin-Fenix) -5:33.

Průběžné pořadí: 1. Alaphilippe 4:38:55, 2. Matthews -12, 3. Roglič -14, 4. Haig, 5. Kelderman, 6. Pogačar, 7. Gaudu, 8. Higuita, 9. Mollema, 10. Thomas všichni -18, ...120. Vakoč -5:43.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články