Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dostihy 2024

Van der Poel si pohrál se soupeři. Po triumfu na Mur de Bretagne je ve žlutém

Včera zastínil všechny soupeře Julian Alaphilippe, dnes to samé předvedl Mathieu Van der Poel. Jeho brutální nástup na Mur de Bretagne nechal všechny soupeře lapat po dechu. Nestačil ani Alaphilippe, který ztrácí žlutý dres. Jeho novým držitelem je právě Van der Poel.

Mathieu Van der Poel
zdroj: ČTK/AP

Mathieu Van der Poel vyhrál na Tour de France svou první etapu. Čekal na ní jen dva dny: v úvodu mu to ještě v Landerneau nevyšlo, nyní už se na Mur de Bretagne nemýlil. Jeho vítězství bylo zcela přesvědčivé, soupeři včetně Juliana Alaphilippa nebyli schopní reagovat. A navíc - Van der Poel obléká i žlutý dres.

"Nemám slov. Nevím, co říct. Věděl jsem, že bonusové vteřiny potřebuju, proto jsem zaútočil už při prvním přejezdu. Vyšlo to," líčil v cíli dojatý Nizozemec, který dokázal to, co se nikdy nepovedlo jeho dědečkovi Raymondu Poulidorovi. V čele pořadí celé Tour de France nyní vede o osm vteřin před druhým Alaphilippem.

Jak etapa probíhala?

Ide Schelling, tak se jmenuje jezdec, který zatím na letošní Tour de France strávil nejvíc kilometrů v úniku. A je také tím, kdo si i po druhé etapě udržel puntíkovaný dres (i když z důvodu, že vítězný Van der Poel pojede ve žlutém). Mladý Nizozemec, který na francouzských silnicích debutuje, se z něj nyní může těšit pořádně dlouho, na Tour se pojedou dvě rovinaté etapy a časovka.

Skupina uprchlíků ale ani ve druhé etapě neslavila, na to je v závodě příliš brzy a vítězství na Mur de Bretagne příliš cenné. Peloton si držel únik na dohled a nebylo pochyb o tom, že v závěrečném prudkém výšvihu půjde o souboj těch nejlepších. K úlevě všech nedošlo ani k žádným dalším hromadným pádům.

Počtvrté za posledních deset let, a letos dokonce dvakrát. "Bretaňská zeď" (jde o umělý název) je oblíbeným cílem nedávné minulosti Tour de France a v druhé etapě ji závodníci překonali v závěru dokonce dvakrát. A hned 1500 metrů před prvním přejezdem už zaútočil Mathieu Van der Poel, který si na vrcholu sebral osm bonusových vteřin. 

Soupeři jej těsně za prémií dojeli a vše se spojilo, aby za necelých patnáct kilometrů došlo na opakování. S tím rozdílem, že Van der Poel tentokrát počkal až 700 metrů před cílovou čáru, kde předvedl svůj brutální nástup. Na ten nikdo nedokázal reagovat, Alaphilippe navíc nestačil ani dalším soupeřům.

Van der Poel navíc v cíli sebral dalších deset vteřin bonifikace, což znamenalo jediné: je novým držitelem žlutého dresu. S odstupem šesti vteřin za ním finišovali Tadej Pogačar a Primož Roglič, Alaphilippe byl až v další skupince na pátém místě. To také znamená, že Van der Poel nyní vede celou "Starou dámu" s náskokem osmi vteřin.

Cyklistický závod Tour de France - 2. etapa Perros-Guirec- Mur-de-Bretagne (183,5 km):

1. Van der Poel (Niz./Alpecin-Fenix) 4:18:36, 2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates), 3. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma), 4. Kelderman (Niz./Bora-hansgrohe) všichni -6, 5. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step), 6. Mollema (Niz./Trek-Segafredo), 7. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma), 8. Higuita (Kol./EF Education-Nippo), 9. Latour (Fr./TotalEnergies), 10. Haig (Austr./Bahrajn Victorious) všichni -8, ...142. Vakoč (ČR/Alpecin-Fenix) -11:44.

Průběžné pořadí: 1. Van der Poel 8:57:25, 2. Alaphilippe -8, 3. Pogačar -13, 4. Roglič -14, 5. Kelderman -24, 6. Haig, 7. Mollema, 8. Higuita, 9. Vingegaard, 10. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) všichni -26, ...134. Vakoč -17:27.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články