Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

První úspěšný únik využil Calmejane. Kreuziger byl pátý, Froome zůstává žlutý

Station des Rousses (Francie) – Letošní ročník Tour de France až do osmé etapy uprchlíkům nepřál. To však změnil Lilian Calmejane. Čtyřiadvacetiletý jezdec se včas dostal do úniku velkého počtu závodníků a o triumfu rozhodl povedeným atakem ve stoupání pár kilometrů před cílem. Kromě vítězství slaví i zisk puntíkatého dresu. V tom žlutém zůstává Chris Froome, který prožil horké chvilky při výjezdu mimo silnici. Skvěle si vedl Roman Kreuziger, který byl pátý.

Pomalu a jistě mířil k cíli, když ho v posledním vážnějším stoupání začaly chytat křeče. Lilian Calmejane v ten moment musel rychle řešit situaci a začal se protahovat, jelikož na záda se mu stále snažil dotáhnout Robert Gesink.

Mladý Francouz, který se dostal do úniku obrovské skupiny jezdců už na osmdesátém kilometru, chvíli sice nevypadal dobře, ale krizi nakonec zvládl. Jeho nohy se opět rozkmitaly do plných obrátek a on si tak v závěru mohl užívat velké ovace domácích diváků a radost jeho druhodivizního týmu Direct Énergie.

"Tohle je všechno, o čem jsem kdy snil," řekl Calmejane. "Když mě ke konci chytly křeče, musel jsem si dát lehčí převod, aby se mi líp šlapalo," dodal.

Calmejana k triumfu dovedla skvěle zvolená taktika. Nejprve byl připraven, když zaútočila šestačtyřicetičlenná skupina závodníků, kterou nechal peloton ujet. Další zlomový moment nastal, když se společně se sedmičkou jezdců dokázali oddělit padesát kilometrů před cílem od zbytku a vyrazili kupředu. Vše pak vyvrcholilo při závěrečném stoupání, kdy sám nastoupil a do konce už nezpomalil.

Kromě životního úspěchu v podobě vítězství na Tour de France se tak mohl radovat i ze zisku puntíkatého dresu pro lídra bodování vrchařů. Potvrdil tak, že prožívá snovou sezonu, kdy už ovládl závody Etoile de Besseges, Circuit Cycliste Sarthe a podnik Coppiho a Bartaliho. Zároveň se během Paříž-Nice stal králem mezi vrchaři.

Na druhém místě za Calmejanem dorazil Gesink a pak už se do cíle přiřítila skupina s největšími favority. Pro bronz dorazil Guillaume Martin následován Nicolasem Rochem a za nimi už byl Roman Kreuziger.

Český cyklistista tak zopakoval svůj druhý nejlepší výsledek na legendráním francouzském závodě. Lépe skončil už jen během časovky čtyři roky zpět a v roce 2010 při stoupání do Morzine, kdy byl čtvrtý.

"Páté místo jsem určitě neočekával. Ani jsem nespurtoval naplno," uvedl Kreuziger. "Škoda, v tom zmatku jsme neměli přehled, kolik lidí je vepředu. Možná kdybych začal dřív, tak jsem mohl být třetí v etapě. To je ale všechno kdyby," prohlásil osminásobný účastník Tour.

Ve žlutém i nadále zůstal Chris Froome, který během etapy prožil horké chvíle při sjezdu, kdy se na chvíli dostal mimo trať a málem se srazil s týmovým kolegou Geraintem Thomasem. Situace ovšem zvládl a v cíli si bez problémů pohlídal vedení v celkovém pořadí. "Byl to hodně těžký den, zejména s výhledem na zítřejší etapu. Od začátku jsme byli pod tlakem, protože hodně favoritů zkoušelo útočit, ale kluci z týmu je vždycky dokázali zastavit," uvedl Froome.

"Takticky to bylo hodně zajímavé. Měli jsme plán vyslat do brejku Sergia Henaa a Mikela Landu, ale dostali se tam s nimi i Mathias Frank a Pierre Latour. Proto to bylo náročné, protože jsme měli dva lidi v brejku, ale nemohli jsme jim nechat moc prostoru," dodal.

Průvodce | Podcast | Videogalerie

Žlutý dres: Chris Froome (Team Sky)

Bílý dres: Simon Yates (Orica-Scott)

Zelený dres: Marcel Kittel (Quick-Step Floors)

Puntíkovaný dres: Lilian Calmejane (Direct Énergie)

Jak osmá etapa probíhala?

Po posledních víceméně rovinatých etapách, ve kterých měli hlavní slovo spurteři, nabídla osmá etapa opět návrat do kopců, přesněji do pohoří Jura. Na závodníky čekaly 187,5 kilometru s třemi horskými prémiemi, nejprve třetí, poté druhé a v závěru první kategorie.

Profil byl tak skvěle uzpůsoben pro případné uprchlíky, kterým se až doposud na letošní Tour nedařilo, a podle toho také vypadal start. Ten byl pořádně živý a o pokusy o únik nebyla nouze.

Peloton však dlouho veškeré snahy eliminoval a o jedinou sprinterskou prémii se tak poprali hlavní hvězdy. Z cenných bodů do soutěže o zelený dres se radoval André Greipel před vítězem posledních dvou etap Marcelem Kittelem. V té době naopak jejich konkurent Arnaud Demáre začal prožívat obrovskou krizi a brzy se propadl až na samotný chvost.

První povedený únik přišel až na osmdesátém kilometru, zato šlo o pořádnou skupinu. Před peloton se dostalo hned šestačtyřicet jezdců, mezi nimiž figurovala zajímavá jména jako Emanuel Buchmann, Mikel Landa, Mathias Frank, Michael Matthews či Greg Van Avermaet.

Peloton dal uprchlíkům volnost a ti si brzy vytvořili až téměř čtyřminutový náskok. Z vedoucího balíku se několikrát pokusila ujet menší skupinka, ovšem pronásledovatelé ji vždy dokázali opět sjet. Tedy téměř vždy.

Padesát kilometrů před cílem přišel další klíčový nástup osmičky jezdců, která se na čele utrhla. Jan Bakelants (AG2R-La Mondiale), Nicolas Roche, Greg Van Avermaet (BMC), Serge Pauwels (Dimension Data), Warren Barguil (Sunweb), Robert Gesink (LottoNL-Jumbo), Simon Clarke (Cannondale-Drapac) a Lilian Calmejane (Direct Énergie) si brzy vytvořili solidní náskok, který už balík za nimi nesmazal.

Peloton na to reagoval tím, že uprchlíky začal stahovat a před závěrečným stoupáním na ně měl něco málo přes minutu. To týmu Sky stačilo, jelikož nikdo z vedoucí skupiny Chrise Frooma neohrožoval, a tak nechal osmičku poprat se o triumf.

Při nejtěžším stoupání dne, které měřilo dvanáct kilometrů, byli zpočátku hodně aktivní Pauwels, Barguil, Gesink či Roche. Ideální taktiku však zvolil Calmejane.

Osmnáct kilometrů před cílem vystřelil dopředu, na což dokázal pořádně zareagovat jen Gesink. Ten se mladého Francouze snažil dojet, jenže Calmejane už svůj odvážný únik dotáhl do zdárného konce.

Balík hlavních favoritů byl při stoupání relativně v klidu. Až dva kilometry před koncem zkusil nástup Daniel Martin, ovšem Sky zareagovalo včas a hvězdy tak dojely spolu. Z toho profiloval Roman Kreuziger, jenž dorazil do Station des Rousses jako pátý.

Nejlepší z českých jezdců je v průběžném pořadí Kreuziger, který si polepšil o čtyři místa na 24. příčku. Na Froomea ztrácí necelé tři minuty. "Myslím, že hlavní lídři se dneska snažili pošetřit a neukázali všechny karty před zítřkem, kdy očekávám takovou menší válku," řekl Kreuziger. Jeho kolega z týmu Orica Simon Yates drží šesté místo s odstupem 43 sekund na Froomea. "Yates je na tom opravdu dobře, takže se těšíme na zítra," dodal.

V neděli na peloton čeká náročná etapa, během které nastoupá celkem 4700 metrů, zakončená nebezpečným sjezdem do Chambéry. "Zítra to bude velmi, velmi těžké. Hodně nás to proseje," prohlásil Froome.

Cyklistický závod Tour de France - 8. etapa (Dole - Station des Rousses, 187,5 km):

1. Calmejane (Fr./Direct Energie) 4:30:29, 2. Gesink (Niz./LottoNL) -37, 3. G. Martin (Fr./Wanty), 4. Roche (Ir./BMC), 5. Kreuziger (ČR/Orica), 6. Aru (It./Astana), 7. Valgren (Dán./Astana), 8. Majka (Pol./Bora), 9. Brown (USA/Cannondale), 10. Hardy (Fr./Fortuneo) všichni -50, ...54. Cink (ČR/Bahrajn Merida) -9:34, 91. Štybar (ČR/Quick-Step) -20:56.

Průběžné pořadí: 1. Froome 33:19:10, 2. Thomas (oba Brit./Sky) -12, 3. Aru -14, 4. D. Martin (Ir./Quick-Step) -25, 5. Porte (Austr./BMC) -39, 6. S. Yates (Brit./Orica) -43, 7. Bardet (Fr./AG2R) -47, 8. Contador (Šp./Trek-Segafredo) -52, 9. Quintana (Kol./Movistar) -54, 10. Majka -1:01, ...24. Kreuziger -2:41, 50. Cink -16:08, 84. Štybar -31:59.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články