Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Kittel opanoval strhující finiš v Nuits-Saint-Georges a oblékne zelený trikot

Nuits-Saint-Georges (Francie) – Nejtěsnější dojezd letošní Tour, ve kterém o triumfu Marcela Kittela z Quick-Step Floors rozhodovala až cílová fotografie, byl k vidění v 7. etapě nejslavnějšího cyklistického závodu. Milimetrovou porážku musel skousnout Edvald Boasson Hagen, třetí místo obsadil Michael Matthews. Žlutý dres vedoucího jezdce si udržel Chris Froome, zelený pro lídra bodovací soutěže naopak mění majitele. 

Třetí vítězství v letošním ročníku "Staré dámy" pomohlo k jeho držení Kittelovi. Devětadvacetiletý rodák z Arnstadtu vystřídal Arnauda Démareho. Aktuálně má před francouzským rivalem náskok patnácti bodů. 

Dvanáctým vavřínem na TdF navíc vyrovnal německý rekord Erika Zabela. "Je to neuvěřitelný úspěch. Jsem opravdu pyšný. Kluci z týmu mě dnes opět skvěle podporovali a já korunoval jejich tvrdou práci. Momentálně si užívám každou minutu," hodnotil Kittel.

Primát vedoucího závodníka si bez výraznějších problémů udržel Chris Froome. Britský favorit hájící barvy Teamu Sky vede o dvanáct sekund před krajanem a kolegou Geraintem Thomasem. O další dvě vteřiny zpět je Ital Fabio Aru z Astana Pro Teamu.   

Z Čechů se s 213,5 kilometry nejlépe popasoval Roman Kreuziger na 32. místě. Celkově mu patří 28. pozice, Ondřej Cink je 51. a Zdeňku Štybarovi, který zanechal v sedmé etapě poměrně výraznou stopu, patří 74. příčka.  

Průvodce | Podcast | Videogalerie

Žlutý dres: Chris Froome (Team Sky)

Bílý dres: Simon Yates (Orica-Scott)

Zelený dres: Marcel Kittel (Quick-Step Floors)

Puntíkovaný dres: Fabio Aru (Astana)

Jak 7. etapa probíhala?

Etapu z Troyes do vinařského městečka Nuits-Saint-Georges znovu provázelo velmi teplé počasí. K úniku se přesto krátce po startu odhodlala čtveřice Manuele Mori, Yohann Gene, Dylan van Baarle a Maxime Bouet, jež své snažení směřovala zejména ke sprinterské prémii 105 kilometrů před cílem.

Italský veterán Manuele Mori z UAE Team Emirates zkušeně odrazil atak Maxima Boueta (Fortuneo–Oscaro) a připsal si maximální počet 20 bodů. V hlavním pelotonu se 8 bodů do soutěže o zelený trikot dočkal i Zdeněk Štybar (Quick-Step Floors).

V nadcházejících kilometrech cyklisty výrazně ohrožoval silný vítr, na což doplatil Primož Roglič (Lotto–Jumbo). Sedmadvacetiletého Slovince potkaly dva pády během krátkého časového úseku, ale vzhledem k taktickým šachům se mezi skupinu jezdců dokázal vrátit.

Tempo pelotonu poměrně dlouho diktovaly stáje Lotto-Jumbo a Quick-Step Floors. Dvanáct kilometrů před cílem nastoupil Philippe Gilbert, kolega Zdeňka Štybara, a náskok výše zmíněné čtveřice začal prudce klesat. Zcela vymazán byl po šesti kilometrech.

K dalšímu úniku se nikdo neodhodlal. Rozhodovalo se proto až v závěrečném spurtu. Vynikající pozici k letošnímu hattricku připravil Kittelovi jeho tým. Do hry však výrazně vstoupil Edvald Boasson Hagen. S německým expresem dokončil etapu bok po boku a tajenku o vítězi rozluštila až cílová fotografie.

Cyklistický závod Tour de France - 7. etapa (Troyes - Nuits-St. Georges, 213,5 km):

1. Kittel (Něm./Quick-Step) 5:03:18, 2. Boasson Hagen (Nor./Dimension Data), 3. Matthews (Austr./Sunweb), 4. Kristoff (Nor./Kaťuša), 5. Degenkolb (Něm./Trek-Segafredo), 6. Groenewegen (Niz./LottoNL), 7. Selig (Něm./Bora), 8. Bouhanni (Fr./Cofidis), 9. Greipel (Něm./Lotto-Soudal), 10. McLay (Brit./Fortuneo), ...32. Kreuziger (ČR/Orica) všichni stejný čas, 132. Štybar (ČR/Quick-Step) -20, 180. Cink (ČR/Bahrajn-Merida) -2:01.

Průběžné pořadí: 1. Froome 28:47:50, 2. Thomas (oba Brit./Sky) -12, 3. Aru (It./Astana) -14, 4. Martin (Ir./Quick-Step) -25, 5. Porte (Austr./BMC) -39, 6. S. Yates (Brit./Orica) -43, 7. Bardet (Fr./AG2R) -47, 8. Contador (Šp./Trek-Segafredo) -52, 9. Quintana (Kol./Movistar) -54, 10. Majka (Pol./Bora) -1:01, ...28. Kreuziger -2:41, 51. Cink -7:24, 74. Štybar -11:53.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články