Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Nibali zametl na Hautacamu se soupeři, König dojel s konkurenty

Pau – Vincenzo Nibali zcela suverénně a skoro až překvapivě lehce ujel všem ostatním a vyhrál na Hautacamu svou čtvrtou etapu na letošní Tour. Na druhém místě za ním dojel s odstupem minuty a deseti vteřin Thibaut Pinot, třetí skončil Rafal Majka. Leopold König přijel osmý v další skupině s mankem 1:56 společně s Mollemou a Ten Damem, svými rivaly o celkové umístění, a zůstává tak devátý v celkové klasifikaci.

Vincenzo Nibali
zdroj: ČTK/AP

Královská etapa s Tourmaletem a Hautacamem odstartoval v častém místě v itineráři závodu Pau – od začátku se tvořily úniky a nakonec se nashromáždila velká skupina s Huzarskim a Machadem za NetApp-Endura, Vöcklerem či Rézou za Europcar, dále Chavanelem nebo Kadrim. Bylo však zřetelné, že v takovémto složení už první HC prémii Tourmalet nepřejede, navíc peloton se držel poměrně blízko a jeho manko nešlo nad čtyři minuty.

Ze skupiny posléze v prvních kilometrech stoupání poodjel na svém svítivém kole Chavanel, brzy se však za ním vydali Nieve s Kadrim a devět km pod vrcholem ho nechali za sebou. Spolu projeli střediskem La Mongie a směřovali na vrchol Tourmaletu – přes něj se první překulil Kadri, a to i když měl po většinu stoupání navrch jeho španělský kolega. Za nimi o minutu a půl jel trojúhelník Trofimov-Huzarski-De Marchi, 4:30 ztrácela hlavní skupina se všemi favority.

UDÁLOSTI 17. ETAPY: Rafal Majka potvrdil ve stoupání na Pla d'Adet svou vrchařskou fazónu a vyhrál už svou druhou etapu na letošní Tour. Za ním se rozbujel souboj o celkové pořadí, z něhož nejlépe vyšli Vincenzo Nibali a Jean-Christophe Péraud, naopak Leopold König si vybral slabší den a v klasifikaci spadl ze sedmého místa na deváté. Více o průběhu sedmnácté etapy čtěte ZDE (//sport/tour-de-france/281081-narocna-pyrenejska-etapa-patri-majkovi-nibali-dal-neohrozene-vladne/).

Ve sjezdu pak přišel atak doposud vpravdě spíše defenzivně se projevujícího Valverdeho – pevně stažen k rámu svého speciálu odjel asi o dvacet vteřin, navíc se k němu z původní skupiny uprchlíků stáhli dva pomocníci a nyní tak vytvářeli trojičku. Navíc stahovali – záhy se za ně propadl zcela matný Vöckler a druhá skupina s Huzarskim se rychle blížila. Nicméně i peloton zásluhou Astany zrychlil a nedával iniciativě španělského jezdce příliš prostoru, nakonec ho i dojel ještě před Hautacamem.

Na jeho druhém kilometru dal Nieve definitvně sbohem Kadrimu a pokračoval dál – otázkou bylo, jak dlouho mu to vydrží, protože hlavní skupina mezi oběma vrcholy letěla a nyní byla zpět jen o minutu a čtvrt. První z ní vystartoval Horner, za ním se hned pustil Nibali a společně dali vzpomenout na loňskou Vueltu – ostatní je nechali odjet a kontrolovali se navzájem. Asi po kilometru pak Nibali odjel i Hornerovi a před sebou měl už jen Nieveho, i když ani to netrvalo dlouho a vizuálně to vypadalo, jako by se prohnal kolem zastavivšího závodníka.

Nibali byl hrozbou nyní už jen pro Majku, který potřeboval dojet v první pětce, aby si udržel svůj náskok ve vrchařské klasifikaci – nastoupil tak druhé skupině a jel nyní druhý asi 50 vteřin za lídrem etapy i závodu. Skupina pronásledovatelů se rozpůlila na Pinota, van Garderena, Pérauda a zbytek, v němž byl i König. 

Nibali ukázal, "kdo je tu šéf"

Nibali si nakonec bezpečně své vedení uhájil a na Hautacam vystoupal zcela suverénně, možná až stále ještě překvapivě suverénně. Způsob, jakým se prohnal například kolem Nieveho, ukázal jasně jeho dominanci na letošní Tour. "Cítil jsem se hodně dobře a chtěl jsem zvítězit pro tým, který na mě tak tvrdě pracoval," uvedl Nibali, jenž se v neděli s vysokou pravděpodobností stane šestým cyklistou historie, který vyhraje všechny tři Grand Tour. "Vincenzo chtěl dokázat, že on je tady šéf. Strašně chtěl tuhle etapu vyhrát," potvrdil manažer týmu Astana Alexandr Vinokurov, sám bývalý vynikající cyklista. 

Na druhém místě za ním dojel s odstupem minuty a deseti vteřin Thibaut Pinot, třetí skončil Rafal Majka, kterému toto umístění stačí na udržení puntíkovaného dresu. "Druhé místo je jen provizorní, ještě klidně můžu skončit mimo stupně vítězů," uvědomoval si Pinot. Valverde boj o druhou pozici nevzdává. "Dnes jsem hrozně moc unavený, jel jsem na limit. Ale pokud budu mít v časovce dobré nohy, zase se můžu na druhé místo vrátit," uvedl Španěl. Leopold König přijel v další skupině s mankem 1:56 a pospolu s Mollemou a Ten Damem, tedy svými rivaly o celkové umístění.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 18. etapa: Pau - Hautacam (145,5 km):

1. Nibali (It./Astana) 4:04:17, 2. Pinot (Fr./FDJ.fr) -1:10, 3. Majka (Pol./Tinkoff-Saxo) -1:12, 4. Péraud (Fr./AG2R), 5. Van Garderen (USA/BMC) oba -1:15, 6. Bardet (Fr./AG2R) -1:53, 7. Mollema (Niz./Belkin), 8. König (NetApp) oba -1:57, 9. Zubeldia (Šp./Trek), 10. Valverde (Šp./Movistar) oba -1:59.

Průběžné pořadí: 1. Nibali 80:45:45, 2. Pinot -7:10, 3. Péraud -7:23, 4. Valverde -7:25, 5. Bardet -9:27, 6. Van Garderen -11:34, 7. Mollema -13:56, 8. Ten Dam (Niz./Belkin) -14:15, 9. König -14:37, 10. Zubeldia -16:25.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články